Post entry

Respiratorius efter emissionen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag går genom styrkor och svagheter för Respiratorius, ett biotech med hög möjlig volatilitet. Kan kursutvecklingen följa Kancera/Combigene/Neurovive?

Introduktion

Respiratorius är ett biotech-bolag, startat av superentrepenören Christer Fåhreus. Det är ett litet småbolag, med en portfölj av läkemedel inom blodcancer, antiinflammatoriska sjukdomar och kardiovaskulära sjukdomar. Caset är intressant, och jag analyserar dess styrkor och svagheter nedan. Om ni vill ha en introducerande beskrivning så kolla länkar sist i min analys. Jag tänker koncentrera mig på det som det skrivits mindre om. Dels några uppdaterade förklaringar på casets bull points, därefter tar jag upp de saker som jag tror drar ner kursen - svagheterna. Slutligen tar jag upp några tekniska aspekter. 

Det positiva:

- VAL001 har gått från fas 1/2a, till att nu vara klar för fas 3. Denna kandidat har fått klartecken att gå direkt till fas 3 på grund av sina starka fas I/2a-resultat, något som är udda bland de svenska små biotechs. De har inte haft någon fullskalig fas 2b-studie. Det visar hur solida resultat myndigheterna tycker att VAL001 fick.

- Till skillnad från en del andra bolag som varit i ropet, har Respiratorius ledning lyckats med deal making och att bygga stora bolag. Drott (VD) slöt en deal genom sitt bolag Diaprost ( http://diaprost.com/wp-content/uploads/Press-release_Diaprost_Jan-2020_FINAL.pdf ) på 100 MUSD biodollars i utnyttjade optioner och framtida milstolpar. 

Styrelseordförande Fåhreus är en av Sveriges superentrepenörer. Beskrivning av deal making abilities är överflödiga. Han lär vara duktig vid förhandlingsbordet. Mest relevant i sammanhanget är här att han grundat Cellavision (6 miljarder SEK börsvärde), som naturligtvis gjort många avtal, om än av annan karaktär än utlicensieringar. Även EQL är ett av hans välskötta bolag. Som riskkapitalist lyckas han inte med allt, sorgebarnet är Anoto, men även det ger lärdomar. 

Kombinationen av att vara fas 3-klar och ha så bra styrelse är tänkvärt. T ex Spectracure har hyllats för sina fas I-resultat och Masoud Khayami och åtnjuter en premievärdering på grund av detta. Men jämför man Respiratorius ledning och studieresultat, så är Respiratorius starkare. Marknaden är också mycket mindre så man ska akta sig för att jämföra börsvärdet, men nog förtjänar Respiratorius en större skara dedikerade investerare.

- Respiratorius har nyligen haft emission, men den var liten. Så där finns inte oändliga mängder tagare som ska ta hem en snabb vinst.

Möjliga svagheter i caset

1) Respiratorius har inte hittat en tagare, trots att ha sökt ett tag. Kritiker kan invända att om VAL001 nu är så fantastiskt, så hade Respiratorius redan hittat en partner. Risken finns att VD bara snackar. 

Kommentar: Om det hade varit omöjligt att hitta en tagare, så hade Respiratorius kallat en stor emission nu istället för en liten, eventuellt med någon form av tvådelad fas III-design eller en fas 2b-studie. Vill man vara lite haussig kan man också hoppas på att det drar ut på tiden för att Fåhreus & co inte säljer ut sig så lätt. 

- Avsaknad av förutsägbara triggers. Där är inte förutsägbara triggers på samma sätt tidsmässigt som när marknaden förutser studieresultat, FDA-godkännande, etc. 

Kommentar: Det stämmer delvis. Där är triggers i form av prekliniska RESP3000-resultat. Men trots allt är en rätt stor del av värdet i RESP9000 (VAL001 är bara 2/3 av värdet enl Redeye analys). Uppköpet bildar också en oförtsägbar trigger som kan sända RESP 50 eller 100% upp vid öppning. Däremot tror jag inte det finns någon risk för ett omvänt PM som sänder aktien 50% nedåt, så det gör att risk/reward blir MYCKET fördelaktig. Kanske en vinstlott, eller en stopp på en mindre minusprocent efter önskad tid. Framför allt teckningsoptionerna (se nedan) kan bli intressanta i detta hänseense.

Dessutom finns det en massa mellan-postiva scenarier. Ex Drott lyckas licensiera ut en del av marknaden (ex Asien) och fortsätter tillsammans med partner i EU+USA. 

- Huvudägare är Fåhreus. Dennes sfär är väldigt kapitalstark. Om caset varit fantastiskt, så hade han gjort större teckningsåtagande eller garanterat hela emissionen. 

Kommentar: För det första är det inte tillåtet att förfördela en befintlig ägare hur som helst, t ex får inte Fåhreus ta hela den riktade emissionen. För det andra försvarade de sina andelar. Så det är i alla fall väl godkänt.

- Redeyes riktkurs är relativt låg/nära nuvarande kurs (1.5 efter emissionen). 

Kommentar: Redeye har dock några väldigt försiktiga antaganden: 

1) Analytikern (Necander) anser att VAL-001 har 43% chans att nå marknad. Wong (2018) analys av fas III-studier visar att 60% når marknad, inom onkologi, det är oklart varför Necander inte utgår från dessa nyare studier. Marknadsandelarna är försiktigt antagna, med tanke på att Respiratorius kan bli en del av andra bolags behandlingar. rådande biotech-hype blir det vanligare att bolagen når upp till eller även går över Redeyes riktkurser. Synact Pharma är ett nyligt case in point, och handlas i skrivande stunde cirka 20% över Redeye base case. 

Triggers: 

- Deal för VAL001. Kan komma när som helst. 

- RESP9000 Tox-studier

- RESP3000 licensavtal (källa: Redeye research, 2018). 

- Torrformulering för RESP9000

Tekniskt:

Respiratorius är i börsens hetaste kategori, biotech med nyligen fylld kassa. Här kommer jämförelser med de senaste emissionerna i denna kategori. 

Biotech-emissioner och deras efterspel: 

Combigene emi-kurs: 0.5, topp: 1.47 (+194%)

Kancera emi-kurs:0.39 topp: +541% (run for your life)

Neurovive: emi-kurs: 0.8 topp: +87%

Spago: emi-kurs: 4.5 topp: 228% (om den toppat)

Respiratorius: 0.8 topp .1.15??? (43% ??? ). Varför skulle Respiratorius inte gå högre?

BTA värde

1 BTA innehåller 2 aktier och 1 TO. Villkoret för TO är 

21 juni 2021 till och med den 5 juli 2021 till en teckningskurs motsvarande 75 procent av den volymvägda genomsnittskursen för aktien under perioden från och med den 7 juni 2021 till och med den 18 juni 2021, dock lägst 1,20 kronor och högst 1,60 kronor per aktie.” (emissions-PM)

Dvs fr o m 1.2 börjar TOn få ett värde, och fr o m 1.6 SEK ökar värdet ordentligt. 

 

Exempel. 

Scenarie 1: Anta en hyfsad deal. Respiratorius spikar upp från dagens kurs med 60% (1.03). En option blir då värd 40 öre. 

Scenarie 2: Anta en bra deal, eller överreaktion från marknaden. Respiratorius spikar upp 100%. En option blir då värd 80 öre. 

Anta att det är 20% chans för S1, 20% för S2, och 60% risk att det inte blir en deal. Jag tycker det är lågt, men låt oss vara försiktiga. 

Då blir värdet på optionen 0.2_0.4+0.2_0.6 = 20 öre. Därtill kommer ett tidsvärde som är lite svårt att beräkna. Jag bedömer tidsvärdet på 2-3 öre vid 1,03 SEK och 4-5 öre vid 1,2 men andra kommer nog att se annorlunda på det. 

Slutsats: 1 TO är värd 22 öre, och vid kursen 1,03 SEK blir en RESP BTU värd 2,26 SEK. (ändra scenarie-sannolikheterna så får ni era egna tal).

Mitt Track Record

Länkar

Redeyes senaste update: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rdey-cms-prod/app/uploads/2020/05/update-3-01.pdf

Senaste presentation: https://www.respiratorius.com/respiratorius-bolagspresentation-pa-biostock-live-4-juni-2020/

Biostock: https://www.biostock.se/2020/06/respiratorius-emission-ska-finansiera-exitprocess/

Bolagets web site: https://www.respiratorius.com

Bolaget är inte speciellt väldiskuterat på sociala medier. Det finns en rätt inaktiv facebook-grupp.

Disclaimer

Jag äger själv Respiratorius och detta är ingen köprekommendation.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?