Post entry

En jätte inom sitt segment

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SCN har sedan apoteketavtalet sett mycket attraktivt ut. De ökade intäkterna, förvärven, och de allt större marknadsandelarna som SCN tar, dels på svensk mark, men dessutom både i Norge och Finland gör att aktien är svår att motstå.

Scandinavian Clinical Nutrition växer så det knakar. På bara ett år har bolag ökat sin omsättning med hela 1106% (Q2 2013->Q2 2014). För helåret 2013 var den siffran 364%. Vi följer alltså en tydlig positiv trend, med ökad omsättning och kassa i bolaget. Denna ökning beror huvudsakligen på två saker

1) Två lyckad förvärv: Medica Nord samt Nature Invest

2) Ökade intäkter i moderbolaget till följd av den stora succén Aptitless som står för 38% av försäljningen inom segmentet ”Viktkontroll”

För helåret 2014 väntas företaget omsätta minst 88 miljoner kronor, vilket kraftigt överstiger dagens börsvärde (70,2m vid kurs 0,25). Enbart detta bör få en att inse vilken potential akiten besitter.

Dagens kurs är kraftigt nedtryckt, och där finns förklarningar till detta. Enligt flera av varandra oberoende källor finns där ett krav på en större ägarspridning i bolaget, vilket är viktigt vid notering till First North, vilket väntas ske under november. Då QVP tidigare i sommar hade en ägarandel på nästa 40% har de därför varit tvungna att sälja enorma poster till reapriser: då har både jag och Jim Blomqvist, styrelseordförande i SCN, passat på att tanka. Under den senaste månaden har han införskaffat ytterligare 305.000 aktier. Han vet vad som är på gång.

Konceptet vi alla måste begrunda

Att Aptitless tagits in av tre olika apotekskedjor är inte enbart en stor bedrift, utan också en stark kvalitetsstämpel som stärker SCN som varumärke. I den senaste upplagan av den vetenskapliga tidsskriften Apetite publicerades en mycket intressant studie om effekterna av Thylakoider, ämnet i Aptitless. Under tre månader gavs 38 kvinnor Aptitless (med ett liknande BMI) eller ett placebomedel innan frukost. Alla gick på samma diet, med tremåltider. I slutet av studien kunde man se att de som fick Aptitless statistiskt signifikant tappade fler kilo kroppsvikt än de som fick placebo. Man såg dessutom en signifikant minsking av de totala kolesterolnivåerna i blodet samt specifika kolesterolet LD. Kvinnorna som fick Aptitless upplevde också i större utsträckning en tydlig aptitkontroll.

Det som återstår är att EMA, European Medicines Agency godkänner Aptitless som ett läkemedel. Ifall detta blir verklighet kommer samtliga dietister och läkare kunna skriv ut samt rekommendera Aptitless, till ett förmånligare pris för patienten. Faktum är att redan innan Apoteket påbörjade sin försäljning av Aptitless har det redan på så kort tid erövrat 38% av den totala försäljningen inom segmentet viktminskning.

I takt med ökade intäkter från Apoteket, storsuccén Velloflex och smärtmadrassen kommer intäkterna trilla in. Faktum är att SCN likvidiet inte sett bättre ut på länge.

En motiverad och mycket rimlig riktkurs givet dagens läge är 0,56 kr per aktie. Detta är en kurs jag ser redan efter listningen på First North som väntas ske under november, när flera större aktörer tar över. Inom ett års sikt bör kursen ligga på 0,85 kr per aktie, givet att företag fortsätter med sin kraftiga expansion. Kursen idag är kraftigt undervärderad och det krävs inte många kunskaper inom aktiehandel för att inse detta. Därför passar jag på att tanka på dessa bottennivåer och ser fram emot en mycket fin avslutning på året med SCN.

Lycka till med era investeringar,

Elizka

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?