Portföljuppdatering.
Jag har dumpat NSP B (-22% på den investeringen) efter den svaga försäljningsstatistiken. Sista turn-around-kandidaten för mig! Hellre än fågel i näven… Passar helt enkelt inte mitt psyke att handla turn-arounds.
Idag består portföljen av 30% aktier och resten likvider.
Aktieinnehaven är (direktavkastning i parantes):
- Softronic (6.7% )
- Fortum (5.6%)
- Investor (3.25%)
- Sampo (5.3%)
- Nokia (6%)
Med utdelningar och Swing-trading ligger jag plus i alla dessa bolag även om avkastningen kunde varit bättre. Jag känner mig trygg med dessa även om de skulle gå ned 10-20%.
Strategin för portföljen är att framöver vikta om till:
- 5-10% likvider med 1.75% ränta. Alltid bra med cash om köplägen uppstår. På månadsbasis tillförs ca 1 - 1.5% av portföljens värde i likvider från företagande.
- 50% aktier, ovan nämnda.
- 40-45% fonder. Lika delar Skagen Global och Skagen Kon-Tiki.
Det är mycket fokus på makro just nu och spågummorna har säkert fullt upp. Jag har identifierat två saker som jag kommer bygga min strategi kring:
1) De är troligt att räntorna i väst kommer vara mycket låga framöver. Lägger man samman totala skulderna i utvecklade länder (privat + företag + stat) uppgår de i många fall till över 300-400% av BNP . Visst finns stora tillgångar men vi behöver krockkudden i form av låga räntor. Trots detta kommer sparandet att öka i väst vilket leder till måttliga konsumtionsökningar. Att ha pengar på typ Nordea är galenskap. P/E 200 på den investeringen? På Svea direkt får du i alla fall ca P/E 60 ;) Högavkastande aktier är därför inte fel. Just nu kan 1 krona i min aktieportfölj bekosta 2.5 krona i bolån givet direktavkastningen ovan. Caset bygger på att utdelningarna kan hållas, därför gäller som alltid att satsa på rätt bolag. Gärna defensiva bolag inom t.ex. eldistribution, försäkringsbolag och oligopol. Bolagen ska gärna ha stora nettokassor. Börjar det storma rejält blir bolag som t.ex. NSP svåra att värdera. Riskaptiten är på väg ned.
2) Det är dags för tillväxt-länderna (Emerging markets) att ta plats på scenen på allvar. Man kommer gradvis minska sina subventioner av USA och delar av Europa och konsumera mer själva. Dessutom ser det ut att vara ett bra tillfälle att gå in i Emerging markets. I Skagen Kon-Tikis 35 största bolag är P/E-snittet 8. I Skagen Global är snittet 11. Det är betydligt lägre än Stockholmsbörsens som ligger runt P/E 13 - 14 sist jag uppskattade. Dessutom har kronan stärkts rejält mot de flesta valutor sedan årsskiftet och det gör det ännu trevligare att handla utländskt. Visst är avgifterna i fonderna saftiga, men förvaltningen är å andra sidan förstklassig. Liten varning för att Skagen Kon-Tikis innehav tar extra skada av riskaversion.
Jag tror det är viktigare än någonsin att fokusera på att äga bra och rimligt säkra tillgångar och undvika att spekulera i luftbolag.