Post entry

PEG-talet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

PEG-talet är ett verktyg som ibland används för att avgöra hur köpvärd en aktie är. Vid ett PEG-tal över 1 anses en aktie övervärderad medan ett PEG-tal under 1 indikerar att aktien är undervärderad.

Vad står då parametrarna i PEG-talet för. Jo, PE står för P/E-talet och G står för vinsttillväxten och man får fram PEG-talet genom att dividera P/E-talet med vinsttillväxten i procent.

Så långt är allt lätt. Problemet kommer när man ska bestämma den närmare definitionen av parametrarna. Här har jag sett olika tolkningar. Att P/E-talet ska definieras som P/E-talet på innevarande års prognos tycks de flesta vara överens om. Beträffande G-talet tycks dock många vara inne på att det är årets vinsttillväxt som ska användas. Detta blir dock fel då årets vinsttillväxt redan ligger i P/E-talet.

Tänk ett bolag som vid en kurs på 100 kr värderas till ett P/E-tal på 20 (vinsten per aktie således 5 kr) och som i år beräknas öka vinsten 50 % och sedan de kommande åren växa i takt med marknaden på säg 20%. Beräknar vi PEG-talet genom att använda årets tillväxt skulle vi få ett PEG-tal på 0,4 (20/50) alltså ett mycket köpvärt bolag och vi tror kanske då att marknaden ska handla upp aktien till ett PEG-tal på 1 så kursen på aktien blir 250 kr.

Vad händer då nästa år? Jo, vinsten ökar med 20 % till 6 kr och marknaden är knappast villiga att värdera aktien till ett högre P/E-tal än 20, då tillväxten ligger på 20 %. Vi får då en kurs på högst 120 kr och plötsligt upptäcker vi att vår beräkning enligt PEG-modellen blev helt tokigt. Det korrekta är således att använda de kommande årens vinsttillväxttakt på 20 % i våra beräkningar. Då skulle vi fått ett PEG-tal på 1 det använda exemplet, alltså att aktien var rätt värderad vid 100 kr enligt PEG-modellen.

G-talet ska alltså bestämmas som de kommande årens beräknade genomsnittliga vinsttillväxttakt och med kommande år anser jag 2-3 år framåt i tiden.

Själv finner jag PEG-talet som ett bra verktyg att snabbt sålla bort icke köpvärda bolag och hitta bolag som är värda att studera närmare. Svårigheten med PEG-talet är givetvis att lyckas sätta in rätt siffror i modellen, det krävs ju att man gör prognoser några år fram i tiden och då blir osäkerheten förstås stor.

Jag avslutar med ett praktiskt exempel på ett av mina favoritbolag, PVE. Om vi utgår från deras offentliggjorda "realistiska" målsättningar så ska de omsätta 800 Mkr i år med en rörelsemarginal (bör vara ungefär lika med vinstmarginal) på 12 %, alltså en vinst före skatt på 96 Mkr. Om vi räknar på 11 miljoner aktier med avseende för kommande nyemissioner och en kurs på 60 kr så blir P/E-talet 9,5. De kommande två åren räknar de med en vinsttillväxt på 100 %. PEG-talet blir då 0,095 (9,5/100) således extremt undervärderat om bolaget infriar sina prognoser.

Som tidigare nämnts måste vi givetvis beakta riskerna i att prognoserna inte håller. Om vi istället tänker oss ett sorts värsta scenarie att PVE bara når upp till halva sin prognos i år och att vinsttillväxten därefter bara blir 50 % per år blir PEG-talet 0,38 (19/50), vilket också indikerar att aktien är mycket köpvärd på dagens nivåer enligt PEG-metoden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?