Är råvarurallyt, som varat några år, över? Om vi vänder mot en lågkonjunktur borde detta logiskt innebära att det blir mindre efterfrågan på råvaror. Nu har analytikerna flockats kring råvaror (enligt rubrik i DI), vilket brukar vara en säljsignal. Det var köp som gällde när analytikerna ställde fast att SSAB var fullvärderat (kring 2003?).

Ett område som inga analytiker vågar ta i är bioteknik. Detta område borde vara det som minst följer råvaror. Sjukdomar blir det snarare mer av än mindre av i lågkonjunkturer. De risker som är associerade med bioteknik är de samma i hög- såväl som lågkonjunktur, förutom den risk som är knuten till finansiering; men det borde inte vara helt uppenbart att det är svårare att finansiera biotek i en lågkonjunktur, eftersom det mycket väl kan gå sämre för alternativen. Relativt sett kan bioteknik ha en fördel framför dessa.

Tråkigt nog verkar bioteknik i Sverige ha fått en oförtjänt pariastämpel. Det upprepas ofta att sektorn är förbunden med extrem risk, men är det verkligen sant? Idag har några av våra bioteknikföretag kommit så långt att de är inne i den sista fasen före ansökan om marknadsgodkänning, och några har redan sökt om marknadsgodkänning. Att värdera dessa till en mycket hög sannolikhet att misslyckas är överdrivet pessimistiskt, och sektorn är idag generellt undervärderad med några fall som är extremt undervärderade givet en rimlig, försiktig, riskvärdering.

De stora läkemedelsbolagen brukar vara relativt okänsliga för konjunkturen, och de letar fortfarande efter nya storsäljare. Kan de nästa komma från ett svenskt bioteknikföretag?