Post entry

Superpotential i Saniona och Phase Holographic

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Intresset för bioteknikrelaterade bolag har nått nya höjder under våren och vi har fått se flera fantastiska kursrusningar. Saniona och Phase är två av mina favoriter och båda har haft en finfin utveckling sedan de båda bolagen slutförde sina nyemissioner. Börsvärdena har dock ännu inte skenat iväg alltför högt och potentialen för en kommande stor uppvärdering känns stor, och goda möjligheter i närtid för kursrally.

Saniona och Phase Holographic handlas båda på Aktietorget. Saniona har ett börsvärde på 262 mkr, och Phase 81 mkr.

Kurs Saniona 14,80 kr. Riktkurs 30 kr.

Kurs Phase Holograhpic 8,10 kr . Riktkurs 17 kr.

Saniona är ett forsknings- och utvecklingsbolag som har sina rötter i NeuroSearch som är noterat på Nasdaq OMX Copenhagen. År 2012 köptes stora delar av forskningen inom NeuroSearch ut av Sanionas grundare och medarbetare. I utköpet ingick en betydande portfölj av forsknings- och läkemedelsprojekt med potentiella läkemedelskandidater i preklinisk fas och klinisk fas 1 samt över 15 000 kemiska substanser med ett tillhörande generiskt bibliotek.

Med ett av världens, enligt styrelsens bedömning, mest meriterade och erfarna forskningsteam har Saniona etablerat samarbeten med några av de största aktörerna på den globala läkemedelsmarknaden. Bolaget har idag samarbetsavtal med Pfizer Inc och Ataxion (finansierat av Biogen Idec/Atlas Venture Inc.). Dessutom driver bolaget egna utvecklingsprojekt.

Saniona har ett flertal potentiellt glödheta projekt i portföljen som på egna ben enligt många skulle kunna värderas lika högt, eller t om högre, än hela Saniona. Biotekniksajten Neurostock.se har påbörjat en delanalys av Saniona och även innan den är slutförd indikerar de en riktkurs som andas enorm potential för Saniona, och dess aktiekurs. Riktkursen ser ut att landa en bra bit över 50 kr.

På torsdag presenterar Saniona sig på Sedermeradagen i Lund och det ser ut att bli en bioteknikdag som tilldrar sig stort intresse. Branschen är hetare än på många år, kanske färgad av det enorma intresset för bioteknikaktier i USA. Många nyintroduktioner och uppköp i branschen. Det känns som en fläkt från 1999/2000 och också något vi sett tecken på i Sverige på smålistorna. Fortfarande är det "bara" ett fåtal bolag som riktigt flugit iväg sett till hisnande börsvärden, såsom Kancera, WNT och på gång även Immunicum. Jag tror att det finns goda möjligheter i detta halvextrema börsklimat att vi får se fler riktiga raketaktier inom bioteknik. Ett bolag som lyckas presentera fina nyheter i denna miljö kommer bli rikligt belönade sett till aktiekursen. (och som bolag naturligtvis, hela branschen svämmar över av kapital är känslan, och många förvärvshungriga aktörer).

Något som triggade igång just Saniona i början på året var tror jag ett uppköp av ett liknande projekt som Saniona driver, när Biogen la ett bud på ett forskningsbolag i mångmiljardklassen, runt 6 miljarder kr om alla milestones går igenom. Projektet hade kommit längre än Sanionas men det visar igen på vilken enorm potential det finns när ett projekt attraherar en stor spelare i branschen.

Bioteknik innebär risk, så även för Saniona. Men med flera olika projekt får man en bra riskspridning, och flertalet av projekten drivs av samarbetspartners vilket håller nere kostnaderna. Kan bolaget nå framgång under våren med något av projekten kan det höja förväntningarna och sätta ljus på flera av bolagets högintressanta projekt, och då tror jag att Saniona-värderingen har stor potential att dra iväg. Saniona är ett bolag som attraherar. Ta chansen att läsa Neurostocks analys när den kommer i vår (eller läs delanalyserna redan nu) och lyssna på Saniona på torsdag via webben från Sedermeradagen. Det kommer vara intressant tror och hoppas jag!

Phase Holographic deltar även de på Sedermeradagen på torsdag i Lund (sänds via webben). Phase tilldrog sig mycket stort intresse sent i höstas när de deltog på olika marknadsdagar. Inte så konstigt då Phase är ett oerhört lovande litet bolag där man kan drömma om riktigt stora framgångar om bolaget fortsätter lyckas. Phase har ett lockande lågt börsvärde i jämförelse med en enorm marknadspotential om de lyckas ta sig något steg vidare som bolag. Och Phase andas trovärdighet, vilket inte alltid gäller alla småbolag enligt min mening.

Om Phase Holographic Imaging

Phase erbjuder banbrytande instrument och mjukvara inom stamcellsforskning. Sedan det första instrumentet introducerades 2011 erbjuder bolaget idag en serie produkter för kvantitativ långtidsanalys av levande cellers dynamik som kringgår nackdelarna med traditionella mätmetoder, vilka kräver toxisk infärgning. Phase kan därmed sägas tillverka spadarna till guldgrävarna..dvs de säljer utrustning till forskningen inom bioteknik.

Phase innebär således ett spjutspetsteknologi inom en bransch där det kan förväntas ske en stor teknikförändring framöver och där stora jättar i branschen säkerligen ständigt scannar av marknaden efter attraktiv teknik som de kan dra nytta av i egen försäljning (samarbetsavtal, såsom exempelvis aktietorgsnoterade Synthetic MR har nått med GE Healtchare), och/eller rena förvärv.

Phase satsar stenhårt på att genom smarta samarbeten rulla ut sina produkter runt om i hela världen. Genom att visa upp en marknadsacceptans för produkterna gör man sig till en attraktiv partner, och/eller uppköpskandidat. Och ansträngningarna ser klart lovande ut. Senaste rapporterna visade på sålda produkter i en rad länder, Korea, Japan, Kina, Taiwan, Italien. Phase har även flera strategiska samarbeten i USA med olika universitet där man sätter upp sk center of excellence för att påvisa nyttan med Phase teknik och produkter. Bolaget har även rådgivare (och delägare) med erfarenhet från branschjättar såsom GE Healthcare.

Det vattnas i munnen när man tänker på vilka möjligheter som finns om utrullningen fortsätter, även om siffrorna på försäljningen ännu inte är så stora. Är Phase produkter så bra som bolaget hävdar så borde ett större genombrott inte ligga långt borta. Vägen till det kommer gå via en större aktör utan tvekan, bolaget har varit tydliga med att man inte tänker bygga upp en egen stor och dyr försäljningsorganisation.

Förra året nämnde VD:n, som svar på en fråga från publiken, vad ett bolag som Phase kan vara värt vid exempelvis ett uppköp. Då var svaret omkring 100 miljoner USD, i relation till dagens Phase-börsvärde på 80 mkr så sätter ju räkneverket i hjärnan igång...:) för att det ska hända krävs några steg till i Phase:s utveckling men för varje rapport så känns det som att det har hänt mer och mer, det är inte bara tomma ord. Och utifrån det, och med tanke på den heta småbolagsmarknaden så känns värderingen av Phase fortfarande snål. Phase är ju i en säljfas och har inte flera år av forskning framöver som väntar, det är här och nu det kan hända om rätt aktör intresserar sig för Phase för ett större samarbete, eller mer därtill.

Spjutspetsteknologi/litet bolag med förhållandevis lågt börsvärde/stor framtidsmarknad/och en marknad som är särskilt het just nu - och konjunkturokänslig. Om Phase skulle värderas till 200-300 mkr så skulle det inte kännas särskilt knasigt det heller, i synnerhet inte om bolaget kan ta ytterligare något steg under våren/året. Det skulle i så fall innebära en betydande uppsida i aktiekursen.

Lyssna in på Phase på Sedermeradagen på torsdag, det kommer vara intressant lyssning! Förhoppningsvis dyker det även en VD-intervju i Börspodden som är med under dagen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?