Post entry

Uppköpsfeber !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Uppköpsfeber i trävarubranschen. Gårdagens vinnarbransch på wallstreet. Bloggaren klarsynthet som ofta hittar vinnaraktier i tidigt skede menar att Rusforest är extremt lågt prissatt och att en kraftig uppvärdering är oundviklig. Jag bifogar idag innehåll med länk då jag inte kunde skrivit något bättre själv. Berörda aktier är Rusforest, Rörvik, Bergs T, Götenehus

http://blogg.passagen.se/klarsynthet/

Som jag nämnde i torsdagsmorgonens artikel om DLH och RusForest är de nordiska aktierna i trävarubranschen ännu extremt nedpressade, samtidigt som de första avgörande friskhetstecknen har anlänt. Friskhetstecken som historiskt sett brukar leda till fullkomligt monumentala kursuppgångar för aktier i branschen under flera års tid. Denna gång har dessutom utförslöpan för aktierna och svackan för branschen varit otroligt djup och långvarig.

Med de kraftiga kapacitetsneddragningar som i branschen globalt genomförts under många år i kombination med den allt kraftigare återhämtningen på bostadsbyggarmarknaden i USA och den allt starkare diton i Japan, det äntligen vändande Europa och skyhög efterfrågan från Kina är det egentligen inte märkligt att företagen själva är de första att skyndsamt agera för att försäkra sig om tillräcklig och samordnad kapacitet. Och det är precis detta som nu händer. På självaste Wall Street nu ikväll!

Jänkare köper upp kanadicker

Under torsdagskvällen kom beskedet att amerikanska Louisiana-Pacific, med ett börsvärde på 2,4 miljarder amerikanska dollar, köper upp kanadensiska trävaruföretaget Ainsworth Lumber. Prislappen ligger på ca 1 miljard amerikanska dollar, och börskursen lyfte ca 34 % efter budet. Affären satte ytterligare fart på hela byggmaterialsbranschen, som blev vinnarbransch på Wall Street med en uppgång på otroliga ca 8 % för hela branschen. Att dessutom Louisiana-Pacific steg med ca 12 % visar med all önskvärd tydlighet hur skållhet byggmaterialbranschen nu är på väg att bli. Annars är som bekant det normala att ett företag som köper upp ett annat stort företag med en saftig budpremie, åtminstone initialt får se sin egen börskurs falla en del. Även i Kanada, där börsen som bekant är öppen samtidigt som den amerikanska, var aktierna i de stora trävaruföretagen vinnare.

Louisiana-Pacific köper upp Ainsworth Lumber för att säkra ökad kapacitet och ökade marknadsandelar. Det är egentligen ganska lustigt att det sker just ikväll. Jag satt nämligen under dagen och funderade en hel del kring potentiella uppköpare av RusForest. Bolaget sitter på enorma och geografiskt väl placerade skogstillgångar, vilka i balansräkningen och framför allt börskursen knappt märks samtidigt som bolaget, vilket jag nämnde i morgonens analys, precis står inför en mycket kraftig kapacitetshöjning i sågverksdelen. Till råga på allt gynnas framgent bolagets tilltagande export av den allt svagare ryska rubeln.

Jag blir inte det minsta förvånad om vi ser såväl professionella investerare, exempelvis private equity-bolag, som företag i byggmaterialbranschen börja uppvakta RusForest den närmaste tiden. Efter de rigorösa förstärkningar och rensningar som skett i bolagets balansräkning och de spännande och ljusare tider som det äntligen står inför tror jag inte endast jag är lockad av detsamma.

Betalar historiskt rekordpris!

Det kanske allra mest spektakulära med torsdagskvällens storaffär i trävarubranschen är faktiskt den värdering som gjorts. Faktum är nämligen att Louisiana-Pacific betalar hela 5,7 gånger Ainsworth Lumbers EBITDA-resultat. Det är en nästan 60 % högre multipel än genomsnittet för likvärdiga affärer i branschen under det senaste decenniet, som var 3,6.

För den som inte är kunnig inom bokföring och redovisning kan kort och gott sägas att EBITDA står för ”Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization”. På ren svenska innebär det ”Resultat före räntor, skatt, av- och nedskrivningar”, dvs det allra översta resultatmåttet i en normal resultaträkning. Som flera av er säkerligen är väl medvetna om har trävarubranschen, speciellt timmer- och sågverksföretag, historiskt sett extremt höga minusposter för räntor, skatt, av- och nedskrivningar varför nettoresultaten brukar vara endast en liten bråkdel av det allra översta rörelseresultatet i resultaträkningen. Sålunda innebär ovan nämnda EBITDA-multipel om 5,7 ett mångfalt högre p/e-tal (pris delat med nettovinst), närmare bestämt i runda slängar 16 i det aktuella fallet.

Då ska man dessutom veta att Ainsworth Lumber är ett stort bolag som verkar på de starkaste marknaderna i världen och gått relativt sett oberörda genom den tidigare branschkrisen. Därmed saknar de också de extremt stora möjligheter till resultatlyft som föreligger i RusForest. Efter de omfattande och stärkande finansiella operationer och strategiändringar som genomförts, och med den enorma potential som föreligger när RusForest nu skalar upp kapaciteten och börjar inrikta sig på sina högkvalitativa råvaror – efter att länge ha gått på sparlåga under de dåliga tiderna och passat på att rensa ut sämre kvaliteter – när marknaden nu vänder och man i större utsträckning också ger sig in på de starkaste marknaderna världen över, så är potentialen för resultatlyft i RusForest rent ruskig de kommande åren.

Att Louisiana-Pacific räknar med mycket kraftiga resultatlyft i Ainsworth Lumbers de kommande åren råder det knappast några tvivel om med tanke på den historiska rekordmultipel man betalar. Detta gör också Ainsworth Lumbers, som på senare tid kommunicerat en kraftigt stärkt tilltro till marknadsutsikterna de kommande åren. Personligen tror jag att RusForest kan komma att överraska stort när man nu framöver kan börja slå mynt av sina styrkor och genomförda förändringar, samtidigt som bolaget sitter på oerhörda dolda värden i sitt skogsinnehav. Jag blir ingalunda förvånad om vi ser bolaget göra ett EBITDA-resultat på uppemot en halv miljard kronor om några år när marknaden förhoppningsvis är riktigt stark. Börsvärdet idag är bara 343 Mkr.

Dessutom tror jag att det fria kassaflödet kommer att kunna bli mycket omfattande de kommande åren och möjliggöra för bolaget att göra sig såväl skuldfritt som börja ge frikostiga utdelningar eller göra omfattande återköp. Så länge det lyft för marknaden som centrala spelare i branschen nu börjar ställa sig in på också förverkligas. Erfarenhetsmässigt brukar sådana här vändningar dessutom bli avsevärt kraftigare än marknaden förutspår. Denna gång kommer vi samtidigt från en extremt lång och djup svacka, varför vändningen nu kan bli extra kraftig och långlivad.

För mig råder det ingen tvekan om att RusForest är den kanske allra mest spännande placeringsmöjligheten på den svenska aktiemarknaden på länge. Risken är skyhög, och avkastningsmöjligheterna likaså.

Uppköpshysteri kan vara att vänta

Av det ovanstående följer naturligt att vi nu sannolikt kan se fram emot att en våg av uppköp sveper över trävarubranschen världen över. Dels ser stålbadet ut att vara över och de första bestående förbättringarna, speciellt på enskilda marknader, har fått ordentligt fäste och tilltar i styrka. Dels har de svagaste överlevarna vidtagit oerhört kraftfulla åtgärder vad gäller skuldsättningen samtidigt som de under lång tid dragit ned sin kapacitet. Samtidigt är vi sannolikt ännu i ett mycket tidigt skede av ett kraftfullt uppsving. När vi ser återkommande rapporter om kraftiga lyft på exempelvis den amerikanska bostadsbyggarmarknaden, ska vi komma ihåg att juli månads siffra för antalet husstarter om 896 000 i årstakt innebär att det ännu är extremt mycket utrymme kvar till normaliserade nivåer på 1,4 - 1,5 miljoner i årstakt. I det allt piggare Europa är återhämtningspotentialen svindlande, vilket även gäller flera andra viktiga marknader.

Förutom att en eventuell uppköpshysteri kan ge kraftiga kurslyft för branschen på förväntningar om kommande bud och sedan saftiga budpremier, så kan det också för de bolag som avstår att låta sig köpas upp i sig innebära kraftigt bättre lönsamhetspotential. Trävarubranschen har nämligen historiskt varit notoriskt klantig och samfällt snabbt ökat kapaciteten när marknaden varit stark i några år, och vips har priserna rasat igen. Om vi nu får se små och medelstora bolag bli uppköpta så kommer branschen att bli mycket mindre fragmenterad och individuell, och de stora spelarna kommer då att helt eller delvis kunna förhindra att den sedvanliga överkapaciteten uppstår efter några goda år när varenda liten spelare ute i ”bushen” annars skalar upp sin kapacitet till max.

Det är många faktorer som går åt precis rätt håll inför fortsättningen just nu. Det gäller bara att förmå sig själv att blunda för kortsiktiga kursrörelser framöver och åka med på den långa kraftiga upptrend, som jag under innevarande vecka tror precis har tagit sina första stapplande steg i RusForest. Och komma ihåg att kraftiga uppsving i den här branschen brukar pågå i flera år.

Trevlig helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?