Post entry

Inför rapport - Rottneros

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inför rapport - Rottneros tar vi ytterligare hjälp av Börsdata och så utnyttjar vi redovisningsregler för att tjäna pengar. Scarlett J gör gästinspel också!

Inför rapport - Rottneros

Hela inlägget med diagram finns här

Vi kan väl säga som så att jag förväntar mig följande:

  • Kännbar effekt av valutadifferensen mellan USD/SEK
  • Kännbar positiv effekt av lågt elpris under kvartalet
  • Positiva signaler på bättre marginaler på sjunkande priser för ved
  • Kostnader för lanseringen av ny produkt som belastar resultatet
  • Ökad vinstmarginal på grund av ovan
  • Bra valutaeffekter

Som vi ser på diagrammet från börsdata.se så vill vi även se en ökad omsättning och bättre snurr på varulager. Forskning och Utveckling vill vi ska ta nya kostnader för att få fram nya produkter till nya kunder. Klicka på bilden för att komma direkt till Börsdata och bli medlem där. Det är en helt exceptionell tjänst för er som vill göra bättre analyser själva, en revolution inom det segmentet. Det har sparat mig åtskilliga timmar att bara kunna bläddra istället för som innan när jag satt i timmar och gjorde samma fast sämre i Excel själv.

Vi kikar lite snabbt på USD/SEK också:

För er som är intresserade tycker jag ni ska lyssna på Fill or Kill podden som i senaste avsnittet pratade om kronan. Riskbankens intentioner är tydligt att de vill sänka kronan och vinna valutakriget men jag är skeptisk på lång sikt. Hur som helst du hittar podden här. https://soundcloud.com/fill-or-kill/avsnitt-32-kampen-om-kronan

Mer positivt än negativt men vi får väl se hur det går. Rottneros har avslutat programmet Fokus 15 och påbörjat ett nytt program Agenda 500. Där ska bolaget investera tungt i nya maskiner som ska effektivisera och öka produktionen. Kommer det påverka resultatet?

Jag har letat runt men inte riktigt hittat vart de ska lägga kostnaderna för den verksamheten än, ska de sprida ut den eller belastar de Q4 med allt? Jag har faktiskt dålig koll där. Men jag började istället leta efter vilka redovisningsprinciper de använder för att se om jag kan hitta ett case där vi kan utnyttja rapporterna och investeringarnas kostnader till vår fördel.

Rottneros använder en linjär avskrivningsmetod vilket innebär följande:

Det finns två olika typer av avskrivningar på tillgångar, linjär och degressiv.

Resultaträkning år 1Företag AFöretag B Linjär avskrivningDegressiv avskrivningOmsättning 300 000,00 kr 300 000,00 krTillverkningskostnad 250 000,00 kr 250 000,00 krAvskrivningar 20 000,00 kr 30 000,00 krVinst 30 000,00 kr 20 000,00 kr Värdering enl. P/E P/E 10 300 000,00 kr 200 000,00 krSå det vi ser en väldig skillnad i värdering men inte i det egentliga värdet. År två kommer företag A skriva av 20 000 igen medans företag B skriver av 20 000. År tre kommer företag A skriva av ytterligare 20 000 och företag B 10 000. Det kommer därför att belasta resultatet olika och vi skulle kunna utnyttja en sådan situation.

Nu använder sig Rottneros av linjär modell men det skulle fungera lika bra på ett annat bolag. Det som varit fördelen med Rottneros är att de gör betydande investeringar som kommer ha stor påverkan på bolaget och resultatet. Man kan därför utnyttja analytikers värderingar om man inser att en analytiker vilket ofta har många olika bolag att hålla koll på har fel metod och förväntar sig ett resultat enligt en linjär metod men det kommer in sämre på en degressiv modell medans det däremot kommer en bättre rapport senare. Detta tar som sagt ett par år med Rottneros skulle kunna vara ett sådant projekt då de har stabila flöden och de har ett program som sträcker sig över den tiden.

Det är ett sätt att sänka risk i sina investeringar och hitta intressanta case också.

Vill du läsa mer om redovisning och bokföring kolla då in det här: http://www.bfn.se/

Lycka till, imorgon är det rapportdag. Då blir det skumpakväll för hela slanten. Kanske känner såhär till alla fingerprintnördar som tjänat alla stålar sista veckorna:

Video Player

00:00

00:21

Ha en jäkla bra helg och lycka till!

Marcus

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?