Hur går det till att överträffa index?
1) Undvik de fonder som tar full avgift för en förvaltning som räddhågat satsar på de aktier som ingår i indexet. Det handlar om att undvika 85 procent av alla fonder. Systemet är sådant att bankerna gärna gör reklam för dessa, och förespeglar en förträfflig förvaltning, men sedan främst satsar på de aktier som ingår i indexet. Om fonden äger 27 av trettio aktier i OMX indexet, och i ungefär lika stor procentsats, skall man inte bli förvånad att resultatet kommer att likna indexutvecklingen. Svårgenomskådat trick för den som inte ens öppnar fondens informationsbrev.
Koncensus: Placera inte i den typen av fonder. Vill man satsa på index så är det bättre att söka sig till en indexfond. Förvaltningskostnaden är avsevärt lägre, och framförallt så är marknadsföringen hederligare. Man bör dock vara medveten om att banker och mäklarfirmor gärna styr kunden mot dyrare alternativ, så det gäller att stå emot.
Problemet med de passiva fonderna är att de inte ens försöker överträffa indexet.
Per H Börjesson lyfter fram två indexfonder i sin bok “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Avanza Zero och Aktiespararna Topp 30. Den förstnämnda har ingen förvaltningsavgift, den senare tar aktivt del i arbetet med att försöka förbättra de underliggande bolagen.
Den som varit med på årstämmor vet vilken oerhörd nytta Aktiespararna kan göra, även med bara en enda registrerad aktie. Det är nämligen tillåtet för samtliga aktieägare att yttra sig, och lägga fram förslag. Tråkigt nog är Avanza passiva, eftersom att det kostar att skicka representanter till de trettio stämmor som indexet innefattar.
2) Akta dig för att tro att indexfonder skulle vara riskfria. De målas lätt upp som det “säkra passiva alternativet”. Faktum är att index alltid fått stryk av de aktiva fonderna. Detta oavsett om man mäter på tre, fem eller tio år. Orsaken är att aktiva fonder äger mer av de mindre och medelstora bolagen, och att dessa vanligen utvecklas bättre än indexföretagen.
Givetvis förutsätter ett sådant resonemang att förvaltaren visar prov på viss urskiljningsförmåga, eftersom att det finns många blindkskär bland småbolagen.
Det senaste året måste ses som ett undantag: Då har den passiva förvaltningen gett bättre avkastning jämfört med den aktiva. Förklaringen är att Ericsson, AstraZeneca och Hennes & Mauritz haft en stark period. Det gynnar indexfonderna.
http://www.dn.se/ekonomi/indexfonder-inte-sa-bra-som-det-sags-1.841756
3) Ett vanligt missförstånd är att tro att indexfonderna speglar börsutvecklingen. De går som de trettio stora bolagen, men det är sällan som dessa företag hör till de främsta vinnarna.
De aktivt förvaltade fonderna har en bättre bolagsmix: De får inte äga mer än tio procent av någon aktie. Indexfonderna kan däremot tidvis vara väldigt obalanserade, när något av storbolagen tar utrymme.
En aktivt förvaltad fond skapar mervärde genom bättre aktier och smartare fördelning mellan dem. 1,5 procent är inte dyrt om man får ta rygg på en duktig förvaltare.
För att undvika passiva fonder kan man titta på måttet “tracking error”. Det mäter den aktiva risken. Om det ligger nära tre, så liknar fonden indexet. Uppgiften finns i den information som spararen enligt lag skall erhålla.
Var finns vinnarna?
Jag skulle satsa på två av de minsta:
Didner & Gerge startade sin första fond redan 1994. Tack vare bäst resultat de första sex åren blev de den näst mest valda Sverigefonden inom PPM, efter AMF. I hela 15 år har de två förvaltarna skött en enda fond, men nu vid årsskiftet startade fondbolaget Didner & Gerge fond nummer två. Den nya småbolagsfonden förvaltas av Gustaf Setterblad, som har varit anställd sedan sommaren 2004 och av Adam Nyström som fram till årsskiftet var analytiker hos Carnegie. Jag räknar med att även Henrik Didner och Adam Gerge bidrar till förvaltningen.
Davegårdh & Kjäll startade sin första Sverigefond för ett år sedan. De är välkända journalister från tidningen Börsveckan, och lyc´kades under tretton år skapa portföljer som avkastade i genomsnitt femtio procent per år.
Björn Davegårdh har blivit utsedd till den mest pricksäkra börsjournalisten i boken ”Lönsamma aktietips?” som kom för två år sedan. Deras nystartade småbolagsfond, är bland de bästa i kategorin hittills i år.
De två fonderna jag nämnt har fått in 49 respektive 20 miljoner kronor. (1 mars 2009). Fördelen med dessa två är att förvaltarna är erfarna, med stor kunnighet.
I snitt har de två småbolagsfonderna ovan bara en 100-del av bjässen Lannebo Småbolags fondförmögenhet. Kan snabbrörliga nykomlingar jämföra sig med beprövade bjässar?
Det är svårt att välja – men valet spelar inte så stor roll eftersom det är sannolikt att hela kategorin svenska småbolagsfonder hamnar bland vinnarna de närmaste fem åren.
http://www.morningstar.se/news/commentary.asp?articleid=78389&validfrom=2009-03-05
….
Den som vill ha ytterligare förslag på aktiva förvaltare finner dem i “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Det två fonder som namngivits ovan, är så nya att de inte ingår bland de förslag som Per H Börjesson räknar upp. Jag hänvisar till boken, för den som är intresserad.