Post entry

Riksdagen har öppnat och Beowulf har vaknat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan man sin poesi vet man att "Beowulf" är namnet på den götiska hjälten som för tusen år sedan besegrade monstret "Grendel" med sina bara händer. Kommer Beowulf ett millennium senare åter gå segrande ur striden med den moderna versionen av Grendel; Länsstyrelsen i Norrbotten, eller är utmaningen för stor? Att döma av näringsminister Mikael Dambergs senaste kommentarer finns det hopp om att vi får klarhet i frågan inom kort. Med en raserad aktiekurs och nyligen påfylld kassa finns det därför goda chanser till återhämtning i alla våras favorit, Beowulf Mining.

För nya läsare kan dagens inlägg vara lite förvirrande. Jag rekommenderar er därför att läsa mina tidigare inlägg för att få en djupare förståelse för ärendet. Länkar finnes i slutet av inlägget.

Efter ett längre sommaruppehåll från aktiehandeln har jag åter riktat blicken mot börsen. Till min glädje fann jag att min absoluta favoritaktie inom prospektering på svensk mark hade vaknat till liv. I en videointervju förra veckan berättade Beowulfs VD Kurt Budge att man nu samtalar med regeringen för ta reda på vad nästa steg i processen blir.

Jag har inte skrivit någon uppdatering sedan länsstyrelsens yttrande den 16/6 av den enkla anledningen att det inte finns så mycket att säga. Men för att det ska bli enklare att förstå dagens inlägg följer här en sammanfattning: Länsstyrelsen envisas med att påstå att det inte är upp till dem att bedöma vilken påverkan en gruva skulle ha på världsarvet Laponia och att de inte kan komma med ett ställningstagande förrän denna fråga är löst. Enligt dem är det upp till Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket som agerar nationella världsarvsmyndigheter. Av den anledningen har nu Bergsstaten skickat ärendet till regeringen för att de ska reda ut denna röra och bestämma vilken myndighet som ska göra den så (för länsstyrelsen) viktiga bedömningen. Alternativt kan regeringen själva göra bedömningen och därefter antingen besluta i ärendet eller låta länsstyrelsen yttra sig igen. Det exakta händelseförloppet kommer troligtvis att tydliggöras inom de närmsta veckorna.

En viktig sak Kurt Budge nämner i intervjun jag länkade till ovan är följande; "Observers [...] are thinking that there is no certainty that a company that has done everything they can do to get a permit, can actually get that permit. Even when it's clear we've done all the work." Jag tror att detta kommer vara av väsentlig vikt när regeringen nu utvärderar ärendet. Företaget har fått riktlinjer om vad de måste göra för att myndigheterna ska kunna besluta om ifall de bör beviljas sin koncession eller inte. Företaget har följt dessa riktlinjer till punkt och pricka men ändå fattas inget beslut. Så kan inte ett rättssäkert system fungera och således har nu Damberg tillsatt en utredning för att ändra på detta.

Och ska man börja analysera Dambergs andra uttalande gällande processen lutar det mer och mer åt Beowulfs fördel. Han säger att gällande lagstiftning måste följas och att regeringen "inte har något intresse av att skjuta på frågan men det ska skötas 'by the book'". De vill alltså precis som bergsstaten att ärendet hanteras så fort som möjligt. Jag har varit i kontakt med ärendets ansvariga utredare och någon tidsplan har ännu inte ställts upp. Det verkar som att man vill att informationen skall gå direkt till företaget och inblandade myndigheter innan det når privata aktörer varför jag tror att Beowulf släpper PM om detta under nästa vecka.

Efter kontakt med VD Kurt Budge har det framkommit att den efterlängtade studien från Copenhagen Economics gällande Kallak och dess potential publiceras denna vecka. Den ska visa på de otroligt positiva effekterna en gruva i Kallak kommer att ha på Jokkmokk, Norrbottens län och även statskassan på längre sikt. Jag vågar inte spekulera i vilka siffror de kommer fram till eftersom det helt och hållet beror på om de inkluderar alla tre fyndigheterna i Kallak eller bara Kallak North. Oavsett så kommer studien troligtvis att bli en ögonöppnare för nya typer av investerare. Men framförallt skapa bättre förutsättningar för företaget att ingå de partnerskap med Vattenfall, Inlandsbanan etc. som krävs för att Kallak ska bli ett lyckat projekt både för aktieägare och för dess omgivning.

Jag köper aktien här och låter de kommande veckorna föra med sig de nyheter vi alla väntar på. För den spekulative kan man ta sig en titt på aktiens utveckling i samband med att myndigheterna börjat komma till skott. Den brukar klättra uppåt eftersom bolagets potential väcks till liv. Med tanke på den gynnsamma situationen bolaget befinner sig i denna gång tror jag att historien upprepar sig, med ett litet undantag. Denna gång tror jag att Beowulf efter lång och hård kamp besegrar "Grendel" (länsstyrelsen) och får sin koncession godkänd. Vid ett sådant glädjebesked är det sju års förväntningar som skall införlivas i kursen... det blir en dag man vill vara stolt aktieägare i Beowulf Mining.

https://www.dropbox.com/sh/rugh4cckt2d2hki/AAD3zGxhFnffiaFv6IHrQX8ja?dl=0

https://www.redeye.se/arena/posts/analys-userreport-den-korrekta-analysen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?