Fåhreaus tänkarmössa
2009-01-28 11:30, Edited at: 2010-06-11 12:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Agellis, Anoto, Cellavision, Precise Biometrics och Respiratorius. Gemensamt med dem alla är att de härstammar från superentreprenören och uppfinnaren Christer Fåhreaus tänkarmössa. För Anoto och Precise Biometrics finns det dock fler gemensamma nämnare.
Anoto och Precise Biometrics har klassats som typiska förhoppningsbolag som under åren mjölkat optimistiska och lättövertalade aktieägare på pengar. Förväntningarna har även tidvis varit höga vilket inneburit att aktiekursen haft en berg-och-dal utveckling på börsen då förhoppningar blandats med besvikelser då resultatutvecklingen inte kunnat matchas med ledningens munvighet. Under hösten 2006 skedde dock VD byten i båda bolag då Anders Norling blev VD för Anoto och då Thomas Marschall satte ändan på VD-stolen hos Precise Biometrics. Dessa händelser resulterade även i att bolagen påbörjade en omstrukturering, från tidigare teknikorienterade verksamheter till mer kundorienterade med fokus på försäljning. Tillsammans med ökad kostnadskontroll så ser även omstruktureringen ut att ha varit lyckosam för under det tredje kvartalet ifjol nådde överraskande nog såväl Anoto och Precise Biometrics ett break-even resultat och frågan är om de notoriska förluståren nu förbytts mot skördetid?
Anoto sitter på en världsledande teknologi baserad på avancerad kamerateknik och bildbehandling i realtid. Trots att bolaget har en tioårig historia så har dock det stora genombrottet uteblivit. Orsaken är att Anoto i begynnelsen gjorde misstaget att licensiera ut teknologin till mindre teknikbolag och att låta dem ansvara för produktutvecklingen. Strategin var dessvärre tidskrävande och ofta rann projekten ut i sanden. Strategin tvingade således Anoto att genomgå en ordentlig ansiktslyftning och idag profilerar sig bolaget som ett potentiellt höglönsamt IT-bolag som tagit ett rejält steg uppåt i värdekedjan och istället för att licensiera ut teknologin till mindre aktörer nu erbjuda färdiga produkter och plattformar.
Anotos stora trumfkort ligger i bolagets digitala "mirakelpenna". Pennan upplevs som "magisk" eftersom den både kan läsa och prata och fungerar som ett utmärkt interaktivt administrationsverktyg. Detta innebär att teknologin kan användas inom ett brett spektra och idag används pennan av såväl lapplisor, sjuksköterskor samt skolelever och nya applikationer står redo för lansering bl.a. en penna anpassad som ett ypperligt konferensverktyg då den enkelt kan rita, bläddra och sudda, alltså fungera som en optimal pekpinne vid powerpoint-presentationer.
Försäljningsutvecklingen ser även lovande ut och under Q3 ifjol så landade omsättningen på 50 miljoner kronor, vilket är en ökning med drygt 20 procent jämfört med Q2. Resultat efter skatt uppgick till 0 och tack vare bl.a. förvärv av Hitachi Maxells penndivision med utökat varulager som följd spås även resultatutvecklingen följas av en positiv kassaflödesutveckling. Ytterligare sålde Anoto nyligen dotterbolaget Logipard för 76 miljoner kronor, vilket förstärkte kassan rejält men då dotterbolaget stod för cirka 20 procent av försäljningen drabbas även tillväxten initialt.
Då Anoto levererar bruttomarginaler på cirka 70 procent finns det förutsättningar för hyggliga vinster framöver när den kritiska massan passerats och det senaste årets indiderköp samt det norska investeringsbolaget Vestor AS plötsliga uppseglande som största ägare med 11 procent av aktierna, förstärks tron att Anoto nu äntligen står står på tröskeln inför ett ordentligt genombrott.
Att en norsk ägare utökar sitt innehav fick även Precise Biometrics uppleva under slutet av fjolåret då Storebrand ökade ägandet till 5,2 procent. Under fjolåret har även kontinuerliga insiderköp skett av den schweiziske styrelsmedlemmen Marc Chatel och frågan är om även Precise Biometrics står och balanserar på genombrottets dörrgavel?
Biometribolaget Precise Biometrics har lyckats bli världsledande inom match-on-card som innebär biometrisk verifiering med hjälp av ett smartkort. Då den biometriska informationen finns inuti kortet innebär detta att kortinnehavaren med hjälp av sitt fingeravtryck samt kortet kan verifiera att denne är samma person. Då det inte krävs någon databas för detta erbjuder teknologin en större säkerhet samt behållandet av individens integritet. Då förutom enkelheten, även administrationskostnaderna för bortappade lösenord och pin-koder kan elimineras med hjälp av match-on-card så upplevs biometrin idag inte heller längre som någon "science-fiction" utan tekniken tar successivt nya steg mot nya användningsområden i vår vardag.
Den största potentialen för Precise Biometrics teknologi finns inom nationella id-kort innehållande biometri samt match-on-card och bolaget är idag marknadsledare med 5 länder på meritlistan, varav Thailand är det mest omfattande och också det första landet som införde match-on-card. Då Precise Biometrics uppskattar att över 30 länder kommer att införa nationella id-kort under de närmaste åren finns det en uppenbar potential för bolaget och skulle Precise Biometrics vinna en upphandling från ett större land skulle det få stort genomslag för bolagets lönsamhetsutveckling. Marknaden för smarta kort spås också växa kraftigt framöver och på sikt öppnas möjligheter inom bankkort och mobiltelefoni. Utöver framgången med nationella id-kort så har även Precise Biometrics placerat sig som en stark marknadsaktör hos myndigheter samt företag, bl.a. har amerikanska Department of State under flera år använt sig av bolagets teknologi vilket inneburit besparingar på flera miljoner dollar per år. Med tanke på att Precise Biometrics teknologi idag finns representerad hos de flesta större smartkortstillverkare finns det således förutsättningar för en begynnande lönsamhetsera framöver och går ledningens profetia i uppfyllelse så kommer denna period att inledas i år.
Sneglar vi på resultaträkningen så finns det kanske även förutsättningar för att döpa VDn Thomas Marschall till en tillförlitlig spågubbe, för försäljningen har faktiskt tagit fart och under det tredje kvartalet ifjol ökade omsättningen till 16,5 miljoner kronor, vilket är en fördubbling jämfört med föregående kvartal. Nettoresultatet blev 0,1 miljoner kronor, vilket gjorde att Precise Biometrics för första gången snubblade över lönsamhetsbarriären. Bolaget bränner dock fortsättningsvis rätt mycket pengar och med tanke på att det löpande kassaflödet under Q3 uppgick till minus 8,2 miljoner kronor och att kassan vid periodens slut uppgick till endast 7,5 miljoner kronor så riskerar Precise att tvingas till kapitalpåfyllning under detta år. Den starka orderingången under Q3 kommer dock att resultera i en markant förbättring av kassaflödet under Q4 och ytterligare finns även en 15 miljoners lång kreditlina att försvara sig med, vilket ännu alltså inte gör kapitalbehovet akut. Det positiva för Precise Biometrics är dock att bolaget fått kontroll på kostnaderna men dessvärre orsakar balansen mellan hårdvaruförsäljning av fingeravtryckläsare, konsulttjänster och mjukvaruförsäljning ännu press på bruttomarginalen som under Q3 uppgick till 54 procent. Kristallkulan skvallrar dock om ökad licensförsäljning vilket även kommer att höja marginalerna betydligt och som en "dark horse" i lönsamhetsutvecklingen finns även Precise Biometrics teknologi integrerat i ett kretskort hos den japanska elektronikjätten OKI, vilket successivt spås resultera i ökade licensintäkter i takt med att försäljningen av biometriska konsumentprodukter tar fart.
Sneglar vi slutligen på aktieutvecklingen för Anoto och Precise Biometrics, så lägger vi märke till att Anoto fått rejält med raketbränsle under den senaste månaden då aktien dubblats, vilket innebär att nuvarande börsvärde uppgår till cirka 470 miljoner kronor. Kontrasten är således rätt så stor i jämförelse med Precise Biometrics som inte förmår att ta sig över 100 miljonersstrecket utan tvingas sitta med ett lite smått förpestat börsvärde på drygt 70 miljoner kronor. Anotos värdering känns dock försvarsbar förutsatt att bolaget klarar av att presentera en hyfsad rapport den 10 februari, samt tack vare att den finansiella situationen är stabil. För Precise Biometrics känns värderingen låg i förhållande till den lönsamhetspotential som finns och som kan uppenbara sig i första hand via en vunnen upphandling från ett större land gällande nationella id-kort. Samtidigt så har dock inte bolaget lyckast upprätthålla en lika lovande tillväxt i nyhetsflödet som under Q3, vilket tillsammans med likviditetssituationen förklarar marknadens ljumma intresse för aktien.
Christer Fåhreaus "tvillingar" Anoto och Precise Biometrics har alltså efter cirka tio börsår och ett antal närande nyemissioner lyckats med utvecklingen att gå från larv till puppa och ser även nu ut att ha förutsättningar för att lyckas bli bevingade framöver. Problemet är dock att inte alla flygfän klarar av att flyga.