Post entry

Ymnigt blödande

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Igår small det till rejält i såväl tävlingsportföljen som den verkliga. Orsaken var givetvis trisslotten Teligent som nu ansöker om företagsrekonstruktion. Pengarna är alltså slut i bolaget och bolaget nekas utökad rörelsekredit från kreditgivarna. Denna nyhet orsakade inte så överraskande att aktien sjönk som en sten på börsen. Det som nu väntar är att ett "trollkarl" skall utses som skall försöka reda upp denna soppa och få upp Teligent på fötter, ett bolag som tidigare varit nere för räkning men klarat sig genom konstgjord andning genom utökade lån och nyemissioner. Frågan är hur det kommer att gå denna gång?

I första hand väntar nu en uppgörelse om underhandsackord med leverantörerna. Teligent har alltså en önskan om att få leverantörsskulderna reducerade eller eventuellt förpassa betalningsdatum till framtiden. Nu skall "trollkarlen" alltså krypa under bordet och förhandla fram villkor som får Teligent att överleva. Ytterligare meddelade styrelseordförande igår att det högst troligt behövs ytterligare kapitaltillskott för att företagsrekonstruktionen skall lyckas, en uppgift som sannolikt blir betydligt svårare att genomföra för "trollkarlen" än att omförhandla leverantörsskulderna. Högst troligt blir det svårt att få tillräckligt med kapital från befintliga aktieägare, vilket innebär att "trollkarlen" får ge sig ut på marknaden för att finna en riskvillig aktör som är villig i rådande marknadsläge att satsa pengar i ett företag som genom åren kämpat med kroniska lönsamhetsproblem.

Optimisten tror givetvis på "magiska under" och kommer ett sådant under att ske så lär befintliga aktieägare dessvärre bli lika utspädda som en vattendroppe i Atlanten. Det ser onekligen inte så hoppfullt ut och vad händer om förhandlingarna om underhandsackord misslyckas? Det som även oroar är att stämningar haglar över bolaget och dess gamla ledning.

Teligent har dock kämpat för sin överlevnad och omstrukturerat verksamheten samt lyckats omförhandla de stora förlustprojekt som tidigare nästan fällt bolaget. Idag går den engelska och ryska verksamheten med vinst och därtill visar dotterbolaget Trio Enterprise lönsamhet. Problemet ser dock ut att vara den stora kapitalbindning som orsakats av fjolårets rekordstora orderingång och alltså orsakat ebb i kassan. Företagsrekonstruktionen kommer att ta några månader och under tiden kommer spekulationer att driva aktien.

Jag har tidigare varit hoppfull om att bolaget skall lyckas ta sig upp på fötter, särskilt eftersom bolaget lyckats omförhandla de stora förlustprojekten och meddelat att de bedömer chanserna att finna en långsiktig finansieringslösning som "god"! Tyvärr ser det ut som att finanskrisen riskerar att fälla Teligent eftersom de nu nekas utökad rörelsekredit. Risk/reward-läget har således blivit betydligt sämre och frågan är om det inte är dags att rädda vad som räddas kan, särskilt med tanke på att en eventuell nyemission riskerar att späda ut befintliga aktier till obefintlighet. Jag tog igår beslutet att lämna skeppet oavsett om det är på väg att sjunka eller ej. Förlusten känns tung men det är ju bara att "bryta ihop och komma igen". Jag har för mycket "pippi" angående turnaroundbolag och i rådande marknadsläge där kreditkranarna stryps åt känns det obehagligt riskfyllt. Min strategi är nu att försiktigt plocka lite IT-konsulter. Prevas är ett innehav som jag även ämnar plocka in i tävlingsportföljen. Bolaget kan klara av ett vpa upp mot 4 kr i år och vid senaste pressmeddelandet om en ny samarbetspartner i Danmark så meddelade bolaget att bolaget fortfarande upplever stor efterfrågan på bolagets tjänster, trots att Danmark alltså tekniskt befinner sig i recession. Tidigare har ju konsulterna drabbats hårt vid lågkonjuktur men jag ställer mig frågan. Hur beroende av IT är vi idag jämtemot tidigare lågkonjunkturer? En fråga väl värd att fundera över, särskilt när mycket elände redan är inprisat i kurserna.

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?