Post entry

Recyctec - Vinnande återvinning.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Recyctec, med affärsidé att återvinna glykol, är på väg att öka omsättningen ordentligt i Sverige och har dessutom startat verksamhet i Kina. Givet framtidsutsikterna är värderingen låg.

Recyctecs affärsidé är att ta hand om smutsig glykol, rena den och sedan sälja den. Det fina med idén är att bolaget får betalt både för att ta hand om den smutsiga glykolen och för att sälja den renade glykolen. De har fått bekräftelse på sin teknik och affärsidé genom anslag från både EUs miljöfond EU LIFE + och från Vinnova. Glykol är en ändlig resurs så återvinning av denna premieras.

Deras anläggning i Jönköping är redan igång, de har fått miljöcertifiering, och de har avtal med ett antal kommunala återvinningsbolag för att få in smutsig glykol. De har också avtal med en av Sveriges största kemibolag för att kunna sälja den renade glykolen. Det som främst återstår är att få fler avtal för att få in mer smutsig glykol och att skala upp volymen i verksamheten. Företaget är på god väg och slöt till exempel i januari avtal om omhändertagande av 350 ton smutsig glykol.

Enligt uppgift från företaget får de ca 2 kr/liter för mottagning av glykolet och 8 kr/liter för att sälja det vidare till kemiföretag. Anläggningen har kapacitet för ca 10000 ton, vilket skulle ge en bruttoinkomst på ca 48 miljoner kr vid fullt utnyttjande. Breakeven nås kring 2000 ton, så vid fullt utnyttjande blir det en rejäl vinst. Verksamhetens kostnader för 2013 var 5,6 milj inkl räntekostnader. Kostnaderna blir inte så mycket högre vid fullt utnyttjande, men räknar vi högt på 18 milj kronor har vi ändå en bruttovinst på 30 miljoner kronor. Lyckas bolaget nå denna vinst bör enbart detta i sig motivera en värdering på minst 200 milj kr, motsvarande en kurs på 18,2 kr.

Än större potential finns dock i expansion utanför Sverige. Kina har otroligt stor efterfrågan på glykol, efterfrågan uppskattas till ca 12 miljoner ton för 2013. Den kinesiska marknaden är alltså flera gånger hundra så stor som den svenska, och växer dessutom kraftigt varje år.

Sedan förra året finns Recyctec Asia ltd, som är i en uppstartsfas i Kina. Recyctec äger 50% och den andra hälften ägs av Richy Ocean International Ltd., som också är storägare i Recyctec. Man har anställt en VD och letar efter affärsmöjigheter.

Låt säga att man i Kina skulle kunna få in 200 000 ton, vilket bara är en bråkdel av den kinesiska användningen. Antag sen att man får 5 kr per liter vid försäljning. (Vi räknar inte med ersättning för emottagande som i Sverige, och sätter ett 40% lägre pris vid försäljning jämfört med Sverige). Efter rening har man då ca 70 000 ton att sälja, vilket ger en omsättning på 350 milj kr. Det är svårt att sia om vinstmarginalen, men då den är mycket god i Sverige lär den vara rätt bra även i Kina. Skulle den vara 10%, vilket är många gånger lägre än i Sverige, innebär det ändå en bruttovinst på 35 milj kr. Att sen skala upp verksamheten borde inte innebära allt för stora svårigheter.

Sedan har ju Recyctec möjlighet att expandera till våra grannländer här i Norden, men då inga konkreta planer på detta finns i nuläget begränsar vi oss här till Sverige och Kina.

Verksamheten i Sverige skulle vid utnyttjande av full kapacitet värderas till 200 milj. Den kinesiska verksamheten antaget siffrorna ovan kan värderas till 250 milj kr, varav Recyctec äger hälften, alltså 125 milj kr. Det ger en total värdering på 325 milj kr. Givet osäkerheten kring prognoser, framför allt i Kina, sätts en rabatt på 50%. Utifrån detta kan en värdering på bolaget idag motiveras till 162,5 milj, vilket ger en kurs på 14,77 kr.

Börsvärdet är idag ca 87 miljoner kr, vid kurs 8 kr. Riktkursen sätts i nuläget till 14,77 kr enligt ovan. Skulle bolaget kunna göra verklighet av beskrivna scenario och sen expandera utifrån det bör kursen då stå i 30-50 kr.

Kring ägarbilden kan nämnas det positiva att grundarna Göran Ahlquist och Roland Magnusson, som också sitter i styrelsen, är storägare med ungefär 2 miljoner aktier var.

Dessa siffror och resonemang får ses som ett förslag på hur man kan värdera Recyctec. Jag rekommenderar, som vid alla investeringar, att man sätter sig in i bolaget och bildar sig en egen uppfattning innan köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?