Post entry

Ramirent ser tufft 2010

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en mycket snuvig vecka är man åter i fas igen. Tror dock inte snuvan var "svin-aktigt", den var lite för lätt för det!

Nyckeltal: Rapporterat (ifjol; förväntat)

Ramirent Q3
Omsättning: 130 Meuro (187; 125)
Resultat före skatt: 7,6 Meuro (27; 9,5)
EPS: 0,05 euro (0,19; 0,06)
ROI: 6,4 % (24,4; n/a)
Gearing: 73,1 % (105,7; n/a)

Resultatet var egentligen i linje med förväntningarna, även om lite i underkant. Kassaflödet var lysande positivt och det är uppenbart att investeringstakten är på minsta möjliga nivå! Ledningen sänker sin prognos för Q4 och menar att det ska bli årets sämsta kvartal. De menar också att hela 2010 blir utmanande! Således finns det fortfarande mycket att oroa sig för med Ramirent. På sikt drar de dock nytta av att alltfler hyr saker hellre än köper in maskinerna själva. Frågan är bara när denna trend återupptas (dvs när ska man köpa Ramirent igen)? Kanske i vår? Kanske i januari? Kanske nästa höst?

Teliasonera och Altimo-group kom förra veckan överens om att slå samman Turkcell och Megafon i ett gemensamt bolag, ett bolag som sedan ska listas på N.Y.-börsen! Teliasonera kommer att få 42 % i det nya bolaget. Nu finns det fortfarande lite oklarheter i detta, bl.a. storägare som Cukorova & Osmanov syns inte i denna uppgörelse. Samarbetet med dessa har inte riktigt varit friktionsfritt tidigare... Om denna bolagsuppgörelse nu lyckas borde VD Lars Nyberg få något pris! Vilket snyggt sätt att komma ur en jobbig ägarsits för Teliasonera! Nyberg har blivit frälsaren som städade upp Teliasonera - det som Harri Koponen aldrig fick chansen göra klart.

Den nya lobbyverksamheten eller ett exempel på att bloggosfären överskattar sig själv? Finansblogg länkar till en artikel om att bloggare i USA har blivit inbjudna till finansdepartementet för diskussion. Detta tolkas som att bloggarna har fått en ökad betydelse, medan några av bloggarna själva tolkar det som ett PR-trick av Obama-administrationen. Hur det än är med den saken är bloggarna här för att stanna. Det finns många duktiga bloggare och informationen kommer oftast fram snabbare (och mer annorlunda) än via vanlig media. Än så länge är dock avtrycket i den officiella medieproduktionen minimal, kanske med all rätt?

Via sin egen blogg kan privatpersoner okritiskt uttrycka sig precis hur som helst. Faktakoll och källkritik existerar inte i många fall! Det finns heller sällan några oberoende bedömare som kan garantera oberoendet? Hur vet man t.ex. att en bloggare uttrycker sin egen åsikt och inte en köpt åsikt? T.o.m. den här bloggen får erbjudanden om att föra fram det ena och det andra, något som dock inte har skett. Jag har däremot sett "samma produkt" vackert beskrivet på andra bloggar... Kort sagt, bloggosfären lider av några barnsjukdomar och det är fortfarande en lång bit kvar innan bloggarna ersätter "gammelmedia". Det tror jag heller inte att någon egentligen vill att sker...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?