Post entry

Minerat land på Stockholmsbörsen i rapportflodens spår

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Precis som många andra bloggare på Redeye har jag nästan blivit mer rädd än glad över den smått otroliga uppgången med bland annat 9 dagar på plus i rad. Visst är det naturligt att det blir lite positiv stämning på börsen när så många viktiga rapporter slår förväntningarna, men någon gräns får det väl finnas? Mest i ögonen stack väl de sjuka uppgångarna och i Swedbank, SEB och Volvo, så fantastiska var väl inte dessa rapporter? Vad var förväntningarna där? Konkurs?

Investerarna i dessa aktier måste haft en säck med kapital som bara satt och väntade i källaren på minsta lilla positiva signal och för att därefter hamstra aktier. SEB är väl det enda bolag denna trio jag skulle kunna tänka mig äga aktier i, men det känns aldrig bra när ett bolag ägnar sig och kreativ bokföring så som E24 och flera Redeyebloggare har rapporterat om. VD Annika Falkengren pratar om att man dragit av plåstret när man tagit höjd för de baltiska kreditförlusterna, men jag undrar om såret verkligen hade läkt än.

Rapporterna har som sagt varit positiva och mest glädjande tycker jag att Tele2 har varit. Samma dag somHarri Koponen utnämndes som ny VD i Tele2 så blev bolaget ett hörnstensinnehav i min portfölj, valet kändes så klockrent! Resan har inte varit spikrak under första året, dels har exponeringen mot Ryssland och Baltikum varit ett spöke och dels var väl Harris första rapportpresentation inte så lyckad. Men efter dryga året på VD-posten så har det visat sig att Harri blev precis den ledaren jag hade hoppats på. Hans hårda nypor har varit effektiva i de besparingsprogrammen han genomfört som nu bär frukt och den finska sisun biter bra i Ryssland där många andra misslyckats och han har visat att det går att göra affärer i landet.

Den mest negativa överraskningen för min del var Intrum Justitia. Man kan lätt luras till att tro att bolaget är kontracykliskt och per automatik gör mer pengar i dåliga tider, men det är en sanning med modifikation. Nog blir intäkterna högre, men samtidigt måste man lägga ner mer jobb för varje uppdrag vilket göra att marginalerna sjunker, vilket nu hände för 3:e kvartalet i rad. Intrum har verksamheter över stora delar av Europa, vissa går väldigt bra, andra går dåligt och i vissa regioner är det total katastrof. I Storbritannien har verksamheten sedan länge havererat, affärsklimatet är väl inte det bästa och från ledningens håll har man länge lovat att styra upp problemen. Nu har man tagit i ordentligt och stängt ner den skotska delen och varslat 80% av den övriga personalen om uppsägning. Det kan vara svårt att förstå varför en affärsmodell som fungerar så bra i Tyskland, Belgien och Frankrike blir en katastrof och en sedelbrännare av mått på de brittiska öarna. Antagligen måste genomförandet av affärsmodellen ha varit amatörmässig och jakten på snabba marknadsandelar rent galen, för när bolaget avslutat alla olönsamma uppdrag återstod inte mycket av verksamheten. Otroligt!

Intrums ledning har som sagt lagt mycket fokus på att rätta till problemen på de brittiska öarna, men man måste nog snart börja se över många andra regioner också. Vinsterna sjunker på många håll och när man väl efter mycket om och men har släkt bränderna på de brittiska öarna får man skicka brandbilen till Östeuropa. Frågan är om man inte också bör se över marginaltappet som sker i stort sätt alla regioner, om inte annat för att lugna marknaden som med oro stirrar på dessa siffror.

Uppgången på Stockholmsbörsen i rapportflodens spår har nu lett till att det blivit en del vinsthemtagningar när allt plötsligt känns antingen övervärderat eller fullvärderat. När jag tittar bland mina kvarvarande innehav och listan över intressanta nytillskott så ser jag bara ett minerat land framför mig. Inget känns direkt lockande förutom hälsovårdssektorn som inte ju aldrig hänger med i svängarna, men där är jag redan rätt tung. Med en suck sålde jag indexföljande Ratos där jag förgäves väntat på man ska använda sin välfyllda kista till ett spännande förvärv och gick in i Xact Bear i samband med Ericssons intetsägande rapport för att gardera mig mot rekylen som ju bara måste komma och hittills har det varit ett lyckat drag. Övriga medel investerades i lite dollarbaserade fonder sedan amerikanarna börjat handla i SEK igen och kronan åter börjat visa lite styrka. Jag tvivlade starkt när SHB för ett par månader sedan sa att dollarn skulle stå i 8.20 kr i augusti och jag lär nog få rätt. Vändningen kommer komma bra mycket tidigare i Sverige än i USA.

Min normala investeringshorisont ligger på minst 6 månader, men just nu känns det som länge för en mera kortsiktig insats i väntan på att marknadens solsting släpper och handeln återgår till det normala om kanske en månad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?