Post entry

Supernyhet för Precise

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag hade inte ens i min vildaste fantasi tänkt tanken att en av USAs största mobiloperatörsjättar skulle bli en försäljningskanal för Precise Biometrics mobilskal Tactivo. Nu är det verklighet och visionen Mid Cap 2015 framstår inte längre som helt onåbar.

2013 spås bli det stora genombrottsåret för biometri i konsumentelektronikprodukter. Branschen har blivit skållhet vilket i allmänhet brukar innebära att konsolideringen ökar, alltså att företag köps upp.

Redan för två år sedan ljöd signalhornet då förvärvsaktivitet trissades upp rejält. Franska Safran köpte t ex L-1 Identity Solutions för 1 BUSD och 3M förvärvade bl a Cogent för 943 MUSD. Det var dock först ifjol som strålkastarljuset på allvar vändes mot den heta biometrisektorn tack vare Apple:s köp av sensortillverkaren Authentec, vars prislapp till slut landade på 382 MUSD. Vi kan alltså konstatera att det varit rätt stora summor i rörelse och att bolag som ligger i framkant med sin teknik kan betraktas som solklara uppköpsobjekt.

Precise Biometrics är marknadsledare inom Match-on-Card, en teknik där fingeravtryck matchas mot ett smartkort. Här rör det sig framförallt om licensaffärer omfattande tekniken till olika nationella ID-kortsprogram. Företagets fingeravtrycksalgoritmer är även topprankade och Precise siktar nu på att bli den ledande marknadsleverantören av tekniken till tillverkare av sensorer och smarta devices. Dessutom betraktar sig företaget, enligt gårdagens pressmeddelande, som marknadsledande inom mobila smartkortsläsare.

Trots att Precise Biometrics alltså ligger i framkant med sin teknik har jag varit skeptisk till företagets långsiktiga överlevnadsmöjligheter. Jag är ännu inte redo att helt ändra min uppfattning men anser att gårdagens nyhet har rätt stor kaliber som åtminstone förstärker affärsmöjligheterna på kort sikt och som bör kunna ge aktien några extra hästkrafter framgent. Dessutom ser inte företagets vision att nå börsens Mid Cap-lista under 2015 längre helt orealistisk ut tack vare gårdagens dörröppnare.

En av USA:s största mobiloperatörer skall alltså börja sälja mobilskalet Tactivo redan under innevarande kvartal vilket initialt resulterat i en order av 5 000 enheter. Listpriset ligger på 249 usd för den skräddarsydda versionen för iPhone och 299 usd för iPad-varianten, varför volymordern inte är helt betydelselös, även fastän vi kan förvänta oss volymrabatt. Den stora förmodade kommande kioskvältaren är däremot att operatören kommer att offentliggöra sina initiativ med Tactivo senare under mars månad, alltså inom ett par veckor. För att få ett grepp av poängen med att en mobiloperatör blandar sig in i leken behöver vi förstå behovet.

I USA finns ca 6 miljoner myndighetsanställda. Dessa använder idag ett ID-kort, s.k. PIV-kort, för att identifiera sig. Nya krav på personlig identitetskontroll väntas i år införas(före september) som skall omfatta all användning av mobila enheter bland myndighetsanställda. Vi kan alltså förvänta oss att när en myndighetsanställd skall använda, antingen sin egen personliga smartphone alternativt surfplatta i jobbet, eller myndighetens utfärdade enhet, måste identifikation ske med hjälp av PIV-kortet i en smartkortsläsare. Marknaden för mobila smartkortsläsare är således mycket stor och har givetvis potential att bli betydligt större om den sprids till att omfatta även myndigheter i andra länder. Det finns idag, vad jag erfar, endast tre olika amerikanska myndighetsgodkända varianter av mobila smartkortsläsare.

Det första alternativet är Precise Biometrics gummiklädda mobilskal Tactivo, som idag finns skräddarsydd för iPhone samt iPad och som via det gummiklädda skalet har en bonusfunktion då det även skyddar Apple-produkterna mot stötar, dvs den är semi-ruggad. Eftersom skalet är slimmat runt enheten är produkten också mycket användarvänlig och förutom smartkortsläsaren förstärks säkerheten och även användarvänligheten via fingeravtrycksläsaren som finns monterad på framsidan, eftersom t ex lösenordshanteringen kan förenklas till olika appar. Priset ligger alltså på 249 usd för iPhone-versionen och 299 usd för iPad-varianten.

Det andra alternativet är baiMobile:s läsare, 3000 MP, som enbart är en smartkortsläsare. Det är en extern enhet med bluetooth-funktion. Användaren tvingas alltså hålla reda på två enheter till skillnad mot Tactivo som fästs som ett skal på målenheten. Priset för 3000 MP ligger även på 289 usd exklusive en årlig licensavgift på 57.80 usd.

Det tredje alternativet är Thursby Software:s Pkard-läsare som också enbart är en smartkortsläsare och som alltså saknar fingerigenkänning. Även här är läsaren en extern modul men som skall kopplas in i enheten och den utstickande modulen kan därmed uppfattas som störande och klumpig tillsammans med nackdelen att hålla reda på två enheter. Priset ligger på 150 usd.

Tack vare användarvänligheten med skalet som även har en skyddande funktion och den extra säkerhetsfunktionen via fingeravtrycksläsaren framstår Tactivo som det bästa alternativet. Billigast är dock Pkard-läsaren vilket naturligtvis är ett hot mot eventuellt herravälde för Precise inom den amerikanska myndighetsmarknaden. Å andra sidan försvinner naturligtvis det priskonkurrerande hotet om den amerikanska mobiloperatören marknadsför Tactivo med subventionerat pris.

För operatören är naturligtvis Tactivo ett intressant konkurrensverktyg eftersom det finns en målgrupp bestående av 6 miljoner myndighetsanställda som enligt nya direktiv, förr eller senare, måste införskaffa en mobil smartkortsläsare. Därmed skulle det givetvis vara attraktivt för operatören att marknadsföra Tactivo kraftigt subventionerat för att dels bevara befintliga kunder via förlängt abonnemangsavtal och dels vinna nya kunder.

Vad kan vi då förvänta oss för försäljningsutveckling om en av USA:s största mobiloperatörer börjar marknadsföra Tactivo för 1 dollar till en målgrupp av 6 miljoner myndighetsanställda? Det är lockande att skjuta iväg champagnekorken och det finns alltså all anledning att hålla ögonen öppna de närmaste veckorna när operatören avslöjar sig och sina satsningar. Det är också lite märkligt att inte aktien rusade mer på gårdagens nyhet eftersom mycket talar för att mobilskalet kommer att marknadsföras med kraftigt subventionerat pris. Det rör sig trots allt om en potentiell marknad som kanske kan värderas till ca 10 miljarder kronor, enbart inom amerikanska myndigheter.

Potentialen är således enorm tack vare PIV-kraven och dessutom förväntas under våren genombrott utanför de amerikanska myndighetssegmenten. Det intressanta är också, att oavsett om mobilproducenterna börjar lansera modeller med inbyggda fingeravtrycksläsare, kommer det högst sannolikt, enligt PIV-direktiven, att krävas smartkortsläsare. Dessutom har Precise tidigare aviserat planer på att lansera Tactivo mot den privata konsumentmarknaden där mobilskalet skall kunna användas till kreditkortsbetalningar med fysiska MasterCard eller VISA-kort. Det är trots allt så att den mobila plånboken och NFC-betalningar inledningsvis sannolikt endast kommer att kunna användas för att betala mindre summor varför det fysiska kreditkortet kommer att fortsätta användas i stor utsträckning.

Jag är därmed av uppfattningen att gårdagens nyhet är av rätt stor kaliber för Precise Biometrics del. Som jag tidigare skrivit tror jag att aktien har förutsättningar att gå bra tack vare den allmänna hype som sannolikt i år kommer att drabba biometribolagen vilket vi även sett skymta hos branschkollegan Fingerprint Cards. Med avtal likt gårdagens förstärks dock förutsättningarna att aktien skall kunna stiga med hjälp av företagets egna meriter vilket självklart är positivt.

Vad vi nu har framför oss är två månader(mars/april) som kan bli rejält nyhetsintensiva där offentliggörandet av den amerikanske operatörens satsningar och en förmodad licensaffär till det nigerianska ID-kortsprojektet sannolikt står som huvudpunkter men som även riskerar att bli lockbetet till en kommande kapitalpåfyllning. Med den marknadspotential som öppnas och det strålkastarljus som sannolikt kommer att riktas mot biometribranschen kan dock aktiemarknaden bländas och ställa sig oberörd av ett nyemissionsbesked, där en riktad variant borde vara möjlig att sy ihop tack vare det ökade intresset för branschen. Precise inbrytning och målsättning att bli den ledande leverantören av fingeravtrycksalgoritmer till sensor- och mobiltillverkarna är därutöver en intressant krydda med spännande eftersmak.

Det kan dock vara klokt att betrakta aktien som livsfarlig där det säkerligen finns en nedsida på åtminstone 50 procent om bolaget endast visar sig ha heliumfyllda ballonger i bagaget men där också uppsidan kan vara 500 procent om börsen blir rejält på fyllan av visionerna och marknadsgenombrotten. Precise Biometrics är alltså inte att rekommendera för vaniljplaceraren. Min gissning är dock att aktien senare under månaden kommer att gå bananas när mobiloperatören basunerar ut sin strategi med mobilskalet. Gårdagens besked var sannolikt bara förspelet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?