Post entry

Prostalund - stor uppsida, begränsad nedsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är dags att förklara hur det ligger till i Prostalund. Efter genomförd emission där huvudägare och övriga insiders gått in med betydande belopp finns det i princip bara uppsida. Min riktkurs är 40 kronor vilket skulle ge ett börsvärde på 190 MSEK. Nedsidan från 11 kronor är i det närmaste obefintlig. Läs vidare för att förstå varför.

Prostalund är ett medtechbolag med säte i Lund. Bolaget har utvecklat CoreTherm som ger individanpassad värmebehandling av godartad prostataförstoring. Bolaget grundades redan 1991 och har haft en resa upp, till en omsättning på 40 MSEK år 2002, och därefter rätt ner i backen p g a motsättningar inom bolaget och strul med säljbolag. 2012 klev grundaren Magnus Bolmsjö åter in i bolaget tillsammans med finansmannen Bo Håkansson (Exini, Hansa Medical m fl) och vände skutan. Bolaget står nu med en säljorganisation i Sverige, Tyskland och USA. För ett tag sedan slöts ett avtal med en distributör i Kina som snart borde bära frukt. Som aktiecase kan Prostalund delas upp i två delar. Den ”vanliga” affärsverksamheten där försäljningen nu ökar rejält och den del som handlar om att CoreTherm behandlingen verkar kunna ge prevention mot prostatacancer – ”förhoppningsdelen”.

Cancerprevention

Magnus Bolmsjö, VD, har varit styrelseordförande i CLS. CLS stimulerar kroppens immunförsvar med värme. Prostalunds CoreTherm värmer prostatan. För att undersöka om CoreTherm kunde ge ett skydd liknande CLS så undersöktes 700 patienter i Kalmar som genomgått Prostalunds behandlingsform under åren 1999-2012. Av undersökningen stod det klart att 75 % färre av dessa utvecklade cancer än vad som borde varit fallet. Därmed finns det fog för att CoreTherm kan motverka prostatacancer. För att undersöka saken vidare genomförde Prostalund samma studie på 1500 patienter som har behandlats med CoreTherm. Även den studien visade på skyddande effekt mot prostatacancer. Citat Bolmsjö:

”Vi är väldigt nöjda med resultaten från studien som visar att äldre patienter som behandlats med CoreTherm har en klart signifikant minskad risk för att drabbas av prostatacancer, jämfört med normalbefolkningen. För yngre patienter finns också indikation på en minskad risk för prostatacancer som dock inte är statistiskt säkerställd ännu. Resultaten är så lovande att vi anser det vara näst intill oundvikligt att inte följa upp desamma i en större studie där man också kontrollerar fler faktorer och jämförelse med män som har godartad prostataförstoring. Resultatet stärker hypotesen att CoreTherm ger ett förebyggande skydd mot prostatacancer och vi vill studera detta ytterligare. Sammantaget är detta ett genombrott och ny syn på vår behandlingsmetod.”

I samma PM kan vi läsa:

”ProstaLund har sedan 2013 drivit ett projekt för att undersöka CoreTherms roll avseende prostatacancer. Det har i andra studier (bl.a. Cancers 2011 (ISSN 2072-6694), no. 3, ”Risk of Prostate Cancer after Trans Urethral Resection of BPH: A Cohort and Nested Case-Control Study”) visats att patienter som behandlats med traditionell kirurgi för godartad prostataförstoring, så kallad TURP, har en förhöjd risk att drabbas av prostatacancer jämfört med normalbefolkningen. Vår hypotes är att patienter som behandlas med CoreTherm för sin prostataförstoring inte har en motsvarande förhöjd risk, utan tvärtom får ett förebyggande skydd mot att utveckla prostatacancer. För att få en oberoende granskning av detta har ProstaLund vänt sig till akademiska forskare som nu analyserat data från cirka 1 500 patienter som behandlats med CoreTherm för sin prostataförstoring med ovan nämnda resultat. Studien kommer att i sin helhet publiceras i en internationell vetenskaplig tidskrift.

Forskarna planerar nu fortsatta vetenskapliga studier, inkluderande en väsentligt större klinisk studie på data från uppemot 10 000 patienter. Ett syfte är att göra en direkt jämförelse mellan CoreTherm och TURP, med avseende på risk för prostatacancer. Ett annat syfte är att studera risken för prostatacancer i patienter med godartad prostataförstoring, för att åstadkomma ett relevant jämförelseunderlag. Det kan också bli aktuellt med andra studier för att studera vilka mekanismer som ligger bakom CoreTherms skyddseffekt mot prostatacancer.”

För att ta detta vidare har bolaget nyligen genomfört en nyemission på ca 15 MSEK (kurs 10 kronor). Motivet till emissionen lyder:

”I första hand prioriteras finansiering av ytterligare studier baserat på resultaten från pilotstudien. Resultaten från pilotstudien på 1 500 patienter stärker hypotesen att CoreTherm, förutom att vara en effektiv behandling mot godartad prostataförstoring, även ger ett förebyggande skydd mot prostatacancer. Som tidigare kommunicerats avser ProstaLund att studera detta ytterligare i en väsentligt större retrospektiv klinisk studie under 2014-2015 på data från uppemot 10 000 patienter som genomgått bolagets behandlingsmetod mellan åren 1995-2012.

ProstaLund avser även att genomföra en studie för att undersöka den tumörimmunologiska effekten och studera vilka mekanismer som ligger bakom CoreTherms potentiella skyddseffekt mot prostatacancer. Denna studie genomförs som en prospektiv studie på 50 till 100 patienter. Kapitalet från nyemissionen är även avsett att finansiera ökad marknadsföring och försäljning, utveckling av produktprogrammet samt rörelsekapital.”

Väsentligt i sammanhanget är att huvudägarna gick in med betydande belopp i emissionen. William Gunnarsson, 2 MSEK, Bo Håkansson, 1,8 MSEK, Sonny Schelin, 0,5 MSEK och Magnus Bolmsjö 0,3 MSEK. Snyggt att backa upp ord med handling. Alla dessa herrar hade dessutom en hel del aktier sedan tidigare. Bolmsjö äger t ex nu 7 % av bolaget.

Totalt genom åren har 50 000 patienter behandlats så det finns material. Det fina är att studien som genomförs handlar om att sammanställa och följa upp redan behandlade individer. Det finns inga hinder för en sådan studie och kostnaden är liten och det tar inte lång tid.

Kritik mot Prostalund

En känd, men dåligt insatt forumskribent har gjort det till sin uppgift att försöka sänka Prostalund. Hans argument visar dock att han är dåligt påläst.

Kritiken kan delas upp i flera delar. Tydligt är att kritikern saknar klinisk erfarenhet. Magnus Bolmsjö har vid presentationer och hearings förklarat hur det ligger till. Vi kan börja med att Prostalunds metod bara behandlar män med godartad prostataförstoring som är friskförklarade från prostatacancer när de behandlas. Av den anledningen kommer man inte se några fall av prostatacancer de första åren efter behandlingen, eftersom dessa patienter var friska när de behandlades och det tar tid att utveckla en tumör. Det leder till en ”bias” i studierna som visar bättre resultat än vad de är i verkligheten.

Det här stämmer inte. Istället är det så att 50-75 % av alla äldre män bär på mikroskopiska öar av prostatacancer som ännu inte gett sig tillkänna eller ger symptom och därför inte hittas vid en vanlig undersökning. Att påstå att patienterna är tumörcellsfria vid behandlingstillfället är inkorrekt och förankrat i den vetenskapliga litteraturen. Det finns således ingen ”bias” i studiematerialet. Det gjordes en liknande studie på Karolinska/Umeå på TURP-patienter (den sämre konkurrerande metoden) där fanns inte heller någon ”bias”.

Nästa frågeställning handlar om att för att uppnå en vaccinationseffekt mot prostatacancer måste det finnas tumörceller i prostata vid behandlingstillfället. I Prostalunds studie ingår bara patienter som behandlats för godartad prostataförstoring och inga som hade prostatacancer vid behandlingstillfället. Finns det inga tumörceller så finns det inga tumörantigen som kan utgöra vaccin och ge skyddande effekt. Det här är fel slutsats. De flesta äldre män har, som visats, mikroskopiska förstadier till prostatacancer. Så frågan om tumörantigen är missriktad.

Det har också ställts frågor om behandlingstemperaturen, och att den skulle vara för hög för att kunna skapa en immunologisk effekt. Enligt CLS så ska den optimala temperaturen vara 46-48 grader. Prostalund använder 50-55 grader. Detta är också missriktat. Det finns inget stöd i vetenskapen för tesen. Istället är det så att temperaturen varierar kraftigt inne i vävnaden (upp mot 100 grader) – för CLS och Prostalund, vilket CLS bekräftar.

Så frågeställningarna som bara kommer från en ihärdig skribent är missriktade och tyder på avsaknad av klinisk kompetens. Det är förunderligt att det trots allt påverkat Prostalunds bolagsvärdering i den utsträckning det faktiskt gjort (aktien noterades strax under 40 kronor strax efter introduktionen i höstas). Givetvis är det mycket positivt för de som har möjlighet att köpa aktien billigt nu.

Affärsverksamheten exklusive cancerprevention

Om vi bortser från den cancerpreventiva effekten så har behandling med CoreTherm många fördelar. Det är en icke-kirurgisk behandling som tar ca 10 minuter. Kostnaden är hälften mot kirurgi. Biverkningarna är mindre och det är en smärtfri behandling.

Enligt Bolmsjö ligger Prostalunds omsättning just nu på ca 1 MSEK i månaden. Kostnaderna ligger på 1,2 MSEK och således är bolaget inte långt från att nå break-even (källa: http://www.aktietorget.se/finwire/NewsItem.aspx?guid=FWS0001627). Några fler emissioner kommer inte att vara aktuella.

Om vi tar hänsyn till de nya avtalen och den utbyggda organisationen blir en rimlig prognos att Prostalund i år levererar ett nollresultat. 2015 bör omsättningen kunna hamna på 24 MSEK. Med höga bruttomarginaler är kostnader på 16 MSEK en rimlig skattning. Det skulle innebära ett resultat på ca 8 MSEK eller 1,67 kronor per aktie (4,77 miljoner aktier i bolaget). Till kurs 11 kronor handlas Prostalund till p/e 6,5. Med en hög tillväxt kommande år är p/e 20 rimligare. Det skulle innebära en kurs på 33 kronor. I ett baissescenario växer bolaget mer långsamt och omsättningen 2015 hamnar bara på 20 MSEK. Kostnaderna blir då något lägre och ett resultat på 4 MSEK är en rimlig prognos. Det ger en vinst per aktie på 0,84 kronor. På kurs 11 kronor handlas Prostalund då till p/e 13 – alldeles för lågt för bransch och tillväxtutsikter.

Värdering

Baserat på den vanliga affärsverksamheten är en kurs på 30 kronor rimlig om vi lägger in ett visst mått av försiktighet. Då är frågan hur mycket mer ska bolaget värderas till för möjligheten att kunna uppvisa cancerprevention? Alla förstår givetvis att den marknaden är värd många miljarder. Om vi ser till andra förhoppningsbolag så är den delen värd 50-250 MSEK. Var i det stora spannet vi ska ligga är omöjligt att säga. Det som talar för den övre delen är att studien är enkel att genomföra, storleken på marknaden och att Prostalund är en tydlig uppköpskandidat med ett positivt studieutfall. Men vi nöjer oss med 50 MSEK. Det motsvarar 10,50 kronor per aktie.

Sammantaget ger det en rimlig värdering av Prostalund idag på 40 kronor per aktie, med en i det närmaste obefintlig nedsida. Man förstår när man går igenom siffrorna att bolagets insiders ökade rejält i nyemissionen. Normalt ska man vara återhållsam i hur mycket aktier man köper i mindre bolag, men risken i Prostalund är utan tvekan låg, så jag tar lite extra i min placering. Det är alltid viktigt att förstå varför det finns ett värdegap mellan aktiekurs och en riktig värdering, speciellt när den är så stor som i fallet Prostalund. Den enskilt viktigaste anledningen till att vi kan köpa Prostalund till dagens låga värdering är missuppfattningarna som spridits om metodens cancerskyddande effekt. Ibland är det bra med dåligt insatta skribenter!

I Prostalund får vi en ”förhoppningsaktie” med gigantisk potenital och ett ”vanligt ”snabbväxande” medtech-bolag. Jag hoppas och tror att bolaget dessutom kommer att ta upp en bevakningstjänst så att en aktör som t ex Redeye kan bekräfta vad jag skriver i en analys. Om vi ser till Bo Håkanssons andra bolag Exini och Hansa Medical så är så fallet. Det är således en inte alltför vild gissning att det snart kommer fler analyser.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?