Post entry

Real Heart - En investering för framtidens hjärta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

”Vi bedömer till 75-80% att vi har en hjärtpump som jobbar Precis som ett riktigt hjärta, och som levererar samma tryck, samma syresättning, samma flöde och blodet snurrar som i ett riktigt hjärta, och det är unikt!” - VD Gunnar Nihlén.

Citatet ovan är taget från denna intervju som ägde rum i februari, då var det pumpmodell (7) som diskuterades:

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Webb-TV/Evenemang/TV-Vi-siktar-mot-borsen-2017/

Om bolaget

Real Heart utvecklar en hjärtpump som har ett 4-kammarsystem, två förmak och två kammare med syfte att bli en permanentlösning i stället för hjärttransplantationer

I maj 2014 genomfördes ett framgångsrikt djurtest med hjärtpump modell (7). Bolaget har kommit lång väg sedan dess och nu lite mer än ett år senare är det dags för nästa kortvariga djurtest med hjärtpump modell (8), en förminskad, förbättrad och mer effektiv hjärtpump än föregående modell

Om produkten

TAH, Total Artificial Heart, är en hjärtpump som primärt syftar till att totalt ersätta patientens hjärta i väntan på donation och transplantation av ett nytt hjärta. De väsentliga grundprinciperna för Bolagets TAH-pump är verifierade genom de djurförsök som genomförts och dess resultat.

Hjärtat består av ett yttre hölje av titan, vilket är ett ämne som inte stöts bort av kroppen. Hjärtklaffarna är av samma typ som används vid vanliga hjärtoperationer sedan decennier tillbaka. Den yttre energikällan består av batteriväst som kompletteras med ett mindre uppladdningsbart batteri implanterat inuti kroppen enligt befintlig beprövad teknik som redan finns på marknaden. Det implanterade batteriet gör att patienten kan ta av batterivästen under 20-30 minuter för att byta till laddade batterier eller ta en dusch.

Nu återstår att designa Bolagets TAH-pump för inoperation och långtidstest.
Utifrån de djurförsök som hittills gjorts med hjärtpump modell (7), bedömer styrelsen, att den hjärtpump som Bolaget utvecklar har betydligt bättre funktion och egenskaper än konkurrenternas eftersom pumpen efterliknar det riktiga hjärtats sätt att pumpa och dess konstruktion.

Till skillnad från de andra hjärtpumpar som finns på marknaden är det styrelsens uppfattning att Bolagets hjärtpump som färdigutvecklad kommer att ha följande utförande:

* Ha två förmak och två kammare

* Använda standardklaffar

* Ha elmotordrift med lättare batterier

* Ha ett AV-plan som rör sig

Detta i sin tur leder till...

• Normal syresättningsgrad av blodet

• Minskard risk för blodproppar

• Avsevärt lägre energibehov

• Större flexibilitet, mobilitet och högre livskvalité

Lyckade djurstudier

Under maj 2014 genomfördes tester på sövda djur där Bolagets hjärtpump modell 7 anslöts till försöksdjurets blodsystem och djurets eget hjärta kopplades bort. Testerna genomfördes av ett operationsteam där djurets hjärta först kopplades förbi med en hjärt-lungmaskin under själva operationen. Hjärtpumpen, som under testerna låg utanför djurets kropp, anslöts sedan till djurets blodomlopp i området kring hjärtat. Pumpen startades och hjärtlungmaskinen kopplades sedan bort så att enbart hjärtpumpen försörjde kroppen med blod.

Testerna var framgångsrika och kunde verifiera blodcirkulation, pumpens funktion, tryck, och skapandet av puls. Samtliga av de prioriterade målen Bolaget satt upp med testerna bekräftades, vilket bland annat inkluderade anslutningarna till djurets kärl, syresättningen av blodet, energibehov, tryck i djurets blodkärl, slagvolym och modellens täthet.

Hjärtpump modell (7)

Under utvecklingens gång har Real Heart löst många utmaningar, de svåraste delarna för utvecklingen av hjärtpumpen är nu avklarade.
Med Hjärtpump modell(7) verifierades följande:

· Tryckbalansen påminner om det riktiga hjärtats, d.v.s. hjärtats vänstra sida har högre tryck än den högra
· Skapat erforderlig pumpvolym, erforderligt tryck samt puls som liknar det riktiga hjärtats
· Blodets cirkulation i en djurkropp
· Elmotordriften i hjärtpumpen
· En storlek som kan anpassas till befintligt utrymme i bröstkorgen
· Anslutningsmöjlighet till blodomloppet

Hjärtpumpar på marknaden och målsättning

Det finns idag två olika typer av hjärtpumpar på marknaden – TAH och hjärtassist. Den första typen av hjärtpump är en övergångslösning i väntan på donation och transplantation. Dessa pumpar kallas för TAH, Total Artificial Heart och syftar till att totalt ersätta patientens hjärta.ingen av dessa efterliknar emellertid det riktiga hjärtats funktion. Alla andra system är tvåkammarsystem, vilket leder till att blodet ibland står stilla. Detta är förbundet med stor risk för bildning av blodproppar, vilketkan ge både hjärnskador och andra indirekta organskador. flödet i Real Hearts pump gör att blodet aldrig står stilla.

Lite kort om marknaden

• Organbristen gör att många människor avlider i väntan på ett donerat hjärta.

• Behov av nytt hjärta begränsar sig inte bara till de patienter som kvalificerar sig för donationslistan. Enbart i USA och Europa beräknas varje år minst 1,2 miljoner avlida pga. avancerad hjärtsvikt varav hälften dör i akut hjärtattack.

• I endast USA och Europa räknar styrelsen med att omkring 200 000 patienter årligen är i behov av en hjärtpump.

• De 2 godkända hjärtpumparna som finns på marknaden idag kostar mellan 75 000 och 125 000 USD, Carmats hjärtpump kommer kosta 190 000 – 240.000, men alla dessa medför risk för blodproppar på grund av att de inte helt efterliknar det naturliga hjärtats egenskaper.

• Pumparna, som till exempel CardioWest’s, begränsar även patientens rörlighet då de oftast blir anslutna med slangar till ett drivsystem.

Samarbetar med ledande specialister

Sedan 10 år tillbaka har Bolaget utvecklat ett nätverk av specialister och skapat ett nära samarbete inom olika områden såsom thoraxkirurgi, fysiologi, materialteknik, medicinteknik, energiteknik samt motor och motorstyrning. Samarbetsavtal finns med alla strategiska leverantörer avseende bland annat industridesigner, konstruktörer och friformningsteknik .

Ordförande Göran Hellers har ordet

"Under min tid som chef för kirurgkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge träffade jag många människor som var påverkade av
hjärtsjukdom. Det blir framförallt påtagligt för patienter som blir uppsatta på den akuta listan - det vill säga patienter som bara väntas leva en vecka - eller det faktum att ungefär vart tredje svenskt barn som behöver ett nytt hjärta dör innan det finns en donator.

När jag kom i kontakt med Scandinavian Real Heart AB 2013 blev jag därför mycket intresserad och kände att jag ville engagera mig i projektet. Efter 14 års forskning och utveckling i samarbete med företag, hjärtkirurger, kardiologer och ingenjörer har Real Heart passerat de svåraste utvecklingsstegen. Svensk forskning och ingenjörskonst har nu framställt ett konstgjort hjärta som följer det biologiska hjärtats princip med två kammare och två förmak och med samma flöde, tryck och styrning.

Real Heart har attraherat såväl en stark styrelse som en välutbildad projektorganisation och har därför goda förutsättningar att driva projektet i mål.”

Styrelsen

Gunnar Nihlén – VD

Gunnar Nihlén är en av grundarna och har en bakgrund som elkraftingenjör med lång erfarenhet av tekniskproduktutveckling, innovationer och företagsutveckling. Nihlén var senast VD för ABB industrigymnasium samt dessförinnan VD för ALMI Västmanland. Under tio år var Nihlén verksam inom ABB-koncernen med olikachefsbefattningar. Nihlén har lång internationell erfarenhet av att driva och utveckla projekt. Under 30 år har Nihlén haft ett 15-tal styrelseuppdrag och har suttit i styrelsen för Real Heart sedan 2008 och som styrelseordförande fram till september 2013. Nihlén har arbetat med forskning, utveckling och projektledning av grundidén sedan 2001.

Ulf Kjellman – Styrelsesuppleant

Ulf Kjellman är en av landets ledande hjärtkirurger.
I sitt tidigare arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset iGöteborg har Kjellman utbredd erfarenhet av att arbeta med mekaniska hjärtpumpar. Kjellman var den läkare som utförde den första transplantationen med ett konstgjort hjärta år 2007. Kjellman har varit medicinsk rådgivare till Real Heart sedan 2006. Mellan 2010 och 2014 var Kjellman styrelseledamot i Real Heart.

Göran Hellers – Styrelseordförande

Göran Hellers är medicine doktor och docent i kirurgi vid Karolinska Institutet och har tidigare varit klinikchef för kirurgklinikerna på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge respektive Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i sammanlagt 14 år.Hellers har även suttit i styrelsen för World Society of Gastroenterology i 17 år och har varit ordförande i dess utbildningskommitté i tolv år.Hellers har också varit sekreterare i Svensk Kirurgisk Förening isex år, ledamot i Spris Medicinska Råd i åtta år samt suttit i styrelsen för Kommundata/Dialog/Celsius Informationssystem i sex år.Dessutom har Hellers som ordförande lett en grupp (Spri/Stockholms LänsLandsting) med uppdrag att ta fram prospektiva ersättningssystem inom svensk sjukvård under fyra år. Han har under senare år kontrakterats av Världsbanken som rådgivare för att som projektledare genomdriva sjukvårdsreformer i Estland, Lettland, Litauen och Georgien. Hellers har arbetat som styrelseordförande sedan våren 2013.

Azad Najar – Styrelseledamot

Azad Najar är en av grundarna av Real Heart och huvudinnovatören bakom produkten. Najar är överläkare/urolog på urologiska avdelningen på Västerås Sjukhus. Najar tog sin läkarexamen på Medical University of Mousel i Irak 1992 och började praktisera medicin i Sverige 1999. Najar har även grundat Laprotech AB och Najar Medical and Invention AB och belönades 2010 med priset Årets innovatör i Västerås och Årets nybyggare i Västmanland 2013.
Najar har arbetat med forskning och utveckling av grundidén sedan 1999.

Tofte Mårlind - Styrelseledamot

Tofte Mårlind har ett förflutet som officer inom marinen och har lång erfarenhet inom olika positioner i näringslivet, bland annat IBM, Siemens och som marknadschef på Studsvik. Han har under många år varit verksam inom medicinteknik och startade bland annat företaget Stril AB som var verksamma inom trålningssterilisering. Mårlind har lång erfarenhet av produktutveckling och regulatoriska krav inom medicinteknik.

Susanne Hedman – Styrelseledamot

Susanne Hedman har över 30 års erfarenhet av affärsutveckling och ledarskap inom näringslivet. Hedman har lång erfarenhet av styrelsearbete inom ett flertal bolag i Västerås och tilldelades 1997 utmärkelsen Årets Företagare i Västerås. Hedman är ansvarig för Bolagets löpande förvaltning, ägarfrågor, projektkoordinering och ekonomi sedan 2012.

Christina Hugosson- styrelseledamot

Christina Hugosson är civilingenjör med inriktning elektroteknik och arbetar i nuläget med olika styrelseuppdrag och har egen konsultverksamhet med inriktning mot rådgivning eller interrimsuppdrag till medicintekniska entreprenörs-företag och Venture Capitalbolag. Hon har tidigare varit vice VD och utvecklingschef på Boule Diagnostics samt arbetat med uppstart och bolagsbyggnad av SciBase AB.och HotSwap AB.

Leif Aldén – Styrelsesuppleant

Leif Aldén har sin bakgrund inom utbildnings- och byggsektorn och lång erfarenhet av entreprenörskap. År 1985 grundande han byggföretaget GISAB tillsammans med två kollegor, i vilket han var verksam i fram till 2013. Leif har varit suppleant i Bolaget sedan 2010.

Största Aktieägare:

Najar Medical and Invention AB - 35,70%
Frontus AB2 (Gunnars Nihléns bolag) - 13,10%
Bilend Najar - 4,2 %
Arvid Jansson - 3,3%
Leif Aldén Förvaltning AB3 - 2,7%
Said Zahrai - 2,5%
Care Of Marknadsföring - 2,5%
Invent Protect & Holding AB - 2,4%

Kommande stora milstolpar

I september kommer kortvariga djurtester med hjärtpump modell 8 att genomföras. Tidigare modeller har bringat positivt utfall, mina förväntningar är höga och enligt mina beräkningar tycker jag att vi borde förvänta oss positiva resultat även denna gång.

2016 planeras långvariga djurtester att inledas, och efter lyckade resultat från dem är det kliniska studier i människor 2017 som står på schemat.

Värdering

Nu till något väldigt intressant, hur ska vi bedöma en värdering på Real Heart?
För att få en liten överblick så ska vi kolla på marknaden och konkurrenterna.

Styrelsen beräknar som sagt att 200 000 människor i USA/Europa varje år är i behov av deras hjärtpump, priset på pumparna ligger i spanet 75 000 – 240 000 USD.
Om vi räknar på ett pris motsvarande 150 000 USD och
multiplicerar det med Real Hearts beräkningar på 200 000 patienter/år så

får vi en marknad på drygt 30 MILJARDER USD! (ca 255 MILJADER SEK)
Real Heart strävar efter att placera den första 4-kammarssystempumpen på marknaden,

Om vi jämför Real Heart med Carmat som också fortfarande befinner sig i kliniska stuider, och har nyligen inlett studier i människor, Carmats börsvärde är idag ca 3 MILJARDER(!) Real Heart värderas idag till ca 120 miljoner, med det sagt så inser vi ganska snart att uppsidan minst sagt är enorm för Real Heart och att detta på endast några få års sikt kan bli vår livs bästa investering.

Så varför ska jag investera i Real Heart?

För att summera varför du ska investera i Real heart så ska jag nämna de huvudsakliga anledningarna.

· En potentiellt världsledande produkt
· Enorm marknad
· Stark och stabil styrelse
· Väldigt låg börsvärdering

Några starkt tilltalande citat från VD:

”Att det ska bli verklighet att vi kommer fram med pumpen är jag ganska övertygad om utifrån de prov och tester som vi har genomfört”

”Vi bedömer till 75-80% att vi har en hjärtpump som jobbar Precis som ett riktigt hjärta, och som levererar samma tryck, samma syresättning, samma flöde och blodet snurrar som i ett riktigt hjärta, och det är unikt!”

”Vi har bestämt oss, vi ska i mål med det här! Det får ta den tid de tar”

Citatet ovan är taget från denna intervju som ägde rum i februari, då var det pumpmodell (7) som diskuterades:

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Webb-TV/Evenemang/TV-Vi-siktar-mot-borsen-2017/

Tack för visat intresse!

Källor:
- http://realheart.se/
- http://www.aktiespararna.se/artiklar/Webb-TV/Evenemang/TV-Vi-siktar-mot-borsen-2017/
- http://www.carmatsa.com/en/carmat-heart/heart-failure/pathology

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?