Post entry

Så här skapar du en långsiktigt hållbar aktieportfölj!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läser just nu "The intelligent investor" av Benjamin Graham, Warren Buffets läromästare. Hittills har jag tagit mig igenom ungefär en femtedel av boken och kan redan nu påstå att det är den bästa boken som handlar om investeringsstrategier, åtminstone som jag har läst. Den är fullspäckad med investeringstips som åtminstone jag tycker är värda att tänka på. Läste precis ett avsnitt som handlar om hur Graham föreslår att en defensiv investerare ska välja sina aktier för en långsiktigt hållbar portfölj. Med defensiv investerare menar Graham en investerare som pga tidsbrist eller av någon annan anledning inte vill/kan kontinuerligt bevaka börsen och göra några djupgående analyser av företag. Graham föreslår 4 enkla regler när man bygger upp en sådan portfölj:

1. Portföljen bör vara tillräckligt men inte alltför diversifierad. Det skulle kunna innebära minst ca 10 och maximalt ca 30 aktier.

2. Varje företag som väljs borde vara stort och välkänt med tydlig affärsidé.

3. Varje företag borde ha en lång historia med kontinuerliga utdelningar. Graham tyckte att företaget skall ha delat ut pengar till sina aktieägare i minst 20 år. Graham skrev detta på 70-talet. Jag tror att detta krav idag lätt skulle kunna modifieras till 10 år.

4. Investeraren borde sätta en gräns för det pris han/hon är beredd att betala beroende på företagets genomsnittliga direktavkastning över en period av säg 7 år. Graham föreslår att den gränsen skall sättas till 25 gånger denna genomsnittliga avkastning eller maximalt 20 gånger avkastningen under den senaste tolvmånadersperioden. Detta är det hårdaste kravet som Graham ställer på portföljen och det utesluter de allra flesta företag på börsen idag och speciellt alla tillväxtföretag.

Kommentar: Det är återigen viktigt att påpeka att detta är en strategi för en defensiv investerare, som Graham uttrycker det, som inte kan lägga mycket tid på att göra några djupgående analyser. Vidare kan man konstatera att detta inte verkar vara en strategi som man blir rik på över natten. Graham säger själv att man inte ska förvänta sig någon enorm avkastning med en sådan strategi. Får man en genomsnittlig avkastning på ca 10% så skall man vara nöjd (detta beror självklart på inflationstakten och en del andra faktorer). När jag läste detta så var min första tanke att detta skulle kunna vara en bra strategi för dem som investerar relativt höga belopp. Säg att man har 10 miljoner att leka med, då blir ju en årlig avkastning på 10% en hyfsad summa att röra sig med. Däremot för oss stackare som inte har fullt så mycket pengar att leka med så känns strategin inte så lockande. Men ge inte upp ni som drog mungiporna neråt i detta nu. Det finns hopp för oss också. Jag återkommer med fler investeringsstrategier inom en snar framtid...

Ha en fortsatt grym helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?