Post entry

Svenska aktier i latinamerika och Brasilien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har fått ett par frågor om hur man bäst investerar i latinamerikanska aktier. Denna del av världen är ju blivit väldigt het de senaste åren och i synerhet Brasilien vilket är regionens ånglok och vars ekonomi är lika stor som resten av sydamerika.

Många av latinamerikas stora bolag är råvarobolag, olja, metaller, jordbruk etc och har dragit stora fördelar av de senaste årens skenande råvarupriser.

Den första aktie jag tänker på är Scania. Cirka 40 procent av de tunga lastbilar som idag finns i trafik i Brasilien är Scania. Det har nu gått 52 år sedan Scania startade verksamheten i Brasilien.

Med 180 000 levererade fordon är Brasilien Scanias absolut största enskilda marknad – näst störst är Sverige med 150 000 fordon. Under 15 av de senaste 20 åren har Scania varit marknadsledare.

Ett annat Brasilienrelaterat bolag är ABB, Nyligen tog de hem en stor order på hela 4 miljarder kronor. Storordern ska minimera överföringsförluster längs en 2.500 kilometer lång kraftlänk i Brasilien.

Ordern gäller en kraftmotorväg som ska byggas av Abengoa Group i Brasilien. Kraftmotorvägen ska länka samman två vattenkraftanläggningar och överföra kraft till staden Sao Paolo, 2.500 kilometer därifrån.

Tekniken som ska användas, högspänd likström (HVDC), introducerades av ABB för 50 år sedan och har tidigare använts i ett projekt i Brasilien på 80-talet. Ordern är "en av de största i Industrisverige under 2000-talet".

Redan 1996 stärkte Electrolux sin position i Sydamerika genom förvärvet av den näst största vitvarutillverkaren i Brasilien, Refripar, sedermera Electrolux do Brasil.

Under första halvåret 2009 ökade Electrolux sin försäljning av vitvaror rejält i Brasilien, på grund att sänkt moms på vitvaror.

Idag finns cirka 200 svenskrelaterade företag etablerade i Brasilien. ABB, Ericsson, Electrolux, Astra Zeneca, Stora Enso, Atlas Copco, Volvo, SKF och Scania sysselsätter tillsammans över 34 000 personer.

Ericsson har varit i Brasilien i över 100 år. Ericsson sålde sin första telefonstation till Brasilien vid sekelskiftet 1900. Ericsson och Electrolux är de svenska bolag som anställer flest personer i Brasilien.

Även Swedish Match och TeliaSonera har sina tentakler i Brasilien. AlfaLaval, Sandvik och Volvo inte att förglömma.

Eftersom att marknaderna är alltmer sammankopplade med varandra kan några av ovan nämnda aktier, var ett fullgott sparalternativ till breda Brasilienfonder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?