Växande energibehov och jakten på utsläppsfri elektricitet leder utbyggnadsplanerna i den globala kärnkraftsindustrin. De senaste siffrorna från World Nuclear Association, WNA, visar att antalet reaktorer i världen kan komma att fördubblas de kommande 15 åren. Bland de svenska verkstadsbolagen finns det särskilt två bolag som kan dra nytta av trenden: Sandvik och Alfa Laval. Se artikeln - http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article753992.ece
Det om inte framkommer lika tydligt i artikeln är att marknaden för globala kärnkraftsbyggare har krympt. Toshiba har numera i sin koncern: Westinghouse USA, British Nuclear Fuels (BNFL) och Westinghouse Västerås (fd ABB Atom). Detta innebär att tekniken för både tryckvatten och kokarvattenreaktorer med tillhörande service ligger inom Toshibas koncern. Dessutom har Toshiba den enda av NRC (US Nuclear Regulatory Commission) godkända reaktortypen för den Amerikanska marknaden - AP1000 (http://en.wikipedia.org/wiki/AP1000). Areva som är världens näst största kärnkrafttillverkare har än idag ingen godkänd reaktortyp enligt de senaste internationella säkerhetskraven.
Vad innebär det här för Westinghouse Västerås och svenska underleverantörer? Jag hävdar att Västerås kommer vara en nyckel i utvecklingen och byggandet av framtida reaktorer i Europa, vare sig det blir i Finland eller Storbritanien. Dessutom ligger kompetensen i Västerås även inom områdena kärnkraftsservice (PWR och BWR), avveckling/rivning samt bränsletillverkning. Detta kommer att resultera i mycket intressanta möjligheter för svensk industri att slå sig in på denna hårda marknad, men med den strategiska placeringen och bredden inom Toshiba’s koncern ser det mycket lovande ut!
//Neutrino