Post entry

Recyctec - Det nya caset inom Green Tech med 5-10x uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är inte ofta man får möjligheten att investera i ett bolag som noteras där man kan se en ganska enkel uppsida på 500%. Nu har du chansen och det bästa av allt är att man då inte ens börjar prata om den verkligt stora uppsidan! Trevlig läsning...

  • Chansen att köpa nya ”Cassandra Oil” innan uppgången, men betydligt bättre kvalitet

  • Green Tech – Andelen CSR-fonder ökar explosionsartat på marknaden ochett fåtal liknande bolag finns

  • Bolaget guidar försiktigt och trots detta berättigar den 500% uppsida från noteringskursen

  • Prognos på befintlig anläggning – Klättring i värdekedjan och geografisk expansion addderar ytterligare uppsida

När detta noterades var det helt klart felvärderat och är trots en 80%-ig uppgång finns det brutalt med uppsida kvar!

Recyctec har kommit på ett sätt att rena använd glykol och kan genom miljölagar även ta betalt för inputvaran (använda glykolen) och även sälj slutprodukten till kemibolagen fastställda priser då glykol handlas på en råvarubörs. En mycket fin affärsmodell om du frågar mig och kan inte komma på många "verkstadsbolag" som har ett negativt arbetande kapital!

Idag används ca 88% av all glykol i världen till tekoindustrin och tillverkning av kläder. Så även om du renar all glykol som används i bilkylare så förstör du inte utbudssidan. Check!

Affärmodellen ser ut som följer:

I Sverige måste man ta hand om all använd glykol och detta görs genom att du som konsument betalar en miljöavgift på 6-7sek/liter när du servar bilen. Detta fördelas sedan mellan bilverkstaden, avfallshanteringsbolagen och de som bränner den använda glykolen. Förbränningsanläggningarna har dock inget jättestort intresse att ta emot använd glykol idag då energivärdet är mycket lågt givet att det består av 65% vatten. Detta gör att Recyctec har en unik möjlighet att få betalt för att ta emot en inputvara som de sedan kan förädla.

Fabriken är byggd i Jönköping där ca 70% av all använd glykol transporteras vilket gör att tillgången till använd glykol borde vara tillräcklig. Kapaciteten i anläggningen är 10 miljoner liter per år och detta ska jämförs med en total användning i Sverige på ca 33 milj liter per år. Reningen kostar ca 1,5-2 sek/liter beroende på "skitighet". Sedan har bolaget tecknat avtal med kemibolag som tar emot den renade glykolen och förädlar den ytterligare. Priser på råvarubörsen för kemiskt rent glykol varierar med oljepriset då glykol är en restprodukt vid oljerening. Detta har de senaste åren varierat mellan 7-12 sek/liter.

Nettointjäningen för bolaget vid fullt utnyttjande (med kemiskt ren glykol i 8 Sek) blir ca 3,5 sek per liter, vilket innebär en EBITDA på 35 miljoner. Detta bör i min bok rendera i ett fritt kassaflöde efter skatt runt 25 miljoner. Säg att detta då ska värderas till en FCF-yield runt 12,5% så har du ett värde på bolaget på 200 millar vs dagens 75 milj. Om du tror på affären kommer även bolaget EV att snabbt krympa givet den massiva kassaflödesgenereringen. Så en uppsida på 2x till från dagens nivå eller 5x från noteringskurs borde inte vara orimligt.

Det som kan ge den riktiga hävstången!

Det fina med caset är att vi då inte ens börjat prata om det som kan ge riktigt bra hävstång! Nämligen:

1) Klättra upp längs värdekedjan för glykoltillverkning -> Betydligt högre försäljningspris till en låg kostnad.

2) Sälja produktionstekniken till internationella aktörer -> säkerhetsställa geografisk expansion till låg risk.

1) Idag kostar en liter glykol runt 45-60sek i handeln. Uppsidan är givetivs att gå till exempelvis Mekonomen och säga följande. Vi tillverkar"Mekonomens miljövänliga glykol" som ni sedan kan sälja under eget varumärke. Säg att Recyctec då skulle kunna ta 15 sek/liter av Mekonomen, vilket inte borde vara omöjligt. Detta skulle öka Recyctecs försäljningspris flera gånger då de idag säljer kemiskt ren glykol för ca 8 sek/liter. Förädlingen därifrån är addera 60% vatten och några mer grejer, vilekt inte är några större problem enligt bolaget. Detta skulle 5x dubbla försäljningpriset vilket givetivsfaller rakt ner då tillverkningskostnaden inte är hög. Säg 80% bruttomarginal och vi adderar 88 miljoner till vinsten. Samma multipel på det skulle ge ytterligare 510 milj i Mcap

2) Bolaget kommer att licensiera ut tekniken till bolag som skulle vilja ta idén utanför Sverige. Detta kommer ske genom dels någon licensavgift men även genom delägarskap i bolagen som använder tekniken. Uppsidan på detta är givetvis mycket stor då det är "rena" pengar ner på sista raden. Bolaget har dessutom redan blivit kontaktad av 2 europeiska länder och även den kinesiska huvudägaren kommer att bygga en reningsfabrik i Kina under 2013.

nuvarande affär är alltså värd 200 millar. Till detta ska läggas en potentiell klättring i "glykol värdekedjan" 510 milj. Sedan har du en potentiellutlicensiering som givetivs är mycket svår att värdesätta. Men anta att det kommer att startas 4 st lika stora bolag som Recyctec (troligt borde väl vara att dessa etableras på större marknader,men vi räknar lågt) och att Recyctec tar 10% ägarandel i dessa så kan du lätt addera 200-300 miljoner till.

Så du har ett bolag som givet detta borde kunna värderas till 1 Mdr som dessutom kommer generera ett grymt kassaflöde

Men det är givetvis risk i denna affär så vi sätter en 50% rabatt och du har ändå 650% uppsida från dagens nivå på 7,30 SEK per aktie!

Till detta kan tilläggas att 1) Free floaten är mycket bägränsad 2) Varken huvudägare eller grundare sålde vid emissionen 3) Detta är ett genuint Green Tech-bolag

Addera ihop allt ovanstående och då det krävs ingen rymdfysiker för att förstå att det går och spinna en grym aktiestory kring detta och att aktien kommer gå genom taket och detta fort!

Jag köper mera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?