Post entry

PledPharmas substanspatent

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tidigare i veckan meddelade bolaget att de fått sitt substanspatent för PledOx och Aladote godkänt i USA. Ett mycket viktigt steg mot deal är därmed taget. Baserat på kursreaktionen tycks det inte som marknaden riktigt förstår hur stort och viktigt detta är.

Ett substanspatent är centralt och avgörande för partners i det övre segmentet av marknaden, dit räknas naturligtvis Big Pharma bolag. För dessa aktörer är avsaknaden av detta patent en ”showstopper”. Anvädningspatent räcker inte långt då det är lätta att gå runt om du inte samtidigt har substanspatentet.

Att bolaget nu fått substantpententet godkänt betyder att ingen annan kan tillverka och/eller sälja calmangafodipir för någon indikation utan en licens från PledPharma. Användningen för detta mot cellgiftsinducerade biverkningar inklusive CIPN samt paracetamolinducerad levertox (Aladote) är täckt och säkrat av bolaget.

Sedan tidigare finns patent på anticancereffekten av PLED-substanser inklusive calmangafodipir i USA.

Värt att notera är att ingen annan aktör kan få patent på användningen av calmangafodipir för något annat sjukdomstillstånd UTAN att bli beroende av det nu beviljade substanspatentet, det behövs mao en licens från PledPharma oavsett sjukdomstillstånd. Substanspatentet trumfar över användningspatent. Patent är komplicerat och det är svårt för oss vanliga investerare att riktigt förstå vikten av detta men det är helt klart att bolagets framtida partner fullt ut förstår värdet av detta nu godkända patent.

Nästa steg mot deal är EOPII mötet med FDA. Dock hade det mötet vägt lätt utan säkrat patent.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?