“Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, är titeln på den bok som Per H Börjesson har skrivit.
Bokens författare är framgångsrik själv. Han började som aktieamatör, men lyckades förvandla aktiesparklubben till ett investmentbolag som även äger ett fondförvaltningsbolag.
Investmentbolaget Spiltan placerar utifrån Warren Buffets filosofi, och på framsidan av Spiltans information kan bevingade Buffetcitat som “Pris är vad du betalar. Värde är vad du får” förekomma.
I boken tar han sitt tillfälle att utmana och kritisera allt från mäklarnas makt till bankernas höga avgifter.
Exempel på hur finansiella rådgivare påverkar placerare att bli kortsiktiga, när de egentligen borde vara långsiktiga finns det gott om.
Ett sådant är när brittiska Marks & Spencer vinstvarnade i januari 2008. Genast började Stockholmsmäklarna, på Stureplan att tala om för sina kunder att Hennes & Mauritz kunde påverkas, vilket gjorde att de kanske borde sälja.
Familjen Persson som är huvudägare i Hennes & Mauritz sålde inga aktier efter vinstvarningen. Skall man bli framgångsrik aktieplacerare så ska man förutom att köpa rätt aktie, behålla den, och inte lyssna på mäklare som hela tiden försöker skapa och tjäna pengar på transaktioner.
Just transaktionerna är finansvärldens “modersmjölk”. Per H Börjesson säger att vi ska komma ihåg att analytikernas huvuduppgift är att skapa courtageintäkter för sina arbetsgivare.
Titeln på boken. “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, är utmanande. Kan verkligen alla bli rika?
Några råd för att lyckas är:
*Sätt av tio procent av din månadslön i aktier eller aktiefonder.
*Var långsiktig och strunta i kortsiktiga kurssvängningar.
*Behåll dina aktier om du tror på bolaget.
*Undvik komplexa produkter. De gynnar ofta säljaren. Köp istället varje finansiell produkt separat.
*Köp endast sådant som du förstår.
*Samt: Lita inte på finansiella rådgivare och mäklare. Alla så kallade rådgivare är egentligen säljare och tjänar pengar på sina rekommendationer.
Som exempel på rådgivarmakten nämner Per H Börjesson bankernas intresse att hellre sälja fonder med fokus på Kina, än Sverige. Rådgivarna har intresse av att sälja dyrare produkter som ger dem mer pengar. Rådet kan vara bra, men bara för att företag i Kina växer mera än bolag i Sverige så är det inte säkert att företag i Kina är mer värda än svenska bolag.
Ett syfte med boken är att läsaren själv ska lära sig vilka produkter som är bra och dåliga. Som placerare måste man ha så pass kunskap att man själv kan välja sin riskprofil och sina produkter. Citat från Per H Börjesson: “Jag hävdar att rörmockare och läkare gör ett bättre jobb än vad du själv kan. Men i finansbranschen går det att med gamnska enkla kunskaper göra jobbet på egen hand.
En annan tes som Per H Börjesson driver är att det lönar sig att sätta av tio procent av lönen varje månad, och placera dem i aktier och värdepapper. Den här idén kom man på redan i det gamla Babylon.
Per H Börjesson föredrar stabila och säkra bolag. Filosofin har han hämtat från Warren Buffet. Alla kan bli rika på aktier, bara de inte har för bråttom. Många luras att köpa nya aktier som spås en sagolik framtid, istället för att köpa lite tråkigare aktier, som lönar sig på sikt. Ett tips är att placera i investmentbolag. Samtidigt som man sprider risken, så får man ett sparande som påminner om en aktivt förvaltad aktiefond, fast till ett lägre pris.
Själv har jag alltid gillat investmentbolaget Spiltan, och det hade nog funnits i min depå, om det inte varit aningen svårhandlat. Det ligger på en mindre lista, där avslut bara görs några gånger per år.
Spiltan har skapat ett koncept utifrån Per H Börjessons kritik av finansbranchen. Spiltan arbetar långsiktigt, de köper aktier för att behålla dem. Dessutom så säljer de inte produkter som de själva inte tror på. Det ger trovärdighet.
Spiltan säljer tex. inte aktieindexobligationer. Per H. Hörjesson påpekar att det nästa i samtliga fall är bättre att köpa en räntefond och en aktiefond som separata produkter. Det ger samma riskspridning. Fördelen är att man då hela tiden kan lösa in värdet i likviditet.
Per H Börjesson om finansiella rådgivare:
* Var kritisk mot alla finansiella rådgivare.
* Lita inte på finansiella rådgivare om du vill bli rik.
* Varning: Alla så kallade “rådgivare” är egentligen försäljare. Jag kan tänka mig att det är just detta som kommer att bli mest omdiskuterat och ifrågasatt.
Boken är synnerligen lättläst och enkel att förstå. Det svåra är att ha karaktären att följa råden.
-–