Varför inte börja dagens inlägg med räntan. Den sänktes som för de flesta innebär glädje, andra tvärt om.
Carolina Neurath, börsreporter på SVD. Mycket kompetent reporter som för övrigt delar samma syn på marknaden som jag, tror jag.
Hon skriver i sitt inlägg om räntan:
Kom ihåg: låg ränta födde finanskrisen
Jag antar att hon syfter på finanskrisen 2008.
http://blog.svd.se/neurathsbors/2012/09/06/kom-ihag-lag-ranta-fodde-finanskrisen/
“Riksbankens främsta mål, att hålla inflationen på 2 procent, har länge misslyckats, och Riksbanken kan på så sätt beskyllas för att ha bidragit till sämre ekonomisk utveckling. Mycket pekar i stället på att Riksbanken har fokuserat mer på ett annat av sina mål: verka för stabilitet i det finansiella systemet, genom att försöka hindra att prisbubblor byggs upp.”
Skriver Carolina i sitt inlägg, vilket jag kan hålla med om. Hon skriver även att det här är en kortsiktig lösning med många fördelar men att det kan komma att tappa effekt i det långa loppet.
Om vi vänder oss mot Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.
Säger hon i en artikel i SVD.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/cecilia-hermansson-chefsekonom-swedbank_7478772.svd
“Den här sänkningen är välkommen. Det är ett bra beslut, det är lättare att uppfylla inflationsmålet med en sänkning. Den ekonomiska utvecklingen, som har försvagats, behöver en lägre styrränta. Sänkningen är bra för svensk ekonomi. Vi har ingen överhettning på husmarknaden eller en för stor kredittillväxt och därför underlättas beslutet att ha en lägre ränta.”
Slutligen läser vi vad Victor Munkhammar skriver.
http://www.di.se/artiklar/2012/9/6/kommentar-darfor-sanktes-rantan/
“Riksbanken har höjt sin prognos för BNP-tillväxten till 1,5 från 0,6 procent i år och till 1,9 från 1,7 procent nästa år. Samtidigt sänks prognosen för arbetslösheten marginellt. Trots det sänktes räntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent.”
**"**En delförklaring till denna synbara paradox – högre tillväxt och lägre arbetslöshet ökar rimligen resursutnyttjandet och därmed inflationstrycket – är kronans snabba förstärkning."
Resten får ni läsa själva då det är dagens mest relevanta och objektiva bedömning av nyheten.
Så hur till hösten får vi nog vänta oss ytterligare en sänkning vilket kommer med största sannolikhet göra att siffrorna under hösten och vintern kommer att stiga. Men man vet aldrig, är riksbanken tillräckligt tillfredställda i höst de kanske ligger kvar och vi kommer få en mättad marknad som kommer att gå i stå? Men med europaområdets instabilitet kanske det är lika bra att vara likgiltlig och tråkig när det börjar blåsa igen?
Vi får se…