Signaturen der LS har fragat mig vad jag har for kalla i redovisningen for min uppgifter om SEB:s derivat.

Det ar ju aktuellt med derivat i dag sedan AIG forra veckan betalade nagra av varldens banker inte mindre an 250 miljarder dollar for derivat som var vardelosa men som AIG statt som garant for.

For att svara pa dr Ls fraga tar jag fram en gammal blogg igen. Nu fran augusti 2008. Da ringde jag personligen upp SEB och Swedbank for att fa besked om deras derivat. Uppgifter finns i varje ars redovisning men ar yttetst kortfattat och mycket svart att forsta.

Blogg fran augusti 2008 har pa Redeye skriven av mig:

Jag skrev för två veckor sedan (galler augusti 2008) att Swedbank hade ett derivatåtagande på 140 miljarder. Det är flera personer och en tidning som ringt mig hem och bett att få veta mer.

Jag har själv ringt Swedbank och SEB för att få ytterligare besked.

Jag tror knappt själv det är sant när jag får reda på att Swedbank har derivatåtagande inte för 140 miljarder som jag skrev. Det är det bokförda värdet.

Den verkliga siffran för Swedbank som det redovisas i halvårsrapporten 2008 är

16 779 257 miljoner kronor.

Siffran är ju alldeles hissnande.

Den skall förklaras så här att där Swedbank har tillgångar i derivat så är dessa 9 000 miljarder kronor.

Där Swedbank är skyldig andra banker genom derivat är summan 7 000 miljarder

Men det påpekas från bankhåll att det går inte att dra 9 000 miljarder från 7 000 miljarder och säga att Swedbank har en tillgång på 2 000 miljarder. För det är inget nollsummespel. Tillgångsderivaten och skuldderivaten har inget med varandra att göra.

Att derivaten blivit så enormt stora det sista året beror på finanskrisen och det låter ju på inget sätt som en lugnande förklaring.

Den siffran jag nämnde för Swedbanks räkning för två veckor sedan, 140 miljarder svenska kronor, var ju så skakande i sig själv. Men det är vad Swedbank “uppskattar” vad värdet är. Men det verkliga värdet är ju vad det står på optionen/derivatet, det nominella värdet.

Finansinspektionen har gett order om att svenska banker behöver inte redovisa det nominella värdet i sina rapporter utan bara vad “bankerna själva uppskattar” att derviatet är värt. Läs Finansinspektionens hemsida. Slå upp ordet derivat och det kommer en förklaring som bankerna själva också ger. Endast “uppskattat värde” skall offentliggöras, inte det nominella (verkliga) värdet.

SEB har tagit fasta på detta och offentligör därför inte sina derivatåtagande i nominellt värde.

- Men de är oerhört stora, säger Per Andersson på SEB InvestorRelation i Stockholm. Det gäller speciellt valutaderivaten.

Men han menar att det har sin naturliga förklaring då SEB är en av världens största aktörer i valutahandeln. SEB ligger som tolfte bank i världen när det gäller omsättningen av valuta.

Per Andersson säger också att ökningen av derivat är beroende på finanskrisen i världen.

SEB redovisade i juli 2008 sina derivatåtaganden till 190 miljarder svenska kronor.

Att jag personligen blivit uppmärksammad på bankernas derivat beror på Warren Buffet och Georg Sorros. De har ju varnat för detta i flera år.

Buffet har talat om bankernas derivathandel som “massförtörelsevapen”. Han bävar för den dagen det skall “smälla”.

Det första han gör i dag när han ser en banks årsredovisning är att kolla efter derivatåtagandena.