Post entry

Sälj Sandvik-aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Höga förväntningar, skral konjunktur och vd med svagt track record gör att Sandvik-aktien inte lockar.

Sandviks vd Olof Faxander

Han är född 1970 och fyller alltså 43 år i år (2013).

Videoklipp

• Här är han tex i ett videoklipp från aktiemäklarfirman Avanzas konferens "Avanza-forum 2013" i Globen i Stockholm 19 mars 2013: http://www.youtube.com/watch?v=PgbkIesCIC8

• Här framträder Faxander i Sandviks presskonferens från 23 apr 2013 om Sandviks resultatrapport för q1/2013: http://media.fronto.com/cloud/sandvik/130423/

Ersättning

Faxanders ersättning enl Sandviks hemsida:

_"Verkställande direktören

För koncernchefen och verkställande direktören Olof Faxander utgår från och med 1 januari 2012 årlig fast lön med 10 296 000 SEK samt förmånsvärde av tjänstebostad (januari 2012) och tjänstebil._

_Till detta kommer årlig rörlig kontant lön som kan uppgå till maximalt 75 % av den fasta lönen. Den årliga rörliga lönen för 2012 uppgår till 4 299 030 SEK.

Olof Faxanders pensionsålder är 60 år. Till pensionen avsätts varje år en premie om 35 % av den årliga fasta lönen.

Vid eventuell uppsägning från företagets sida har Olof Faxander en uppsägningstid om 24 månader och inget avgångsvederlag."_

http://www.sandvik.com/sv/om-sandvik/bolagsstyrning/ersattningar-till-styrelse-och-ledande-befattningshavare/

Dvs under 2012 fick han tydligen en fast lön på 10,3 miljoner kr plus en bonus på 4,3 miljoner kr, dvs sammanlagt 14-15 miljoner kr (motsvarande över 1 miljon kr i "månadslön").

Är han värd det?

Pengarna har tydligen delvis bla använts till frun Annikas bil; en antracitgrå Porsche 911 cabriolet (från år 2009) med svart sufflett, beige läderklädsel och stora fälgar.

De bor tydligen i lyxförorten Saltsjö-Duvnäs en dryg mil sydost om Stockholm.

Här i bloggen är verkligen inte avsikten att underblåsa jantelagen och den svenska avundsjukan, tvärtom. En bra vd bör belönas rikligt eftersom han gör så mycket gott för andra. Men om en vd har haft ett dåligt track record (dvs att aktiekursen i bolaget utvecklats klart sämre än börsindex) så kan ju ögonbryn höjas över materiella excesser.

Faxanders performance

Om jag räknat rätt:

• Faxanders performance som vd för SSAB:

Han var vd på SSAB 21 apr 2006-31 jan 2011. Under den perioden är SSAB:s A-aktie -8% (inkl utbetalade aktieutdelningar under perioden) medan Stockholmsbörsen samtidigt är +26% (SIX Return Index som är inkl utbetalade aktieutdelningar under perioden).

• Faxanders performance som vd för Sandvik:

Han har hittills varit vd på Sandvik 1 feb 2011-idag 30 jun 2013. Under den perioden är Sandvik-aktien -29% (inkl utbetalade aktieutdelningar under perioden) medan Stockholmsbörsen samtidigt är +11% (SIX Return Index).

Faxander som SSAB-vd

På SSAB genomförde ju Faxander det svindyra förvärvet av amerikanska stålbolaget Ipsco för jättebelopet 55 miljarder kr år 2007 innan konjunkturen dök. Köpet finansierades med lån vilket gjorde att SSAB:s skuldsättning sköt i höjden.

I och för sig lyckades SSAB sedan sänka skuldbördan genom att sälja av Ipscos rörverksamhet till bra pris (24 miljarder kr) våren 2008, och SSAB har sagt att de är nöjda med Ipscos övriga stålverksamhet som med moderna stålverk och som i princip burit upp SSAB under finanskrisen 2008/2009. Och man kan ju hävda att utan Faxander kunde SSAB-aktiens utveckling varit ännu sämre.

Men det är ju märkligt att han nu även som Sandvik-vd har haft en aktie som så kraftigt underperformat. På Sandvik är det ju tex tal om att Faxander genomfört omorganisationer och personalförändringar vilket lett till kritik internt.

Å andra sidan hävdar väl Faxander-anhängarna där att hans förändringar på Sandvik varit nödvändiga för att modernisera bolaget etc.

Faxander som Sandvik-vd

Bland Faxander-kritikerna finns Per-Olof Eriksson som var vd för Sandvik 1984-1994 och kan väl sägas ha hyllats för att ha byggt upp det framgångsrika Sandvik (innan Faxander tillträdde).

I en artikel i Dagens Industri i feb 2012 kritiserade Eriksson flera beslut som Faxander fattat som Sandvik-vd. Det gäller dels att Sandviks huvudkontor flyttats från Sandviken (där bolaget har stor verksamhet) till Stockholm, samt Sandviks köp av den tidigare delägda konkurrenten Seco Tools. Eriksson menar även att Sandvik-styrelsen gjort fel som rekryterat Faxander utanför Sandvik och att det varit bättre om den nya vd:n rekryteras inifrån Sandvik.

http://www.di.se/artiklar/2012/2/22/faxander-sagas-av-sandviknestor/?allcomments=

http://www.affarsvarlden.se/hem/article3414898.ece

• Det var hösten 2011 som Sandvik la ett bud på bolaget Seco Tools som varit fristående konkurrent till Sandvik, trots att Sandvik tidigare hade en ägarandel på 60% av Seco Tools.

Förre Sandvik-vd:n Per-Olof Eriksson menar väl på att det varit en gynnsam och stimulerande tävlan mellan Sandvik och Seco Tools som konkurrenter på marknaden för så kallade "vändskär") så länge de båda varit fristående bolag, men att den andan nu går om intet då Seco Tools blir helägt av Sandvik.

Å andra sidan menar väl Sandvik för sin del att tävlingsmomentet mellan bolagen kvarstår trots att de båda är helägda av Sandvik, men att större samordning mellan bolagen kan ske när de båda är helägda.

I Sandviks årsredovisning för 2012 skrev vd Olof Faxander så här (i feb 2013) om köpet av Seco Tools:

"Sandvik blev ägare till 100% av Seco Tools. Integrationen har varit framgångsrik och marknadsandelarna har utvecklats positivt."

http://www.sandvik.com/Global/Investor%20relations/Årsredovisningar/Årsredovisning%202012.pdf

Vad är ett vändskär?

Det är väl förenklat uttryckt en liten metallbit som tex används för att skära i metall vid svarvning.

Det är väl väldigt vanligt förekommande för många användingsområden inom industrin, tex vid framställning av fordonskomponenter i metall.

Och vändskären är väl oftast gjorda i specialmetall för att vara så hållbara som möjligt vilket kräver stor kompetens för att framställa bra vändskär.

I världen är väl Sandvik, Seco Tools och amerikanska Kennametal bland de världsledande bolagen på marknaden för vändskär.

Ordet "vändskär" kommer sig väl av att de normalt ser ut som små trekantiga metallbitar, så att när en av spetsarna är utsliten så vänder man på skäret så att någon av de andra tre spetsarna får skära vid tex svarvning.

• Det var i början av sep 2011 som beskedet kom om att Sandvik flyttar sitt huvudkontor från Sandviken till Stockholm. Och i mitten av okt 2012 hade tydligen Sandviks huvudkontor öppnats i Stockholm: http://www.sandvik.com/sv/nyheter-och-media/nyheter/organisation/sandviks-huvudkontor-oppnat-i-stockholm/

Utöver kritik mot Seco Tools-köpet och flytten av huvudkontoret har det tex varit kritik mot att Faxander ändrat om i Sandviks säljorganisation enl typ att tunga nyckelpersoner tvingats lämna och nya förmågor fått ta över vilket gjort att Sandvik tappat fart.

Mot den kritiken kan ju Faxander hävda att det varit ett stort behov av att "röra om i grytan" lite och släppa in nya förmågor, vilket lär löna sig på sikt.

I Dagens Industri i okt 2008 uttalade Faxander liknande tankegångar när han fortfarande var vd för SSAB.

Han sa då bla att han ville få bort SSAB:s "gubb-image" och att han ville "komma bort ifrån det faktum att det bara är 60-åriga vita män som kör" bolaget.

Så här sa Faxander i artikeln:

"Vårt stora problem (inom SSAB) är åldersstrukturen, särskilt bland mellanchefer och på andra nyckelposter."

http://www.dagensps.se/artiklar/2008/10/10/28037530/index.xml

• Sandviks-styrelsens beslut att tillsätta en extern vd (i form av Faxander) istället för en intern har Per-Olof Eriksson enl DI-artikeln kommenterat med att Faxander inte är "en kille från Sandviken som förstår hur företaget fungerar", och DI skriver att det enligt Eriksson fanns en intern vd-kandidat inom Sandvik som passade betydligt bättre för jobbet men istället valde styrelsen "en high-flyer från Stockholm" enl Erikssons formulering.

Eriksson ska även ha sagt följande om Faxander till DI:

"Om man mäter hans (Faxanders) IQ och tittar på hans meriter så kanske han kan klara uppgiften (som vd för Sandvik). Men sedan saknas det en del mänskliga egenskaper och erfarenheter."

Varför Faxander som SSAB-vd?

Så här sa SSAB:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf i SSAB:s pressmeddelande från dec 2005 om utnämningen till Faxander som ny vd för bolaget (med tillträde efter bolagsstämman 21 apr 2006):

"Styrelsen har diskuterat successionen under hösten. Olof Faxander har bra branschkunskap och har visat prov på gott ledarskap i sina tidigare befattningar. Vi tror därför att Olof Faxander har alla de förutsättningar och kvalifikationer som krävs för att fortsatt utveckla SSAB."

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/06/B6/7C/wkr0010.pdf

Det hänvisades bla till att Faxander (före SSAB) jobbade i finska bolaget Outokumpu där han var vice vd med ansvar för bolagets division Specialty stainless.

Som dåvarande 36-åring uppmärksammades Faxander som den yngste storbolags-vd:n på börsen när han blev vd för SSAB.

Varför Faxander som Sandvik-vd?

Utifrån vad som framkommit ovan vore det tex intressant att höra Industrivärdens vd Anders Nyrén kommentera hur han fortfarande har förtroende för Faxander trots att både Sandvik-aktien och SSAB-aktien underperformat stort under Faxanders vd-perioder i de bolagen.

Industrivärden är ju huvudägare i både Sandvik och SSAB och har väl varit ansvarig för att Faxander tillsatts som vd i båda bolagen.

Hur kunde tex Industrivärden vilja att Faxander blev ny vd för det klart större Sandvik efter Faxanders dåliga track record i SSAB? Kan det tex vara så att Faxander trots allt varit väldigt bra för SSAB och att situationen för SSAB skulle sett klart sämre ut utan Faxanders vd-tid där?

Det är en hypotetisk fråga som man aldrig kan få något säkert svar på.

Så här stod det i Sandviks pressmeddelande från dec 2010 om utnämningen av Faxander som ny Sandvik-vd:

_"Under sin tid vid SSAB har Olof Faxander framgångsrikt stärkt bolagets nischorientering och breddat dess geografiska fokus. Han har dessutom visat på en uppmärksammad förmåga att bygga organisationer och utveckla sina medarbetare.

I en kommentar till förändringen säger Sandviks styrelseordförande Anders Nyrén:

  • Olof Faxander står för det moderna ledarskap som krävs i en föränderlig och allt mer globaliserad värld. Han har bred internationell erfarenhet från starkt konkurrensutsatta marknader under förändring och en bevisad förmåga att utveckla företag för ökat värdeskapande. Sandvik är ett kunskapsföretag och Olof Faxander får nu en viktig roll i bolagets fortsatta utveckling."_

http://www2.sandvik.com/sandvik/0010/internet/se01996.nsf/Press%20Releases%20Web/DAFE84092C214C71C12577F8005A37C9

Dvs så förklarade Nyrén att han gav Faxander förtroendet att bli vd för Sandvik.

Sandviks ekonomiska utveckling, aktiens värdering

• Bolaget värt drygt 100 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 80,20 kr.

• Sandviks nettoskuld uppgick till ca 20 miljarder kr i slutet av mars 2013, dvs det är inte en helt försumbar skuldsättningsnivå för ett så pass konjunkturkänsligt bolag som Sandvik. Konjunkturkänsliga bolag bör ju helst ha en viss nettokassa som buffert för dåliga tider.

• Sandviks resultat per aktie uppgick till 5-6 kr för senast rapporterade 12 mån (apr 2012-mars 2013). Vid nuvarande börskurs på 80,20 kr (slutkurs fre 28 jun 2013) ligger aktiens p/e-tal därmed på 14.

Det anses här vara en hög värdering av aktien med utgångspunkt ifrån att det inte är något direkt drag i konjunkturen.

Här i bloggen har ju tidigare nämnts en försiktig syn på världskonjunkturen framöver, tex pga svaghet i Kina och en ev förvärrad kris i Europa om tex Italien får ökade statsfinansiella problem. USA visar en del positiva konjunkturtecken, men det är väl en ganska bräcklig utveckling där.

• Orderingången för Sandvik indikerar ju den framtida utvecklingen för bolagets intäkter och resultat, och under q1/2013 uppgick Sandviks orderingång till 22 miljarder kr vilket var hela -23% jämfört med q1/2012.

Men så här sa Faxander enl ovannämnda videoklipp från Avanza-forum 19 mars 2013:

"Man kan väl inte säga just nu idag, eller som året har börjat, att det är bra. Men det är väl utsikterna som börjar bli bättre igen här, och att vi väl kan hoppas att vi under 2013 ser en positiv trend i ekonomin."

Men hittills har alltså denna ev positiva trend inte synts till i Sandviks orderingång.

Så här sa Faxander i Sandviks resultatrapport för q1/2013 (som kom 23 apr 2013):

"Efterfrågan under första kvartalet visade tecken på återhämtning för delar av Sandviks kundsegment jämfört med de svagare nivåerna under andra
halvåret 2012.

Orderingången ökade sekventiellt (dvs från 21,1 miljarder kr under q4/2012) till 22,3 miljarder kronor (under q1/2013)_, vilket_ (även) var högre än faktureringen (under q1/2013) som uppgick till 22,1 miljarder kronor.

Marknadsförhållandena var stabila eller något förbättrade för Sandviks affärsområden, med undantag av Sandvik Mining som fortsätter att påverkas negativt av den svagare efterfrågan och osäkerheten inom gruvindustrin.

Vi fortsätter därför att noga anpassa (1) produktionstakter, (2) arbetsstyrka och (3) investeringsnivåer.

Lagren minskade med 400 miljoner kronor, vilket gör detta till det tredje kvartalet i rad då produktionsnivån understeg försäljningsnivån.

(1) Den lägre produktionsnivån i kombination med (2) betydande negativa valutaeffekter och (3) engångskostnader påverkade resultatet negativt under första kvartalet, något som var särskilt tydligt för Sandvik Machining Solutions.

Justerat rörelseresultat uppgick till 2,7 miljarder kronor, eller 12,2 % av faktureringen.

I linje med vår strategi fortsätter vi att kontinuerligt rationalisera och effektivisera (1) vår försörjningskedja och (2) antal produktionsenheter samt (3) våra stödfunktioner. Detta arbete kommer att fortsätta inom koncernen under de kommande åren. Förenklade och mer effektiva arbetssätt kommer att förbättra vårt företag på lång sikt."

http://www.sandvik.com/Global/Investor%20relations/Delårsrapporter/Delårsrapport%202013%201.pdf

Nästa hållpunkt är Sandviks resultatrapport för q2/2013 som ska komma 19 juli kl 8 på morgonen.

Analytikerprognoser

Enl Sandviks hemsida är det hela 23 aktieanalytiker som bevakar Sandvik och dess aktie: http://www.sandvik.com/sv/investerare1/extern-analys/analytiker-som-bevakar-sandvik/

På hemsidan anger även Sandvik analytikernas genomsnittliga prognoser för bolagets ekonomiska utveckling de kommande åren:

Intäkter:
2012 (faktiskt utfall): 99 miljarder kr (+5%)
2013: 92 miljarder kr (-6%)
2014: 95 miljarder kr (+2%)
2015: 101 miljarder kr (+6%)

Rörelsemarginal:
2012 (faktiskt utfall): 14%
2013: 14%
2014: 16%
2015: 16%

Positivt att Sandvik är ett så pass lönsamt bolag med en hög rörelsemarginal.

Resultat efter skatt:
2012 (faktiskt utfall): 8 miljarder kr
2013: 8 miljarder kr
2014: 10 miljarder kr
2015: 11 miljarder kr

Resultat per aktie:
2012 (faktiskt utfall): 6,51 kr
2013: 6,56 kr
2014: 8,00 kr
2015: 8,90 kr

http://www.sandvik.com/sv/investerare1/extern-analys/analytikerprognos/

Det ska bli intressant att se om det blir som analytikerna tror att Sandviks resultat per aktie kommer att stiga något under 2013, trots att resultatet per aktie under q1/2013 var -42% till 1,18 kr och orderingången under kvartalet som nämnt var -23% till 22 miljarder kr.

Det måste i så fall till en rejäl förbättring av siffrorna under de övriga tre kvartalen av 2013.

Här är uppfattningen att analytikerna har en övertro på stärkt konjunktur under resten av 2013, och att de kommer att bli tvungna att justera ner sina prognoser för Sandviks resultat per aktie för 2013.

Aktieanalytikernas snittprognoser enl 4-traders.com:

Intäkter:
2012 (faktiskt utfall): 99 miljarder kr (+5%)
2013: 91 miljarder kr (-7%)
2014: 94 miljarder kr (+2%)
2015: 98 miljarder kr (+4%)
2016: 95 miljarder kr (-3%)
2017: 103 miljarder kr (+9%)

Rörelsemarginal:
2012 (faktiskt utfall): 15,0%
2013: 13,7%
2014: 15,3%
2015: 16,1%
2016: 15,5%
2017: 15,5%

Resultat efter skatt:
2012 (faktiskt utfall): 8 miljarder kr
2013: 8 miljarder kr
2014: 10 miljarder kr
2015: 11 miljarder kr
2016: 9 miljarder kr

Resultat per aktie:
2012 (faktiskt utfall): 6,51 kr
2013: 6,24 kr
2014: 7,60 kr
2015: 8,50 kr

http://www.4-traders.com/SANDVIK-AB-6491091/financials/

Enl den sammanställningen har analytikerna något lägre förväntningar och räknar med minskat resultat per aktie under 2013.

Sandviks affärsområden

• Sandvik delar in sin verksamhet i fem affärsområden:

Mining
Machining solutions
Materials technology
Construction
Venture

De förstnämnda är de två klart största affärsområdena.

Mining är gruvutrustning och Machining solutions är ovannämnda verksamhet med vändskär som huvudprodukt.

• Intäkter 2012 per affärsområde (andel av Sandviks totala intäkter):

Mining 38 miljarder kr (38%)
Machining solutions 30 miljarder kr (30%)
Materials technology 15 miljarder kr (16%)
Construction 10 miljarder kr (10%)
Venture 6 miljarder kr (6%)


Summa 99 miljarder kr (100%)

• Rörelsemarginal 2012:

Machining solutions 22%
Venture 19%
Mining 16%
Materials technology 4%
Construction 8%


Summa 14%

Dvs Machining solutions är det klart lönsammaste affärsområdet mätt som rörelsemarginal.

• Andelar av Sandviks totala rörelseresultat 2012 (exkl centrala kostnader på 1,35 miljarder kr):

Machining solutions 43%
Mining 40%
Venture 8%
Construction 5%
Materials technology 4%


Summa 100% (15 miljarder kr)

Machining solutions svarar alltså för den största delen av Sandviks totala rörelseresultat.

Orderingång per affärsområde under q1/2013 (förändring jämfört med q1/2012):

Mining 8 miljarder kr (-35%)
Machining solutions 7 miljarder kr (-12%)
Materials technology 4 miljarder kr (-12%)
Construction 2 miljarder kr (-6%)
Venture 1 miljard kr (-39%)


Summa 22 miljarder kr (-23%)

Dvs störst minskning av orderingången för Mining och Venture under q1/2013.

Relaterade blogginlägg

• I ett tidigare blogginlägg från 4 mars 2013 fick SSAB-aktien rekommendationen "sälj" vid dåvarande börskurs 49,07 kr för A-aktien (slutkurs fre 1 mars 2013): http://www.redeye.se/aktiebloggen/ssab/salj-ssab-aktien

Som jämförelse ligger aktien nu i 40,03 kr (slutkurs 28 jun 2013).

Sedan blogginlägget har dock även en aktieutdelning på 1 kr utbetalats i apr 2013.

Dvs inkl utdelningen ligger aktien i dagsläget i 41,03 kr vilket är -16% sedan blogginlägget skrevs.

Som jämförelse är förändringen av Stockholmsbörsen (inkl utbetalade aktieutdelningar) ca 0% under samma period.

• I ett tidigare blogginlägg från 8 mars 2012 fick SSAB-aktien rekommendationen "spekulativt köpvärd" vid dåvarande börskurs 63,95 kr för A-aktien: http://www.redeye.se/aktiebloggen/ssab/ssab-aktien-spekulativt-kopvard

Därefter föll alltså aktien till 49,07 kr (slutkurs fre 1 mars 2013) fram till ovannämnda blogginlägg som skrevs sön 3 mars 2013.

Därutöver har dock en aktieutdelning på 2 kr per aktie utbetalats under perioden, så totalt sett kan man säga att aktien föll från 63,95 kr till 51,07 kr under perioden (dvs en förändring på -20%).

Som jämförelse är Stockholmsbörsen (inkl aktieutdelningar) +17% under samma period.

De båda blogginläggen hade alltså blandad träffsäkerhet i sina rekommendationer; ena gången stämde det bra, andra gången stämde det mindre bra. Som nämnt i blogginläggen är dock rekommendationerna här långsiktiga och kan egentligen inte utvärderas förrän efter några år från det att blogginlägget skrevs.

Tidningen Chef om Faxander

Artikel från aug 2011 i tidningen Chef om hur Faxander är i sin roll som chef: http://chef.se/olof-faxander-stjaerna-i-landet-lagom/

Ur artikeln bla:

"När Sandviks vd Olof Faxander bestämt sig är han orubblig. Även om en del anser att hans huvud är snabbare än organisationens kropp är han en helgjuten vd som hamnar högt i Chefs ledarliga."

Där verkar han alltså ha fått gott omdöme.

//Tillägg 1 juli 2013

Kritik mot Industrivärden

Som nämnt ovan är ju investmentbolaget Industrivärden huvudägare (dvs största aktieägare och den som har ägarkontrollen med bla stort inflytande över vilka som sitter i styrelsen som i sin tur utser vd) i både SSAB och Sandvik.

Och bankmannen Knut Ramel har riktat en del kritik mot Industrivärden i sin bok "Veni, vidi, rici" som kom hösten 2011.

Enl en artikel i Dagens Industri om boken beskrivs Industrivärden i boken bla som en gubbklubb som inte tillför något värde till de bolag de äger aktier i.

Ramel skrev att Industrivärden saknar existensberättigande.

http://www.dagensps.se/artiklar/2011/10/12/72167304/index.xml

Enl en artikel ett par veckor senare i okt 2011 skrev Dagens Industris skribent Henrik Mitelman (som tidigare var aktieanalyschef på banken SEB) om Ramels bok och beskrev det som att Ramel ansåg att Industrivärden inte var vatten värd.

Mitelman skrev i artikeln att Industrivärden brottas med identitetsproblem och frågetecken för vem bolaget egentligen är till för.

http://www.dagensps.se/artiklar/2011/10/27/98436808/index.xml

Industrivärden har ju i sin tur "Handelsbanks-sfären" och finansmannen Fredrik Lundberg som huvudägare, och Lundberg anses väl vara en skicklig investerare.

Han är världens 423:e rikaste person med en förmögenhet på över 20 miljarder kr per mars 2013 enl amerikanska tidningen Forbes: http://www.forbes.com/profile/fredrik-lundberg/

Dvs han vet väl vad han gör med sina pengar.

Och Industrivärden anser sig väl självt göra både sina aktieägare och samhället en tjänst genom att till skillnad från många andra investerare genom att alltid se till sina delägda bolags bästa som en av få riktigt långsiktiga aktieägare.

Utöver SSAB och Sandvik är Industrivärden även storägare i bla Handelsbanken, lastbilstillverkaren Volvo, telekomutrustnings-tillverkaren Ericsson, blöj- och dasspappers-tillverkaren SCA, byggbolaget Skanska och matbutikskedjan ICA.

Korsägande kring Industrivärden

Enl Industrivärdens årsredovisning för 2012 var följande grupperingar största aktieägare i Industrivärden per slutet av 2012 (ägarandel i Industrivärden per slutet av 2012):

Handelsbanken och till banken kopplade aktörer (25%)

Fredrik Lundberg och till honom kopplat ägande (14%)

SCA-kopplade aktörer (11-12%)


Summa 51,1%

Dvs tillsammans äger dessa tre grupperingar över 50% av Industrivärden och har därmed kontroll över vilka som ska sitta i Industrivärdens styrelse som i sin tur utser Industrivärdens vd.

Eftersom de tre grupperingarna äger röststarka A-aktier i Industrivärden blir deras röstandel i Industrivärden ännu större än ägarandelen. Så här ser deras röstandelar ut i Industrivärden:

Handelsbanken och till banken kopplade aktörer (35-36%)

Fredrik Lundberg och till honom kopplat ägande (20%)

SCA-kopplade aktörer (16%)


Summa 71,2%

Dvs mätt på det sättet är deras ägarkontroll över Industrivärden (och därmed dess delägda bolag) ännu starkare. Det är ju normalt röstandelen som är det viktiga när beslut (om tex vilka som ska sitta i styrelsen) ska fattas på ett bolags bolagsstämma.

Och som storägare i ett antal bolag har alltså Industrivärden i sin tur stort inflytande över styrelser och vd:ar i de delägda bolagen.

Som synes finns det alltså ett korsägande i och med att Handelsbanken och till banken kopplade aktörer är storägare i Industrivärden samtidigt som Industrivärden är storägare i Handelsbanken.

(Per slutet av 2012 ägde Handelsbanken-relaterade aktörer 12% av banken, medan Industrivärden ägde 10% och Lundberg 2-3%. Dvs tillsammans ägde de tre grupperingarna 24-25% av banken.)

På samma sätt är SCA-kopplade aktörer storägare i Industrivärden samtidigt som Industrivärden är storägare i SCA.

(I SCA har Industrivärden en ägarandel på 10% medan Handelsbanken och dess kopplade aktörer en ägarandel på 5%.

Men tack vare röststarka A-aktier i SCA har Industrivärden en röstandel på 30% i SCA, medan Handelsbanken och dess kopplade aktörer en röstandel på 15%.)

Ett sådant korsägande kan kritiseras för att det därmed har byggts en "bur" (eller ett fort) runt Industrivärden och dess delägda bolag så att ingen utomstående kan köpa in sig och få inflytande där.

Det riskerar i sin tur leda till att folk i styrelser och ledningar för Industrivärden och dess delägda bolag som nämnt blir en ryggdunkar-klubb med risk för att ingen ställs till svars för en dålig utveckling.

En invändning mot det är väl att det just är tack vare en sådan ägarbur som Industrivärden har möjlighet att agera som riktigt långsiktig huvudägare i sina delägda bolag och därmed stävja kortsiktiga intressen som vill göra saker som är bra på kort sikt men ev inte alls är bra på lång sikt osv.

Industrivärden jämfört med börsen

I sin årsredovisning för 2012 anger Industrivärden hur Industrivärden-aktien (inkl återinvesterade aktieutdelningar) har utvecklats för olika tidsperioder jämfört med Stockholmsbörsen (mätt som SIX Return Index, dvs inkl återinvesterade aktieutdelningar).

Enl siffrorna har Industrivärden-aktien faktiskt gått något bättre än börsen för alla tidsperioder i tabellen:

• Det senaste året: Industrivärdens C-aktie +37% jämfört med börsen +16%.

• De senaste fem åren: Industrivärden +5%/år jämfört med börsen +3%/år.

• De senaste tio åren: Industrivärden +14%/år jämfört med börsen +13%/år.

• De senaste 15 åren: Industrivärden +9%/år jämfört med börsen +8%/år.

• De senaste 20 åren: Industrivärden +15%/år jämfört med börsen +13%år.

Det är alltså om man jämför Industrivärden-aktiens kursutveckling och aktieutdelningar med börsen.

Jämför man utvecklingen av Industrivärdens aktieportfölj (dvs utvecklingen av Industrivärdens aktieinnehav i bla SSAB och Sandvik etc) jämfört med börsen så ser det sämre ut:

• Under 2012: Industrivärden-portföljen +29% jämfört med börsen +16%.

• De senaste fem åren: Industrivärden-portföljen +2%/år jämfört med börsen +3%/år.

•div De senaste tio åren: Industrivärden-portföljen +11%/år jämfört med börsen +13%/år.

• De senaste 15 åren: Industrivärden-portföljen +7%/år jämfört med börsen +8%/år.

• De senaste 20 åren: Industrivärden-portföljen +12%/år jämfört med börsen +13%/år.

http://www.industrivarden.se/Documents/Arsredovisningar/Svenska/INDU_SVENSK_130222.pdf

Dvs förutom om man bara ser på 2012 har Industrivärden-portföljen haft en sämre utveckling än börsen för alla dessa tidsperioder.

Medan Industrivärden-aktien alltså gått bättre än börsen så har Industrivärdens aktieportfölj gått sämre än börsen.

Givetvis kan ju inte aktien på sikt gå bättre än börsen om Industrivärdens aktieportfölj går sämre än börsen.

Industrivärdens vd Anders Nyrén

Och att aktieportföljen går sämre än börsen kan ju tolkas som ett underbetyg åt Industrivärdens vd Anders Nyrén.

Han blev vd för Industrivärden i början av maj år 2001 så han har nu haft den positionen i drygt tolv år. (Innan dess var han finanschef i Skanska.)

För att utvärdera Nyréns vd-period i Industrivärden kan man ju titta på Industrivärden-portföljens utveckling jämfört med börsen på tio års sikt och 15 års sikt enl siffrorna ovan, dvs portföljen har utvecklats sämre än börsen under dessa perioder.

SEB-rekommendation

Besked idag (mån 1 jul 2013) om att banken SEB sänker sin rekommendation för Industrivärden-aktien från "köp" till "behåll": www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1996500&source=

Beskedet kom före börsens öppning idag och Industrivärdens C-aktie slutade i 112 kr fre 28 jun 2013.

Idag mån 1 juli 2013 var aktien +1,1% till 113,20 kr medan börsen (OMXS30-index) var +1,3%.

//

//Tillägg 1 juli 2013

Besked om att franska banken Societe Generale sänker sin riktkurs för Sandvik-aktien från 80 kr till 75 kr. Bankens rekommendation "sälj" för aktien upprepas: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1996735&source=

Banken förklarar den sänkta Sandvik-riktkursen med sänkta prognoser för främst Sandviks affärsområden Mining och Machining solutions, vilket i sin tur förklaras med sämre utveckling än väntat för konjunkturen och gruvbranschen.

Sandvik-aktien idag (måndag 1 juli 2013) +0,9% till 80,90 kr samtidigt som börsen (OMXS30-index) var +1,3%.

//

//Tillägg 2 juli 2013

Carnegie har rekommendation "köp" för Sandvik-aktien med riktkurs 115 kr enl artikel publicerad 24 jun 2013 på Carnegies hemsida: http://www.carnegie.se/privatbank/aktuellt/salj-husqvarna--kop-sandvik/

Enl artikeln ser Carnegie även potential för Sandvik-aktien att nå högre än 115 kr.

Ur artikeln bla:

• Sandvik-aktien intressant just nu tack vare att bolaget ligger tidigt i konjunkturcykeln (dvs när konjunkturen vänder uppåt är Sandvik ett av de första bolagen att märka av positiva effekter av det).

• Sandvik lär även särskilt gynnas av en konjunkturuppgång eftersom bolaget nyligen har omstrukturerats. (Carnegie kallar Sandvik för "det nyligen omstrukturerade bolaget.")

• Aktier i verkstadsföretag är hittills i år i snitt +5% vilket är sämre än Stockholmsbörsen som är +7,5% (storbolags-indexet OMXS30). Sandvik-aktien är dock -3%. (Detta var väl då när artikeln skrevs inför publiceringen 24 jun 2013. Sandvik-aktien slutade mån 24 jun 2013 i 80,90 kr och innan dess slutade aktien i 83,10 kr tors 20 jun 2013.)

• Men Carnegie ser "betydande potential" i Sandvik-aktien framöver.

• Det finns signaler som tyder på förbättrad världskonjunktur framöver, tex det tyska IFO-indexet.

• Sandvik-aktien har bla varit svag pga svag efterfrågan från gruvbranschen som drabbats negativt av fallande metallpriser etc.

• Men Carnegies bedömning är att gruvbolagens sätt att reagera på det är ökade investeringar för att höja gruvornas produktivitet, så Carnegie ser inte skäl att oroa sig över den fallande orderingången (under tex q1/2013) på Sandviks gruvutrustning.

• Carnegie ser även potential för Sandvik i tillväxtländer. Sandvik har tidigare klarat sig sämre än konkurrenterna i detta geografiska segment.

Enl Sandviks hemsida är det Carnegies aktieanalytiker Kenneth Toll Johansson som bevakar Sandvik på Carnegie: http://www.sandvik.com/sv/investerare1/extern-analys/analytiker-som-bevakar-sandvik/

//

//Tillägg 9 juli 2013

• Besked om att Nordea sänker sin riktkurs för Sandvik-aktien från 111 kr till 93 kr.

• Nordea behåller dock rekommendationen "köp" för Sandvik-aktien.

Det framgår av Sandvika-analys från Nordea daterad 9 juli 2013: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1998189&source=

Enl Sandviks hemsida är det Nordeas aktieanalytiker Andreas Koski som bevakar Sandvik: http://www.sandvik.com/sv/investerare1/extern-analys/analytiker-som-bevakar-sandvik/

• Besked enl analys från 8 juli 2013 om att Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Sandvik-aktien från "minska" till "behåll".

• Samtidigt sänker Kepler Cheuvreux sin riktkurs för Sandvik-aktien från 87 kr till 85 kr.

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1998173&fromPage=newsModule

Enl Sandviks hemsida är det Kepler Cheuvreux aktieanalytiker Joakim Höglund som bevakar Sandvik.

Sandvik-aktien handlas i skrivande stund (på eftermiddagen tis 9 juli 2013) i 82,30 kr.

//

//Tillägg 12 juli 2013

Besked om att schweiziska banken UBS har tagit bort Sandvik-aktien från UBS lista "Most Preferred Engineering Shares" (dvs aktier inom verkstadsindustrin som banken tycker är mest köpvärda).

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1998873&source=

Sandvik-aktien nu i 83,85 kr strax före kl 13 fre 12 juli 2013.

Sandviks resultatrapport för q2/2013 kommer 19 juli 2013 (dvs på fredag i nästa vecka).

//

//Tillägg 17 juli 2013

Sandvik-vd:n Olof Faxander valdes till "Årets ledare 2010" i nov 2010 av tidningen Affärsvärlden (när han fortfarande var vd för SSAB): http://www.talentumevents.se/events/arets+ledare+2013/a2177752#_extra2

Enl motiveringen:

"Han är 42 år och har redan gjort ett jätteförvärv i USA och tagit sitt SSAB genom bolagets svåraste kris hittills."

"Pristagaren har med framsynthet lotsat sitt företag genom en svår kris och stärkt dess position som världsledande i en hårt konkurrensutsatt bransch.

Pristagarens ledarskap kännetecknas av handlingskraft, prestigelöshet och personligt engagemang.”

Sandvik-aktien nu i 85,35 kr (slutkurs ons 17 juli 2013), dvs hittills är aktien upp 6-7% från nivån 80,20 kr när blogginlägget skrevs för 2-3 veckor sedan (28 jun 2013).

Dvs hittills har rekommendationen "sälj" för Sandvik-aktien inte stämt. Men rekommendationerna här i bloggen avser utvecklingen på lång sikt och bör utvärderas först efter några år.

Som nämnt är nästa hållpunkt Sandviks resultatrapport för q2/2013 som ska komma nu på fre 19 juli 2013.

Aktieanalytikernas förväntningar på rapporten enl SME Direkt: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1999110&fromPage=newsModule

Där framgår att Sandviks resultat före skatt för q2/2013 väntas uppgå till 2 415 miljoner kr (-34% från q2/2012).

Enl ovan skulle rapporten komma 19 juli 2013 kl 8 men enl SME Direkt ska rapporten komma kl 7.30 den dagen.

//


Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan/strongpp bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

I detta blogginlägg fick alltså Sandvik-aktien rekommendationen "sälj" vid nuvarande börskurs 80,20 kr (slutkurs fre 28 jun 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?