Post entry

Utdelningstillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utdelningstillväxt är en mycket viktig komponent i en portfölj. Det är en mycket bra komponent för framgång i aktiesparandet. Ett bolag med i snitt 15% utdelningstillväxt är oftast en bra placering. Det krävs en bra verksamhet med god lönsamhet för att hålla takten 15% utdelningstillväxt år ut och år in.

Ett sunt bolag med bra verksamhet och fina nyckeltal och en historik med god utdelningstillväxt kan tänkas fortsatt höja utdelningen år efter år. De mest pålitliga "utdelningshöjarna" finns i USA. För många bolag krävs det väldigt mycket innan det skall till att sänka eller inte höja utdelningen.

Bank of America, Pfizer och Altria är 3st pålitliga utdelningshöjare.

I Sverige är Kungsleden, Midway och Ratos 3st pålitliga utdelningshöjare.

De tre nämnda amerikanska bolagen ligger på 13-15% genomsnittlig utdelningstillväxt de senaste 10 åren.

Med 15% utdelningstillväxt dubblas utdelningen vart femte år. Antaget vid placeringstillfället en direktavkastning om 6% ger det efter 10 år en direktavkastning om 24% på det ursprungliga investerade beloppet.

Om 10 år kan du få 24% ränta per år på din ursprungliga investering. fram tills dess får du 6-12% per år. Låter ju inte så dumt. =)

Man måste inte välja utdelning eller kurstillväxt. Man kan få bägge i en och samma placering. Det gäller att hitta de riktigt bra bolagen med hög direktavkastning. Kungsleden, Midway och Ratos är lysande exempel på sådana bolag. De har under många år gett en mycket hög direktavkastning samt en god kurstillväxt.

Mvh

//P

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?