Prognos för räntan
Att räntan för närvarande är rekordlåg torde inte ha undgått någon. Egentligen är detta skrämmande eftersom att det var precis så som finanskrisen började. Icke kreditvärdiga personer kunde låna utan att ha betalningsförmåga när räntan så småningom började stiga.
För drygt ett år sedan låg riksbankens styrränta på 4,75 procent, den är nu nere på 0,25 procent.
Överfört i hyreskostnad, så kan det innebära flera túsen kronor lägre hyra per månad för den som lånat en miljon.
De flesta förstår att dagens låga ränta på 0,25 procent inte kommer att vara bestående. Nästa steg tycks självklart: Det blir en höjning så snart som ekonomin tål en sådan.
Enligt riksbankens prognos, som gjordes i oktober så kommer räntan åter att ligga på fyra procent i mitten av år 2012. Fösta höjningarna förväntas komma hösten 2010.
Börsen är som bekant väldigt beroende av räntan. En låg ränta ger kursuppgångar. När den höjs kommer den stigande börstrenden att vara avklarad.
För närvarande är förväntingarna att de första höjningarna kommer redan sommare 2010, alltså lite tidigare än riksbankens prognos.
Konsekvensen är fortsatt låga räntor till företag och hushåll, samt att priserna på bostadsmarknaden hålls intakta.
Tecken på att räntan kommer att höjas.
Så sent som i augusti trodde marknaden att höjningarna redan skulle komma vid årsskiftet. Dessa förväntningar har nu skjutits fram med ett halvår, och bidragit till en stark aktiemarknad under hösten 2009.
Det är viktigt att inse att prognoserna är högst osäkra. Det kan även finnas anledning att hålla ögonen på Norsk räntepolitik, eftersom att vissa ekonomer förväntar sig att Norge kommer att höja före Sverige.
Ett problem är att Riksbankens prognosförmåga har visat sig vara högst opålitlig. Det är närmast regel att det inte blir som de säger.
För att understryka att de menar allvar med sina räntebeslut lånar Riksbanken återigen ut 100 miljarder kronor till fast låg ränta under ett år till svenska storbanker. På så sätt ges förutsättningar för att både hushåll och företag ska kunna njuta av mycket låga räntor minst ett år till.
Ett sätt att försöka förstå prognosens tillförlitlighet är att fråga de enskilda ledamötena.
Lars EO Svensson vill sänka till noll procent, den uppfattningen har han haft sedan i juni. Han räknas som en mycket kunnig expert. Frågan är nu om han känner till något som marknaden i stort inte tagit till sig, eller om det bara är så att han har fördjupat sig lite för mycket i sina teoretiska läroböcker.
(Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak) har reserverat sig mot ränteprognosen. De anser att ekonomin kommer att utvecklas mer positivt än vad Riksbankens övriga ledamöter anser.
Det är en åsikt som ligger mer i linje med vad många bedömare utanför Riksbanken anser. Om de vinner över fler på sin sida kommer styrräntan att höjas tidigare, kanske redan till våren. De anser inte heller att Riksbanken behöver låna ut miljarder till bankerna till en fast ränta och har reserverat sig mot att ekonomin behöver den stimulansen.
Tecknen på återhämtning
Det finns allt fler tecken på en vändning i ekonomin. Inköpschefsindex har stigit och finansmarknaderna fungerar bättre men återhämtningen tar tid.
Komplettera gärna med synpunkter.
……