Scandion Oncology - THE cancer drug resistance company
2021-11-26 18:18Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Scandion Oncology har potentialen att bli en av de stora kursvinnarna under 2022. I ett år har kursen tagit mycket stryk, men mycket talar för att Scandion kommer göra en rejäl comeback under början på nästa år. Under hela 2021 har företaget byggt extremt mycket fundamentalt värde, och nästa år kommer dom presentera data från två viktiga studier. Här kommer "24 anledningar att äga Scol".
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Kort sammanfattning om bolaget:
Om du hade möjligheten att investera i ett bolag som har svaret på ett av den moderna onkologins största problem, att bekämpa resistens mot cancerläkemedel, skulle du vara intresserad då? Och kunna köpa in dig när kursen är riktigt låg, precis inför en potentiell stor uppvärdering?
Enkelt förklarat så har bolaget tagit fram en tablett som bryter den resistens som ofta uppstår under en kemoterapibehandling. Hela 90% av alla cancerdödsfall sker pga en resistens som lämnar behandlingen verkningslös. Bolaget har i en pågående fas2-studie (CORIST), lyckats presentera extremt lovande data redan. Patienterna i studien lider av kolorektalcancer och är i 4th line, och har genomgått alla de linjer med behandling som sjukvården erbjuder, vilket är lika med en dödsdom. Scandion Oncology har med sin kandidat SCO-101 i kombination med kemoterapi-läkemedlet FOLFIRI, troligtvis lyckats förlänga livet på flera patienter. Se bild, de röda staplarna representerar patienter med RAS wild type och som gynnades bäst av behandlingen. ![]
Resultaten framöver kommer troligtvis vara ännu bättre eftersom dom upptäckt vilka patienter som svarar bäst på behandlingen(RAS wild type), och kommer handplocka just dessa. Även om man kan tycka att bilden visar på förlängd överlevnad så kommer man behöva validera detta i den pågående fas2-studien.
Bolaget sitter även på riktigt fin data med en sammarbetsstudie som gjordes tillsammans med Alligator Bioscience. Det var en preklinisk Immuno-onkologi-studie på möss med resistenta cancerceller, där SCO-101 kombinerades med Alligators Mitazalimab, som ett tillägg i kemobehandlingen. Resultatet var att 9 av 10 möss blev helt tumörfria! VD Bo Rode Hansen, tidigare högt uppsatt chef på t.ex Roche, sade att det var den bästa prekliniska data han sett under sina 20+ år i branschen. Bolaget har varit tydliga med att nästa steg gällande den här studien är att signa ett partnerskap med ett Big Pharma-bolag som har IO-läkemedel på marknaden som SCO-101 kan kombineras med. Sen september befinner vi oss inom den tidsramen som Bo sagt att det är realistiskt att Scandion signar sitt första avtal. Det är inte orimligt att anta att det sker snart, p.g.a. den väldigt positiva datan från studien.
Bolaget består av:
Pipeline:
- 1st pågående fas2-studie med mycket lovande fas1b-data(CORIST)
- 1st fas1b-studie(PANTAX)
- Preklinisk IO-data på möss(Studien är klar, och befinner sig i "potential Partnering opportunity"-läge).
BV: 450 milj kr
Kassa: ca 100-150 milj(räcker till början på 2023)
Antal anställda: 15st
Handelsplats: First North Growth Market.
Jag rekommenderar alla nyfikna att ta en titt på kapitalmarknadsdagen som hölls 8e september i år. Där nämndes det att planen är att Scandion ska ha 2st Fas3-studier igång redan 2023, samt en hel del andra spännande uppdateringar om bolagets framtid. -> https://www.redeye.se/video/event-presentation/820525/scandion-oncology-capital-markets-day-8th-of-september-2021?embed
24 anledningar att äga Scol:
DE KLINISKA STUDIERNA:
1 - Scol kommer i Q2/Q3 2022 presentera Proof-of-Concept-data i deras huvudstudie (CORIST). Den här datan är den största triggern i bolagets historia eftersom det är där vi får godkänt-stämpel på om deras koncept med SCO-101 fungerar eller ej. Samtidigt kommer även data från deras del 3 av CORIST presenteras, vilket innebär att dom även tar in 10st patienter i stage 4 där man utvärdera hur SCO-101 fungerar ihop med FOLFIRI och mAbs (monoklonala antikroppar såsom Bevacizumab/Cetuximab). Får dom lovande data där, så kommer dom kunna köra fas3 med 2nd line-patienter, vilket innebär en minst 500% större marknad.
2 - Scol kommer i Q2/Q3 2022 presentera fas1b-data i deras pågående PANTAX-studie, där SCO-101 kombineras med nab-paclitaxel och gemcitabine för att behandla bukspottkörtelcancer. Det är en doseskaleringsstudie där vi även kommer få en första indikation på effekt (sekundärt mått). Den mynnar sedan ut i en randomiserad fas2 studie.
3 - "We envision a gamechanger within Immuno-Oncology"(Citat VD Bo)- Bolaget har presenterat riktigt stark data (9 av 10 möss med resistenta cancerceller blev helt tumörfria) i en preklinisk Immuno-onkologi-studie man gjort tillsammans med Alligator Bioscience. Bolaget har presenterat den datan för möjliga framtida partners och hoppas nu på partnerskap med något bolag som har ett Immunonkologisk läkemedel på marknaden. Observera att Scandion inte har några planer att själva utveckla vidare den här datan/studien, utan det är partnerskap som är fullt fokus.
4 - CORIST-studien körs för tillfället i Danmark och i Tyskland. Bolaget har gjort klart att även avser etablera siter i Spanien och USA för att börja behandla patienter även där. Att komma in i dessa länder kommer säkerställa ett bra patientflöde samt vara till hjälp när SCO-101 förhoppningsvis ska nå marknaden.
5 - Både CORIST och PANTAX är öppna studier, D.v.s. man kan anta att bolaget eller delar av bolaget har insyn i hur det går i den kliniska utvecklingen. I samband med uppskjutningen av PANTAX-fas1b-resultaten så sade VDn: Disregarding the delay, the study is performing as well as we could have hoped for. We see a strong potential in combining SCO-101 with nab-paclitaxel and gemcitabine for first line metastatic or inoperable pancreatic cancer”.
6 - Bolaget kommer ha 2st fas3 studier i gång 2023 vilket förmedlades under CMD i september. Observera att fas3-studier är extremt kostsamma, och därmed kan vi troligtvis förvänta oss att planen är att en partner, förmodligen ett större läkemedelsbolag, kommer vara med och finansiera dessa.
7 - Scandion använder biomarkörer för att ta reda på vilka patienter som svarar bäst på behandlingen. T.ex så upptäckte dom (med hjälp av biomarkörer) att de patienter med RAS wild type svarade bäst på behandlingen i CORIST-studien. Fördelen med biomarkörer är att man undviker att behandla patienter som ändå inte skulle dra fördel av behandlingen, samt ökar sannolikheten för en framgångsrik fas2-studie. Värdet på biomarkörernas personifierande av behandlingen överväger i detta fall den minskade marknaden enligt VD Bo. Dessutom så tar Scandion sikte på 2nd-line behandlingen (500% större marknad) som nämndes tidigare i punkt 1.
FÖRETAGSUTVECKLING/THE TEAM
8 - Går hand i hand med punkt 3 ovan. I sept 2020 sade VDn att han inte tror att det är orealistiskt att dom om 12–18 månader befinner sig i diskussioner som leder till att dom signar sitt första avtal. Scandion befinner sig just nu i det avtalsfönster där VDn sagt att dom skulle kunna signa sin första deal, troligtvis p.g.a. IO-datan.
9 - VD Bo Rode Hansen har varit högt uppsatt chef på Roche. Han äger själv 42 442 aktier och över 1 miljoner optioner. Han har sagt att han vet vad som krävs för att få till en deal med ett läkemedelsbolag, eftersom han själv suttit på "andra sidan av förhandlingsbordet" när han t.ex jobbade på Roche. Han har även jobbat som ”alliance manager” dvs han har skött samarbete mellan olika parter som företrädesvis har varit några av världens största läkemedelsbolag.
10 - Scandions nya CFO, Johnny Stilou, har tidigare arbetat på två läkemedelsbolag som blivit uppköpta. Man kan spekulera i att det är en av anledningarna till att just Johnny Stilou blivit utvald till jobbet som ny CFO. Han skriver delvis på LinkedIn att; "I work for organizations that are going somewhere".
11 - Bolaget har enligt VDn, den bästa Clinical Advisory Boarden i hela industrin. Den består av hela 4st erfarna och välrenommerade Key Opinion Leaders, dvs personer vars talan är så värdefull, att dom kan hjälpa till att påverka beslut som tas på högre instanser samt guida bolaget genom de kliniska studierna. Det är ögonbrynshöjande för ett litet biotech-bolag.
12 - Alla i BoD och management-teamet äger aktier eller optioner. CMO Peter Vestlev (som man kan anta har bra insikt i studierna) har gjort flera insynsköp. Han äger över 150 000 aktier.
13 - Scandion har i nuläget en stark kassa, som kommer räcka till början på 2023. Lyckas dom även under 2021/2022 signa sitt första partnerskap eller utlicensering så kommer det också påverka kassan positivt.
14 - 1 dec i år är det nytt Extraordinary generalmeeting (EGM), som bolaget kallat till. Som förslag från bolaget så finns möjligheten att rösta igenom Teckningsoptioner till alla som äger aktier t.o.m. ett i nuläget obestämt datum i dec. Det lutar starkt åt att detta förslag kommer röstas igenom och att man då får 1st TO per 5 ägda aktier. Dessa TO:s kan sedan växlas in mot aktier 2022 och 2023. Detta förslag ser väldigt fördelaktigt ut om man är långsiktig aktieägare och säkrar kassan under minst 2023.
15 - Scandion har senaste året rekryterat flera nyckelpersoner som går direkt från anställningar på stora läkemedelsbolag till lilla Scandion. Både folk som arbetar med de kliniska studierna samt företagsutvecklingen.
SCO-101
16 - Benny Vittrup, M.D och Head of the Pancreatic Cancer Center at Herlev University Hospital i Köpenhamn, säger: "This could be the beginning of a paradigm shift in overcoming resistance to chemotherapy". Det uttalandet gjorde han efter Fas1b-datan i CORIST-studien.
17 - Bolaget har inga konkurrenter och det finns i nuläget inget läkemedel på marknaden som bryter cancerterapi-resistens. Det finns några bolag som försöker lösa samma gåta, men dom inriktar sig på andra cancerformer, mekanismer eller andra patientgrupper. Scandion ligger långt fram i forskningen, längre fram än till exempel amerikanska Oric. Trots det är Scandion extremt mycket lägre värderat, även om man kan förstå att amerikanska bolag generellt värderas högre.
18 - SCO-101 är en liten tablett som patienten kan ta hemma mellan sjukhusbesöken. Sådan typ av enkelhet uppskattas av en eventuell partner, patienter och sjukvården. Det är också fördelaktigt att kunna påvisa för en ev. partner att man ser effekt på låga doser och är säker/icke toxisk på höga doser.
19 - SCO-101 behandlar inte en specifik cancertyp, utan är kopplad till kemoterapibehandlingen. Med andra ord, lyckas man med kommande studier så öppnar det upp för att behandla i flera cancerformer som FOLFIRI, nab-paclitaxel och eventuellt gemcitabine används inom.
20 - Scols marknad är gigantisk och SCO-101 har multiblockbuster-potential. Det är ord som bolaget själva använder för att beskriva omfattningen. Får man möjligheten att behandla patienter i olika cancerformer, olika behandlingsmetoder (kemoterapi/IO) och patienter i olika linjer i behandlingen, så är marknaden minst sagt astronomisk. Bolaget har som vision att komma in så tidigt som möjligt i behandlingen för att bryta resistensen och potentiera behandlingen.
21 - Bolaget är inte en One trick pony. Dom har flera läkemedelkandidater i sin pipeline - SCO-201 och SCO-301. Det finns även en screeningplatform, DEN50-R, där bolaget kan försöka hitta andra läkemedel mot resistensmekanismer inom cancerbehandling.
22 - SCO-101 har en helt unik Moa (Modes of Action), och i nuläget har man hittat 3 sätt som SCO-101 motverkar resistens mot behandling samt ökar behandlingen effekt. Det handlar t.ex om hur immunförsvaret aktiveras, hur man hindrar cancern att undkomma kemoterapin och hur kemoterapibehandlingen effekt ökar i kombination med SCO-101.
23 - Att kombinera SCO-101 med redan existerande läkemedel innebär att patienternas liv förlängs och man kan behandla dom under en längre period. Det finns redan läkemedel inom onkologi vars enda uppgift är att potentiera kemoterapin och och paketeras på detta sättet, t.ex Leucovorin som används ihop med 5-FU. Eftersom patienterna behandlas med både SCO-101 och t.ex FOLFIRI så innebär en längre behandlingsperiod ökade intäkter för en partner, vilket man kan tänka ökar intresset för ett uppköp eller utlicensering.
24 - Kemoterapi-behandlingar, t.ex FOLFIRI, är generellt så giftiga för kroppen att de svagaste patienterna inte blir behandlade, eller får en sub optimal dos och under en kortare tid. I CORIST-studien upptäckte man att effekten av SCO-101 i kombination med FOLFIRI var så stark, att man kunde halvera mängden FOLFIRI. Det betyder att man kan behandla många av de patienterna som normalt är för svaga för kemoterapi. Det kan även innebära att fler väljer att inte avbryta sin behandling av just toxicitet, som är ett vanligt fenomen.