Hopp & förtvivlan präglar Precise
2012-08-17 09:59Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
”Detta kan bli det största genombrottet hittills på världsmarknaden” sade Precise dåvarande VD, 2001, efter att bolaget offentliggjort en vunnen order avseende 1 000 fingeravtrycksläsare. 10 år senare presterades en årsomsättningen på 21 Mkr. Mycket snack och lite verkstad är ledmotivet för Sagan om biometribolaget från Lund.
Precise Biometrics är världsledande inom Match-on-Card(MoC), ett koncept att lagra och matcha fingeravtryck mot ett smartkort. Med tekniken bevisas att det verkligen är den behörige kortinnehavaren som använder kortet. Fingeravtryckets information lämnar dessutom inte smartkortet vilket innebär att det vid autentiseringen inte krävs någon databas eller nätverksuppkoppling samtidigt som den personliga integriteten skyddas. MoC möjliggör dessutom s.k. 3-faktorautentisering där smartkort och fingeravtryck kompletteras med PIN-koden vilket höjer säkerheten jämfört med de traditionella varianterna PIN-kod i kombination med lösenord eller smartkort. Fingeravtrycket kan även ersätta PIN-koden och ge ökad användarvänlighet samt besparingar inom lösenordshantering. Tekniken framstår alltså som vass men de förväntade framgångarna har uteblivit.
Strax efter milleniumskiftet annonserade Precise en riktig smällkaramell - en pilotorder från amerikanska försvaret gällande 700 kombinerade fingeravtrycks- och smartkortsläsare. Då övervägde Department of Defence att införa Match-on-Card i militärens ID-kort vilket sedermera aldrig blev fallet. 2006 ingicks samarbete med kinesiska Smart Unicorn Group vars kunder var landets teleoperatörer samt mobiltelefontillverkare med syfte att Precise teknik skulle integreras i mobiltelefoner och datorer på den kinesiska marknaden. Äventyret förväntades ge stora affärsmöjligheter fr.o.m. 2008 men slutade i en dikeskörning under samma år och en nedskrivning på ca 30 Mkr. 2006 rullades tekniken även ut till SAS för säkrare bagagehantering, en affär som användes som dragplåster till att håva in 85 Mkr, men som aldrig lyfte högre än Skandinavien trots förväntningar att flera internationella flygbolag skulle följa efter.
2009 väntade däremot en flygfärd för aktien. Det började med att Precise annonserade att företaget tillsammans med världens största smartkortstillverkare Gemalto lanserar Gemalto .NET Bio, ett smartkort riktat mot organisationer innehållande Precise MoC-teknologi. Lösningen var fullt integrerad i Windows-miljö och pressmeddelandet innehöll även en kommentar från en chef hos Microsoft tillsammans med Precise VD:s ord att lösningen skapar fantastiska affärsmöjligheter inom segmentet för företags-ID, en marknad på ca 200 miljoner kort per år. Till nyhetsbyrån Direkt avslöjade därtill VD:n att Precise då var ensamma i världen gällande tekniklösningen vilket förutom förväntade framgångar inom licensförsäljning även väckte hopp om betydande försäljning av hårdvara omfattande företagets kombinerade fingeravtrycks- och smartkortsläsare. Börsen blev naturligtvis stormförtjust och aktien rusade på kort tid med ca 200 procent och hade stundtals högre omsättning än t ex Husqvarna B och Hexagon. Tre månader senare var det dags för nästa luftfärd då kursen steg med ytterligare 100 procent efter att företaget vunnit en stororder till amerikanska utrikesdepartementet, avseende kombinerade fingeravtrycks- och smartkortsläsare till 50 000 anställda. Därefter blev det dags för kapitalpåfyllning av 54 Mkr via en företrädesemission som övertecknades kraftigt(178%) då aktiemarknaden befann sig i berusningstillstånd tack vare genombrotten. Sedan var festen över.
Visserligen resulterade framgångsåret 2009 i en rekordhög nettoomsättning på nästan 70 Mkr men under 2010 sjönk dock försäljningen till 50 Mkr för att under 2011 falla med ytterligare 29 Mkr till ca 21 Mkr. För att dölja den katastrofala försäljningsutvecklingen krävdes nu extra färggranna penslar och vad som målades upp var visionen att företaget skulle nå börsens Mid Cap-lista senast 2015. Visionen bländade naturligtvis aktiemarknaden och lyckades tillföra bolaget 54 Mkr via en ytterligare företrädesemission 2011, ett kapitaltillskott som redan förbrukats då företaget levt på en kreditlina sedan försommaren. Nya penseldrag har nu detaljmålat visionen att affärspotentialen för Tactivo, ett mobilskal innehållande en kombinerad fingeravtrycks- och smartkortsläsare anpassad för Apple:s produkter, bedömts till 4 miljoner enheter år 2015. Med konstverket skall Precise försöka samla in 55 Mkr, vilket vid framgång innebär att aktieägarna bidragit med drygt 300 Mkr sedan 2005.
När potentialen målas upp hänvisar ofta Precise till nya direktiv i USA avseende hur myndighetsanställda skall autentisera sig via den nya generationens PIV-kort(smartkort). Direktivet innehåller krav på autentisering med hjälp av smartkortet men problemet är att det saknas krav på fingerigenkänning. MoC-tekniken har visserligen valts in i direktiven men inte som obligatoriskt. Här går det att argumentera för att tekniken ger kostnadsbesparingar då amerikanska utrikesdepartementet med hjälp av Precise teknik årligen sparar ca 200 usd per användare i lösenordshantering men kostnaden behöver nödvändigtvis inte vara på liknande nivå för övriga myndigheter. Utrikesdepartementet har 50 000 anställda på konsulat och ambassader runt om i världen, spridda över alla tidszoner, och hade tidigare ett servicecenter öppet dygnet runt för personer som tappat bort lösenordet. En stor kostnad var således relaterad till myndighetens geografiska spridning, vars situation kanske inte är lika omfattande hos övriga myndigheter varför kostnadsbesparingen inte är lika stor. Direktivets potential har även förskönats upp av Precise lagom till en nyemission som annonserades i mars 2011. Då användes ett interoperabilitetstest för MoC-tekniken som lockbete tillsammans med ett VD-uttalande att Precise målsättning var att nå 30 procent av PIV-marknaden, vars potential på sikt bedömdes kunna nå 20 miljoner användare. Ingenstans framkom dock att MoC-tekniken inte föreslagits som obligatorisk. Det finns även en risk för att implementeringen förskjuts då det vid senaste uppdateringen av direktiven och dessa publicerats tog två år innan utrullningen började. Den nya varianten har, mig veterligen, ännu inte publicerats.
Ett stort problem som också bör tas på allvar är att produkterna är dyra samt att bolagets affärspartners marknadsför egna läsare som är väsentligt billigare. Hos återförsäljaren Smartware2U ligger listpriset för kombinerade läsaren Precise Sense MC på 80 GBP. Hos samma leverantör marknadsförs ett par vanliga smartkortsläsare från Gemalto för ca 15 GBP styck. Det kostar alltså fem gånger mer att köpa en smartkortsläsare med fingeravtryckstekniken Match-on-Card än en traditionell variant från Gemalto. Det är en stor skillnad med tanke på att 2-faktorautentisering, alltså PIN-kod i kombination med smartkort, är ett hyggligt säkert alternativ. Att betala fem gånger mer för bekvämligheten att slippa lösenord känns även dyrt när vi talar om tusentals läsare till en större organisation.
Priset tycks även vara avgörande hos amerikanska myndigheter och även väcka frågan huruvida det verkligen är försenade budgetpengar som är orsaken till de uteblivna beställningarna från US GOV vilket uppgetts som delorsak till den svaga försäljningen. I juni fick Identive Group en order på 266 000 traditionella smartkortsläsare, vars listpris ligger på 37 USD. Priset för de läsare som Precise levererat till amerikanska utrikesdepartementet ligger idag på ca 300 USD. Det är nästan tio gånger dyrare och antagligen också avgörande för att de kombinerade läsarna aldrig kommer att bli något mer än en nischprodukt.
Nya innovationer lyckas dock oftast förföra varför antagligen mobilskalet Tactivo kommer att väljas in i många pilotprojekt för utvärdering. För att nå stora framgångar krävs däremot sannolikt ett konkurrenskraftigt pris och även här ligger Precise aningen högt. Listpriset för Tactivo är satt till 249 USD. Det är i medelnivå jämfört med konkurrerande smartkortsläsare till iPhone riktade till amerikanska myndigheter. Blåtandsläsaren baiMobile 3000 kostar exempelvis 289 USD plus 58 USD per år i servicekostnader. Jämfört med det billigaste alternativet, Thursby Software:s Pkard-läsare(149 USD) är dock Tactivo nästan 70 procent dyrare. Detta är dock en plug in-modul som medverkar till att telefonen blir större och mer otymplig till skillnad mot Tactivo som har en mer användarvänlig utstyrsel då den fästs på telefonen och dessutom är semi-ruggad då den skyddar telefonen för stötar via det gummiklädda skalet. Priset för PKard-läsaren spås dock redan under nästa år sjunka med hälften och då det i de nya direktiven saknas krav på fingerigenkänning framstår PKard-läsaren som ett sannolikare alternativ till merparten av den potentiella målgruppen. En beställning på 10 000 enheter innebär t ex att myndigheten tvingas lägga ut 12 Mkr mer för Tactivo än Pkard-läsaren. Sedan kan vi grubbla över hur stora ansträngningar Thursby, som även marknadsför Tactivo, kommer att lägga på Precise mobilskal då de även saluför en egen produkt, likt Gemalto.
Ett potentiellt hot jag beskrivit tidigare är Apple:s köp av sensortillverkaren Authentec. Färska uppgifter avslöjar nu att Apple redan i slutet av fjolåret tog kontakt med Authentec och nu har spekulationerna fått nytt bränsle att verkligen iPhone 5 skulle kunna vara försedd med fingeravläsare. Anledningen är att den initiala kontakten ifjol skvallrar om att det funnits en tillräcklig utvecklingstid för införandet av sensorn lagom till det förväntade produktsläppet av iPhone 5 i höst. Tack vare PIV-direktivet i USA kommer det naturligtvis att finnas ett behov av smartkortsläsare men Tactivo kanske tappar sin spjutspets om Apple börjar integrera fingersensorer i produkterna. Därtill kommer integrerade fingeravläsare i mobiler att vara ett tillräckligt säkerhetsalternativ för många företag.
Med dikeskörningen i Kina, en luftgrop med SAS och ett amerikanskt försvar som tidigare dissat tekniken och produkterna, som därutöver prissätts högt, blir det svårt att övertygas att pantsätta huset för en investering i lundabolaget. Därtill är företaget ”ägarlöst” då det saknas storägare förutom Robur fonder med 4,5 procent av aktierna vilket antagligen den skrämmande historiken orsakat.
Precise Biometrics har dock alltid i sina skrifter lyckats trollbinda publiken, varför aktien är intressant ur ett spekulativt perspektiv. I maj när Apple certifierade Tactivo rusade t ex aktien med 50 procent på en väntad nyhet då det krävdes en certifiering för att mobilskalet överhuvudtaget skall kunna få säljas. En liknande kursrusning kan bli aktuell när en förmodad beställning av Tactivo dyker upp till amerikanska utrikesdepartementet som ju redan använder fingeravtryck som ersättning till PIN-koder via Precise produkter. Det är inte osannolikt att vi här talar om minst 10 000 enheter, när ordern väl kommer. Det återstår däremot att se om fler myndigheter kommer att övertygas av bekvämligheten då det som sagt finns betydligt billigare varianter, visserligen utan fingerigenkänning, men som följer direktiven.
På agendan finns nu en företrädesemission och sett till historiken brukar Precise plocka fram lockbeten. SAS användes 2006, interoperabilitetstestet var dragplåstret 2010 och visionen ”Mid Cap 2015” föll aktieägarna för ifjol. Det återstår nu att se om den bedömda affärspotentialen på 4 miljoner enheter(2015) samt vunna pilotorders till US GOV är innevarande års lockbete eller om det finns fler att plocka fram innan villkoren presenteras den 7 september. Klarar du att gå uppför Mount Everest på händerna kanske du skall köpa aktier. Jag känner mig däremot inte tillräckligt tränad för uppgiften men jag lovar att jag kommer att gratulera dig om du når toppen med segerflaggan.