Post entry

Rootfruit + Exotic Snacks = succe?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I nuläget så pågår ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks.

Rootfruit

Rootfruit Scandinavia AB grundades 2007 och är ett bolag som utvecklar, tillverkar och säljer snacks av hög kvalitet. Ambitionen är att Rootfruit definierar snacks och är det ledande premiumleverantören på den nordiska snacksmarknaden. Produkter ska upplevas som godare, annorlunda och sundare än andra snacks. Bolaget strävar efter att i högsta möjliga mån använda lokala råvaror och vi satsar alltid på högsta kvalitet. Rootfruit har listning på samtliga kedjor i Sverige.

I nuläget så pågår ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks där betydligt mindre Rootfruit köper upp Exotic Snacks.

Diskussion

Undertecknad har varit delägare i Rootfruit ett par år. Skälet till ingången var att Rootfruit verkade väldigt innovativa då de lyckats bryta sig in en tuff bransch samt har en del bra produkter. Nu med samgåendet med Exotic Snacks så borde ett genombrott ske vilket kommer att attrahera investerare. Idag är det endast cirka 500 avanzianer som är delägare så bolaget är inte riktigt upptäckt och jag tror antalet delägare kommer öka kraftigt framöver.

Skäl för investera i Rootfruit:

Rootfruit Scandinavia siktar på att bli nummer ett på den nordiska premiumchips- och snacksmarknaden.

Genom förvärvet av Exotic Snacks ökar omsättningen med mer än 600 procent till uppskattningsvis över 280 MSEK år 2019, och Rootfruit Scandinavia blir därmed en av de största aktörerna på den nordiska snacksmarknaden.

Attraktiv värdering i förhållande till de nyckeltal den nya koncernen skapar. Proforma omsättningen för 2018, baserat på rullande 12 månader, förväntas bli cirka 270 MSEK vilket ger ett väldigt lågt P/S tal på runt 0,4. Om en jämförelse görs med Estrella, som hade en omsättning 2017 på cirka 870 MSEK med en vinstmarginal på cirka 7 %, så skulle vinsten landa på cirka 270 * 0,07 = 19 MSEK.

Rootfruit Scandinavia har sedan noteringen 2014 vuxit omsättningsmässigt med 25-30 procent per år, och omsättningsökningen har fortsatt även innevarande år.

Synergier och sammanslagningseffekter om initialt minst 5 MSEK årligen och mer på sikt gör att den nya koncernen har en sammantagen god lönsamhet inför sin fortsatta expansion.

Rootfruit Scandinavia och Exotic Snacks är två innovativa företag som kontinuerligt lanserar nya smaker och produkter med stor framgång, nu senast inom det snabbt växande området functional snacks.

Rootfruit kommer ha en egen säljkår på 10 personer och en anställd merchandisingkår om hela 30 personer som varje dag servar butikerna runt om i landet vilket borde öka försäljningen markant för Rootfruits ”traditionella” sortiment.

Rootfruit räknar med att såväl resultat som kassaflöde i koncernen skall vara positivt. Något ytterligare kapitaltillskott för att bedriva den löpande verksamheten skall inte behövas under de närmaste 12 månaderna.

Förutom fortsatt tillväxt i Sverige är avsikten att fortsätta expandera i framför allt Danmark, Norge, Finland och Island.

Under 2018 kommer Rootfruit att investera 7 MSEK i en pelletslinje för Smartsnacks och det planeras för att i slutet av 2019 investera 10 MSEK i en ny fritös för att öka kapaciteten för potatischipstillverkningen. Dessa investeringar kommer att göras med egna medel och banklån.

Teckningsåtagandena i senaste nyemission gjordes helt utan ersättning vilket är ovanligt. Större redovisade insiderköp samt köp från huvudägare kan agera som första trigger inom kort.

Säljarna av Exotic Snacks har förbundit sig till en lock-up på hela sitt innehav i Rootfruit under tolv månader samt flera andra aktörer har även lock upp vilket skapar liten freefloat ett tag framöver.

Eftersom uppköpet är pågående så kommer det ta lite tid innan man ser var Rootfruit landar. Ledningen och företaget skall omorganiserar och logistik skall optimeras där effekterna borde ses år 2019. Exotic Snacks missgynnas i nuläget av den svaga kronan men om man tittar historiskt så borde kronan stärkas snart. Traditionella Rootfruit har också missgynnats av extremvädret sommaren 2017 som medförde högre potatispris vilket borde vara tillbaka på det normala 2019. Det här kan stärka rörelsemarginalerna betydligt framöver.

För att förstå populariteten av Rootfruits ”traditionella” produkter som inte alla känner till så kan man få en bild hos onlinehandeln. Gårdschips Parmesan ligger på en 5 plats i kategorin Chips hos coop.se, mathem.se 10:a, mat.se 8:a. Hos mat.se har Rootfruit fem produkter på Top 20 vilket är mer än Estrellas tre.

Kontentan är att taget värderingen för Rootfruit på cirka 100 MSEK så kan aktiekursen gå upp kraftigt framöver.

Några Källor:

http://www.rootfruitscandinavia.se/

http://www.rootfruitscandinavia.se/wp-content/uploads/2018/09/NYEMISSIONSMEMORANDUM.pdf

https://www.mat.se/search.html?q=chips&category=1987

https://www.youtube.com/watch?v=Ar1CvRwFrDA&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=whsuHtrQC4I

Alla investeringar är förknippade med risk och beslut om investeringar tas på eget bevåg. Vederbörande bör alltid göra en egen analys och kolla källor. Analysen reflekterar endast mitt resonemang och skall inte ses som rådgivande. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?