Post entry

Lite om Ratos och varför det är min största post

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ratos är numera min största post i portföljen. En del av er läsare undrar varför just Ratos. Mitt svar på den frågan är bl.a. att jag gillar Ratos resultat under de senaste tio åren. Och jag gillar riskspridningen i Ratos och även det jag har läst om Arne Karlsson, vd:n, gillar jag. (Se t.ex. Veckans affärer nr 16 2010 och Tobias Schildfats bok Vägen till din första miljon.) En ytterligare detalj är att jag gillar bolag där man har ett par riktigt stora ägare, särskilt om det är en familj. Jag tror att engagemanget och ägandet blir mer långsiktigt då. Ratos största ägare är grundarfamiljen Söderberg.

En kort introduktion till Ratos. Arne Karlsson tog över VD posten på Ratos 1999. Ett av Arne Karlssons första stora beslut år 1999 var att göra om investmentbolaget till ett riskkapitalbolag. Orsaken var att han hade insett att investmentbolagsrabatten i stort sett var omöjlig att bli av med. Arne Karlssons nya inriktning innebar att de skulle sälja börsportföljen och investera pengarna i onoterade bolag. Sedan dess har Ratos värde ökat 1600 % och idag är värdet på bolaget 40 miljarder jämfört med 5 miljarder vid strategiändringen.

Arne Karlsson säger att den största värdeökningen sker genom förädling av företag och inte genom att köpa och sälja bolag. Ratos äger bolag framför allt i Sverige, men också övriga Norden. Övriga Europa däremot, har Arne Karlsson inte någon ambition att gå in i. Varje år omprövar Ratos ägandet. De bolag som man tror klarar en avkastning på 20 preocent behålls. Om man inte tror på 20 procents avkastning övervägs försäljning av bolaget. Men en försäljning har inget egenvärde i sig bland annat pga transaktionskostnaderna.

Arne Karlssons ledord för Ratos är man ”måste vara systematiserad och organiserad för att kunna vara kreativ och flexibel”. Detta gäller även privat. Han är en hängiven friluftsmänniska och orienterare och hans träningstider förs in i en träningsdagbok. Han säger också att om man är en trygghetsberoende person ska man inte bli VD.

I detta inlägg har jag inte skrivit något om nyckeltal eller siffror. Inlägget handlar mer av ”humankapitaldelen” av Ratos. Men det är iallafall en del av förklaringen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?