Anser fortfarande att aktielån som förstärker lågkonjuktur när de spekulerar ned kurser i den allmänna nedgången. Det är faktiskt en smutsig handel att låna aktier för att enbart pressa ned dem ytterligare vid en lågkonjuktur. Under dessa tider bör man inte påskynda på lågkonjukturen utan att ge bättre förutsättningar att ta sig ur den.

De stora och sofistikerade aktörerna som tillhör den mindre och oftast välbeställda kategorin i samhället kan tjäna pengar, snabbare om de spekulerar i kursnedgång istället för uppgång. Detta leder till att börsmarknaden inte kommer att återhämta sig så länge man inte hejdar blankningarna trots positiva signalerna om en konjukturuppgång,

Omfattande blankningsaffärer kan om de inte regleras ha mycket destruktiva effekter på en liten börs som den svenska. Särskilt som det nu också är fritt fram för internationella institutioner, oftast s k hedgefonder, att göra systematiska blankningsangrepp.

För det ändamålet står svenska banker och till och med pensionsfonder välvilligt till förfogande med aktielån mot en spottstyver som ersättning. Resultatet blir att fondernas reella värden urholkas,vilket knappast motsvarar fonddelägarnas önskemål.

Det sägs ofta av den oreglerade blankningens försvarare att blankningens del av börsaffärerna är så liten att de saknar inverkan. Det är ett argument som verkligen behöver synas, troligen har blankning en mycket stor psykologisk inverkan - långt större än vad som syns i statistiken, som för övrigt torde vara bristfällig, då ingen anmälningsplikt för blankning föreligger.

Den senaste tidens börsnedgångar har bidragit till sämre tilltro till ekonomin vilket leder till minskad försäljning för bolag varje kvartal. Andra stora förlorare är svenskarnas framtida pensioner och privata investeringar. Detta i sin tur får samhället att tappa ytterligare köpkraft och man kan ju fundera över i vems intresse detta sker, utan att någonting görs åt sådana oacceptabla handlingar.

Resultatet blir att politikerna förr eller senare kommer att ingripa. Man får hoppas att det då inte är för sent. Jag tror således att en oreglerad blankning på sikt kan komma att försätta Sverige i en ekonomisk krissituation.

Finansinspektionen måste ändra regler för aktielån omedelbart. Blankningsaffärer bör synas på marknadsgolvet dvs avslutningsaffärer med “B” och vinst för blankningsaffärer bör beskattas med 50%.

Må så gott,
Oskar Fredrik