Scandion Oncology’s plattform DEN 50 R – En guldgruva för cancerforskning
2021-08-13 12:18, Edited at: 2021-08-13 13:49Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Utifrån ett affärsmässigt perspektiv kan DEN50-R vara ett sätt att samarbeta med potentiella partners som skulle vara intresserade av att testa deras föreningar vilket kan öppna för diskussion kring både partnerskap och licensiering.
Cancer är idag den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdom, både i världen och i Sverige.
Kemoterapi och molekylärt riktade terapier är de huvudsakliga terapeutiska alternativen vid cancerbehandling men deras effektivitet begränsas ofta av läkemedelsresistens. Hälften av alla cancerpatienter misslyckas med kemoterapi och cirka 90% cancerrelaterade dödsfall beror på cancerläkemedelsresistens.
Nästan alla cancerpatienter med metastaserad sjukdom misslyckas med sin cancerbehandling - till stor del på grund av att cancercellerna antingen redan är resistenta från tidpunkten för den primära diagnosen eller pga. att cancercellerna utvecklar resistens under behandling.
Som resultat fortsätter cancern att växa trots behandling och utan något annat effektivt läkemedel har patienterna tyvärr inga alternativ kvar att bekämpa cancern på. Både patienter med primär cancer och patienter med metastatisk cancersjukdom kan initialt dra nytta av kemoterapibehandling men en betydande andel kommer senare att utveckla resistens mot den kemoterapi som används.
Läkemedelsresistens är därför ett väldigt stort hot för alla cancerpatienter och en enorm påfrestning på sjukvårdssystemet. Idag är kemoterapi och molekylärt riktade terapier de huvudsakliga terapeutiska alternativen vid cancerbehandling och förväntas förbli primärt behandlingsalternativ under de närmaste åren.
DEN50-R
Professor Nils Brünner och hans team har under många års forskning vid Köpenhamns universitet studerat mekanismerna bakom uppkomsten av cancerläkemedelsresistens med hjälp av den unika screeningsplattformen DEN50-R.
DEN50-R har under flera års tid etablerats till en ny och unik cellinje-baserad läkemedelsscreeningsplattform inom cancerbehandling.
Plattformen kommer, när den är fullt utvecklad, att bestå av humana cancercellinjer som representerar de fem vanligaste cancerformerna (kolorektal, prostata, lunga, bröstcancer och malignt melanom) och matchade läkemedelsresistenta cellinjer för var och en av de fem cancerformerna.
Dessa resistenta cellinjer etablerades genom att exponera kemoterapikänsliga celler för gradvis ökande koncentrationer av kemoterapi under en period av 8–10 månader.
Scandion Oncology karakteriserade grundligt dessa läkemedelsresistenta cellinjer för att identifiera viktiga läkemedelsresistensmekanismer.
All data som genereras med DEN-50R-plattformen kommer att placeras i den nya nationella danska Life Science-superdatorn med säker, reglerad åtkomst som ger en unik och innovativ analysresurs för akademiska, kliniska och industriella forskare som är inblandade i utveckling av läkemedel mot cancer och cancerdiagnostik på både prekliniska och kliniska nivåer.
Eftersom tidiga kliniska prövningar av cancerläkemedel oftast rekryterar patienter som har misslyckats med flera olika tidigare behandlingar, finns det ett stort behov av att utveckla en plattform som möjliggör testning av potentiella nya läkemedel och biomarkörer när det gäller läkemedelsresistens.
Scandion Oncology planerar att använda DEN-50R för att:
- Testa nya kemiska enheter för att underlätta urvalet av analoger för prekliniska och kliniska tester.
- Testa redan kända läkemedel för potentiella effekter i läkemedelsresistenta cellinjer som underlättar ”återanvändning” av läkemedel.
- Upptäcka nya molekylära läkemedelsresistenta mekanismer som möjliggör målinriktad utveckling av nya läkemedelsenheter som kan kringgå läkemedelsresistens.
- Identifiera nya prediktiva biomarkörer för de vanligaste läkemedelsenheterna som ytterligare underlättar en personlig behandlingsmetod.
National cancer institute
Sedan etableringen i slutet av 1980 -talet har cellpanelen NCI-60 genererat ett enormt värde, ekonomiskt såväl som samhälleligt genom att bidra till att identifiera mekanismer för läkemedelsåtgärder.
NCI-60 representerar en vändpunkt i filosofin och praktiken inom cancerläkemedelsforskning.
NCI: s ansträngningar för att identifiera nya kemoterapier ledde deras entreprenörer till upptäckten av viktiga läkemedel, inklusive Paclitaxel samt Cisplatin men ofta krävdes årtionden av tester i det kliniska utvecklingssystemet av fas I, II och III
En av anledningarna var att det fanns helt enkelt inget tillförlitligt testsystem för att bestämma vilken typ av tumör som skulle svara på ett nytt läkemedel, annat än klinisk ”trial and error”.
”Vi tror att Scandion Oncologys tillvägagångssätt kan bidra till att förbättra resultaten för tusentals cancerpatienter, vilket skapar en betydande affärspotential.”
- Bo Rode Hansen, VD
Med specifika fokus har kliniska strategier för läkemedelsprövning radikalt förändrats under de senaste tre decennierna då patienter väljs ut för de tidigaste studierna baserat på förekomsten av specifika mål för läkemedlet och kan då genomföra strategiska fas I -försök för att snabbt ge bevis på läkemedelseffektivitet.
Sammanfattningsvis visade sig NCI 60 -cellpanelen vara ett av de viktigaste framstegen när det gäller screening av cancerläkemedel och information har i sin tur använts för att skapa nya läkemedel mot cancer till förmån för patienter.
Cellinjerna som ingår i NCI60-panelen härstammar dock mestadels från behandling av patienter som har liten eller ingen erfarenhet av kemoterapi.
Molekylära läkemedelsresistensmekanismer uppträder först efter läkemedelsexponering och tillgång till paneler med matchade läkemedelskänsliga och läkemedelsresistenta isogena cellinjer är därför obligatoriskt för att studera de underliggande mekanismerna för läkemedelsresistens.
Jan Stenvang och Nils Brünner såg problemet och avsaknaden av godkända läkemedel på marknaden som riktar sig mot cancerrelaterad läkemedelsresistens och grundade Scandion Oncology A/S med visionen att övervinna resistens mot cancer för att förbättra livet för cancerpatienter och deras familjer.
Jan Stenvang
Jan Stenvang har en bakgrund inom molekylärbiologi och biokemi inom cancerforskning med fokus på kolorektal och bröstcancer.
Under de senaste 15 åren har Jan Stenvang utvecklat expertkunskaper inom grundforskning och translationell vetenskap och har genom många projekt och olika akademiska och industriella samarbeten bidragit till förbättrad grundläggande insikt i cancerresistensmekanismer.
Jan Stenvang har genom åren etablerat personliga relationer och vetenskapliga samarbeten med världsledande experter inom cancerrelaterad resistens och biomarkörforskning, bioinformatik och systembiologi samt grundläggande och klinisk cancerforskning.
Nils Brünner
Professor Nils Brünner, MD, DMSc är utbildad i internmedicin och medicinsk onkologi i Köpenhamn och dessutom i molekylär och cellulär biologi vid National Cancer Institute och Lombardi Cancer Research Center, Washington DC. Han blev professor vid fakulteten för hälsa och medicinska vetenskaper, Köpenhamns universitet 2002 och har publicerat mer än 370 vetenskapliga artiklar.
Nils Brünner var tidigare VD för Scandion Oncology men gick i pension under Mars 2021 och vägleder bolaget nu som medlem i deras Clinical Advisory Board.
Med sitt gedigna kontaktnät och kunskap i prognostiska och prediktiva biomarkörer har han lagt grunden för Scandion Oncology att gå från ett prekliniskt forskningsbolag till ett börsnoterat bolag redo att ta sig an världen.
Vägen framåt med Bo Rode Hansen. VD & Koncernchef
Scandion Oncology har under en tid arbetat med att förlänga denna teknikplattform i syfte att säkra sin position som en global ledare inom upptäckten av läkemedel som förhindrar resistens mot cancerläkemedel.
Scandion Oncology har för tillfället två kliniska studier igång med SCO-101 i kombination med kemoterapi: CORIST, en klinisk fas II-studie i patienter med metastaserad kolorektalcancer och PANTAX, en fas Ib-studie riktad mot patienter med metastaserad bukspottkörtelcancer.
Interim data för CORIST som publicerades 24/6 var över förväntan och Bo Rode Hansen meddelade följande i pressmeddelande:
"Part 1 of the CORIST study demonstrates the potential of SCO-101
“The interim CORIST data support our development plans for SCO-101 and at the same time pioneer the important perspectives around the platform potential of SCO-101, where we revert cancer drug resistance in various cancer diseases. We are looking forward to utilizing these learnings in our overall aim of building value for the patients, society and shareholders. We will communicate more about our plans and strategy at our Capital Market Day in September,”
Scandion Oncology kommer hålla sin kapitalmarknadsdag den 8 september 2021
Utöver dessa studier pågår prekliniska samarbeten med Alligator Bioscience för att utforska antitumöreffekten av Alligators mitazalimab i kombination med Scandions SCO-101 som förväntas att publiceras under Q3 2021. Enligt både Scandion Oncology och Alligator Bioscience ser det väldigt lovande ut och skulle kunna öppna upp för en enorm marknad.
Just nu har Scandion Oncology 3 kandidater under utveckling som kompletterar varandra i sina åtgärder mot cancerresistens och över 800 analoger att kunna screena fram nya kandidater och biomarkörer.
Målsättningen är att vara världsledande inom resistens mot cancerläkemedel.
Att vara världsledande innebär också att kunna erbjuda läkemedel som förhindrar alla typer av resistens som utvecklas vid cancerbehandling och det är precis vad Scandion Oncology går för med DEN50-R-tekniken, en guldgruva för cancerforskning.
Utifrån ett affärsmässigt perspektiv kan DEN50-R också vara ett sätt att faktiskt samarbeta med potentiella partners som skulle vara intresserade av att testa deras föreningar vilket kan öppna för diskussion kring både partnerskap och licensiering.
Allt det där sammanlagt i syfte att utvidga sin pipeline för att bli ”The Cancer Drug Resistance Company” och att fortsätta skapa värde för både patienter och aktieägare.
Källhänvisningar