Post entry

Räcker 15-Dubbling?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tidningen aktiespararen skriver i en färsk analys att Rörvik Timber redan inom kort kan göra 1 kr i vinst per aktie. Jmf dagens aktiepris på ca 2,70 kr. Ett P/e tal på runt 20 kan tänkas aktuellt då kommande år sannolikt blir en stark återhämtning för en bransch som genomgått sin största kris sedan 70-talet. I så fall har aktien just påbörjat den 15-dubbling som brukar återupprepa sig med 10 års mellanrum. Men det kan bli betydligt mer än så.

Sågade trävaror är en svensk paradgren, med en andel av världsproduktionen på 6 procent. Sverige är trea som trävaruexportör, med mottagarländer i Nordeuropa och Nordafrika. Återhämtningen på den amerikanska, och i sinom tid den sydeuropeiska, husmarknaden bör få effekt på virkespriserna. För flera svenska sågverk är det dock för sent – krisen är den värsta på 40 år.

Rörvik Timber som numera har ett av världens världens största oljehandelsbolag "Gunvor Group" som huvudägare (över 70 %) kan bli en av de stora vinnarna på börsen framöver. Gigantisk nyemission gjordes i våras vilket betyder att finanserna till skillnad mot många av konkurrenterna är i bästa skick. Många har redan slagits ut och i konsolidering som kvarstår/pågår avser Rörvik Timber att plocka marknadsandelar.

Ett effektiviserat Rörvik kan idag producera fullt med halva personalkostnaden jämfört med år 2008. Otroligt starka siffror. En annan stor fördel är det ryska medlemskapet i WTO som nu successivt börjar ge resultat på de sedan länge höga timmerpriserna i Sverige. Sänkta exporttullar medför att företag med upparbetade nätverk och infrastrukturägaskap som hamnar och järnvägsterminaler kommer dra stora fördelar inte bara för inköp till eget bruk utan även när det gäller möjligheten till att bli en betydande aktör inom timmerhandel.

Gunvor Group äger just hamnar och terminaler och handlar idag med en stor del av den ryska oljan. Det lär inte bli några större problem för Rörvik att komma åt billigt ryskt timmer. Rörvik Timber känns ruggigt billig och med stor uppsida. Frågan man bör ställa sig är dock om storägarna även avser bli en dominerande global aktör inom sågade trävaror och Timmerhandel. I så fall kommer en 15-dubbling att blekna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?