Quickbit - Sveriges nästa Klarna för Kryptovaluta
2019-08-07 12:58Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Under Juli månad ägde en av 2019s mest övertecknade noteringar rum på Svenska börsen. Detta bolag är Quickbit och handlas på NGM under QBIT. Bolaget övertecknades till 960% när dom tog in 16 miljoner kronor och den spännande resa Quickbit som noterat bolag påbörjade är fortfarande i startgropparna. Inte mig förvånat då Quickbits produkt är idag väldigt lukrativ och skalbar där bolaget ökade omsättningen med 516 miljoner kronor förra kvartalet (108%). Så snabbt växer ytterst få bolag i Sverige. Kan det vara nästa framgångssaga som Klarna?
Quickbit är ett Svenskt Fintechbolag som tillhandahåller och utvecklar växel/betalningslösningar samt närliggande teknik för kryptovalutor och blockchain mot en global marknad. Detta gör att e-handlare, spelsidor, bokningssajter och andra betaltjänster som finns online enkelt och säkert kan ta emot kryptovaluta som betalningsmedel.
Bolaget grundades 2016 och är ett av Sveriges snabbast växande startups då dom på mindre än tre år byggt upp en omsättning på 1 000 000 000SEK per kvartal med vinst på nära 18 000 000SEK. Quickbit har gått ur stadiet som många börsnoterade bolag kämpar länge med, att ha en beprövad produkt som genererar stadiga intäkter för bolaget.
Få som håller på med investeringar har nog undgått att höra om kryptovalutor. Men vad är kryptovalutor och varför är Quickbit eventuellt en framtida Klarna Bank, fast för kryptovaluta?
Bitcoin och Kryptovalutor:
En kryptovaluta är enkelt förklarat en digital tillgång utformad för att fungera som ett växlingsmedium som använder en kryptering för att säkra finansiella transaktioner, kontrollera skapandet av ytterligare enheter och verifiera överföringen av tillgångar. Bitcoin tillskrivs ofta som den ursprungliga och överlägset mest kända kryptovalutan och lanserades januari 2009. Utöver Bitcoin finns det idag fler än 1000 kryptovalutor tillgängliga online men några av de mer kända är Ethereum, Ripple och Litecoin.
· Den är decentraliserad
· Den har en förutbestämd mängd
Dessa två egenskaper grundar sig i Österikiska Ekonomiska teorier (Hayek, Mises och liknande stora tänkare från den tiden) som delvis bidragit till valutans stora framgång under en tid av ekonomiska experiment avseende vår globala ekonomi under samma tid så som kvantitativa spenderingsprogram i USA och låga till minusräntor under väldigt lång tid som påverkar stabiliteten kort och långsiktigt för ekonomin.
Att Bitcoin har en förutbestämd mängd ger ett underliggande värde, precis som med guld, silver eller snäckskal som under majoriteten av människans historia använts som valuta finns det en begränsning av hur många som finns i universum och på så sätt representera vår globala ekonomi och dess begränsning.
Eftersom alla de valutor vi använder i världen ständigt växer i antalet utifrån samhället och statens underliggande motiv att upprätthålla konsumtion med en målsättning att devalvera din valuta med 2% (Inflationsmålet satt av Sveriges riksbank) kommer allt annat lika Bitcoins värde öka med 2% per år i en motriktad linje
Exempel på hur värdet minskar på grund av inflationsmål mot valuta utan verklig inflation(utspädning)
Bitcoin har sedan 2011 ökat med mer än 20 000 gånger. Under länge användes Bitcoin och andra kryptovalutor som en alternativ betalningsmetod där den blivit förknippad med svarthandel och droger bland annat. Den första kända kommersiella transaktionen med Bitcoin skedde 2010 då två Pizzor köptes för 10 000 Bitcoins. Transaktionen idag motsvarar ungefär en miljard kronor, alltså 500 miljoner kronor per Pizza.
En Bitcoin som är idag värd lite drygt 100 000 kronor har med det en stark tilltro från marknaden att det kommer bli ett accepterat betalningsmedel, och på många sätt skulle det vara väldigt positivt för ekonomin och för företag som helhet. Det skulle både kunna bidra till mycket lägre bedrägerinivåer mot vad vi har idag. Det skulle innebära att överföringen mellan länder och privatpersoner direkt både gick säkert till och direkt.
Bitcoins prisutveckling
Kryptovalutor har idag en stor kapitalbas som idag tar jämförelsevis lång tid för att leta sig in ekonomin. Lösningen som Quickbit tillhandahåller exponerar bolaget för storleken av dessa marknader att agera som betalningslösning.
Valuta Ungefärlig Market Cap
Bitcoin 200 miljarder dollar
Etherium 24 miljarder dollar
Ripple 14 miljarder dollar
Litecoin 6 miljarder dollar
Utan slutsatsen att krytovalutor kommer bli accepterat betalningsmedel hade aldrig värderingen för dessa legat på dagens nivåer för den delen heller, samt att vi redan ser initiativ från regeringar och stora världsomspännande företag att starta egna kryptovalutor. Facebook gick tidigare i ut med att de avser att lansera sin kryptovaluta Libra 2020. Valutan är, tillskillnad mot övriga kryptovalutor, backad av tillgångar liksom övriga valutor och andra varor för att den inte ha samma volatilitet liksom övriga kryptovalutor haft. Kryptovalutan är idag backad av några av världens största företag exempelvis VISA, Mastercard, Vodafone, Uber, Spotify, Facebook, Paypal och Ebay. Det är alltså ämnat för att kunna utföra transaktioner vilket banar vägen för kryptovalutor som betalmedel.
Klarna och betaltjänster:
Så kan Quickbit bli en nästa Klarna för Kryptovalutor?
Klarna startades 2005 med en simpel och väldigt användningsbar idé, att tillhandahålla fakturabetalning för e-handel och köp över internet. Idén sågade tidigt vid fotknölarna av bland annat Investors Marcus Wallenberg och H&M:s ordförande Stefan Persson. De förstod inte varför inte bankerna själva skulle göra det klarna hade tänkt. Fel hade dom och Klarna är idag ett av Europas hetaste fintechbolag med över 60 miljoner kunder globalt.
Quickbit är sprungen ut ur samma tänk, fast för Kryptovaluta. Dom har både påvisat att produkten dom tillhandahåller är otroligt eftertraktad på bara två år och en otrolig tillväxt. Dom följer och banar vägen där storbankerna och övriga aktörer inte går in idag, utan låter Fintech bana vägen för att eventuellt sedan köpa upp. Klarnas resa är ett praktexempel på att banker inte utvecklar den typen av tjänst själva utan antingen blir dom partners och jobbar tillsammans med tillhandahållaren av tjänsten, eller så sker uppköp.
Uppköp och värderingar inom sektorn med betaltjänster:
Klarna värderat till 53 miljarder kronor
Izettle köptes av Paypal för 19 miljarder kronor maj 2018
Payex köptes av Swedbank för 1.268 miljarder kronor 2017
Mastercard köper Nets, en ”Account-to-Account” betalningstjänst för ca 30 miljarder kronor, något som jag ser närliggande för Quickbit att utveckla baserad på blockchain.
Quickbit kommer in:
Quickbit tillhandahåller helt enkelt lösningen för företag att implementera en smidig, säker och snabb lösning för företaget att ta betalt av sina kunder med kryptovalutor. Idag Bitcoin och Bitcoin Cash, men Quickbit kommer säkerligen inom kort ta emot samtliga stora kryptovalutor.
Att de stora och seriösa kryptovalutorna kommer bli ett accepterat betalningsmedel överallt är bara en tidsfråga. Bland företag först ut blir några av de som Quickbit redan anslutit till sig, exempelvis Spelsajter och bokningssidor, men kort där efter kommer E-handlare där den största marknaden finns. Potentialen för onlinemarknader är enorm då näthandeln uppgick till 2.8 biljoner dollar 2018 och förväntas dubbleras de nästkommande 3-4 åren. Detta med nästintill enbart traditionella valutor.
Helt enkelt, för att företag enkelt ska kunna ta betalt säkert och snabbt med en gränsöverskridande värdetransaktion samma dag tillhandahåller Quickbit möjligheten för dessa företag att genomföra transaktionen i betalningsmedel i form av kryptovalutor, idag Bitcoin och Bitcoin Cash. Betaltjänster idag dominerar E-handeln med smidiga tjänster, och vilken svensk har inte betalat genom Paypal, Klarna, iZettle eller PayEX?
Närliggande framtid för Quickbit:
För mig är Quickbit en bra bit på vägen för att bli Sveriges nya Klarna för kryptovalutor. Från Emissionen där bolaget tog in 16 miljoner kronor kommer hälften av de pengarna gå åt att vidareutveckla tjänsten och resterande att stärka upp compliance och säkerhetsavdelningen. Bägge är helt rätt fokusområde för bolaget att spendera pengarna på då bolaget rör sig i bräschen för Fintech, då måste säkerhet och regelefterlevnad vara ett av bolagets högsta fokusområden.
Bolaget skriver även:
"Strategin för att nå Bolagets bredare mission, att lansera flera produkter baserade på blockchain, är horisontell expansion. Det innebär att bredda verksamheten gentemot befintlig kundbas, med andra affärsmöjligheter som använder blockchain och kryptovalutor."
Detta rör sig i samma riktning vi såg Klarna gå från en faktureringstjänst till betalningsmottagare och tillslut Bank. Närliggande områden för Quickbit är exempelvis:
-Integrera Avbetalning/delbetalningsstjänster
-Säkra direktöverföringstjänster och Account to Account lösningar
-Utveckla mjukvara för betaltjänster och fysisk kortbetalning att betala med kryptovaluta
-Tillhandahålla egen kryptovaluta
-Utfärda återbetalningsfunktioner om exempelvis varor är defekta eller skickas tillbaka inom ångerrätt
Bolaget har haft en kraftig uppgång sen noteringskursen vilket nya investerare bör beakta. Dock finner jag att när man tillämpar etablerade värderingsmetodik av aktier på Quickbit så som PE tal och andra nyckeltal som tar hänsyn till tillväxten som PEG, finns tydliga indikationer på att bolaget kanske inte bara är undervärderat utan eventuellt kraftigt undervärderat sett till nuvarande tillväxt och ökning av vinst.
Värderingsexempel:
Ser vi till Klarna publicerade dom resultat för 2018 på 31% tillväxt med omsättning på 5 451 miljarder kronor och vinstmarginal på 1,92% (108 miljoner) på grund av kraftiga investeringar. Ta dock hänsyn till den vinstmarginaler som låg nära 9% under 2017, vilket långsiktigt talar för bolagets marginalförbättringar.
I Mars publicerades den emission de genomförde till en värdering på 32 miljarder kronor.
Detta ger Klarna ett PE tal på 296.
Tar vi hänsyn till dom högre investeringskostnaderna skulle bolaget ha ett PE på 65 vid bibehållen vinstmarginal.
Idag tar Klarna in 4.4 miljarder till en värdering av 53 miljarder kronor.
Quickbit har idag en värdering på ca 900 000 000 kronor. Senaste kvartalsrapport publicerade bolaget en tillväxt på 108% på 993 miljoner från föregående 477 samt en vinstmarginal på 2,2%. Är resultatet ihållande på 993 miljoner och 2.2% vinstmarginal innebär det 3 972 miljoner kronor i omsättning med 87,3 miljoner i vinst.
Räknar vi på samma PE tal för Quickbit som för Klarna, alltså mellan 65-296, är värdering på 5.674 miljarder till 25.840 miljarder värderingen man kommer fram till om Q3's rapport av Quickbit skulle representera ett helår. Dock skiljer sig bolagen både i mognadsgrad, tillstånd, kassa, etablering, varumärke och övriga viktiga aspekter när vi försöker värdera bolag, men även tillväxttakten som tydligt talar för Quickbits favör bör beaktas.
Aktiekurs av Quickbit vid PE:
Förutsätter vi att senaste kvartalsrapporten skulle vara deras grundnivå för ett helår framöver skulle vi ha följande kurs vid olika PE tal.
PE 10: 13,49
PE 20: 26,98kr
PE 65: 87,685kr
PE 100: 134,9kr
PE 200: 269,8
PE 296: 399,3kr
Alltså skulle dagens läge, vid jämförelse av ett bolag som Klarna, är Quickbit värderade som ett bolag med nästintill ingen eller stagnerad tillväxt.
Eftersom Quickbit också nästintill sexdubblade vinsten under tredje kvartalet mot föregående ligger tillväxttal såsom PEG där man mäter PE mot Vinsttillväxten och som bör ligga så lågt som möjligt för Quickbit på ungefär 0.01-2 vid PE 10, vilket är för noterade bolag väldigt lågt och tyder på otrolig undervärdering mot vinstökningen.
Den 20 augusti kommer även bolagets kvartalsrapport. Otroligt spännande att se vad den innehåller. Om omsättningen och tillväxten ökar är ovanstående beräkning inaktuella för helår. Ser vi till värderingarna som marknaden sätter på bolag med stark tillväxt inom liknande branscher är PE tal över 65 accepterat idag. Börsen har även historia av att värdera bolag med den typen av tillväxt till bra mycket högre PE-tal än 65.
Disclaimer. Jag äger själv aktier i Quickbit och får en fördelaktig utveckling vid en potentiell positiv kursutveckling. Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den varken är oberoende eller utförd av en professionell rådgivare. Inget ovan ska anses som en riktkurs eller en lämplig värdering av bolaget Quickbit. Jag råder alla till att göra en kritisk bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.