Pilum - en solskenshistoria?
2008-04-11 14:08, Edited at: 2010-06-11 11:13Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det var med stor övertygelse som undertecknad under hösten köpte aktier i miljöteknikbolaget Pilum. Efter bolagets presentation på Redeye:s miljöbolagsdag blev jag mäkta imponerad över bolaget och dess potential, särskilt när bolaget hade förväntningar om att kamma hem stororders uppgående till ca 200 Mkr. I förhållande till bolagets dåvarande börsvärde på dryga 100 Mkr kändes potentialen hisnande och VD Jan Törner gjorde även ett starkt framträdande vid podiet där han självsäkert svarade på publikens frågor.
Plötsligt började dock miljöbolagsbubblan att pysa och då Pilum inte vid offentliggörandet av Q3-rapporten kunder motsvara tidigare förhoppningar om att visa lönsamhet sjönk aktien som en sten på börsen. I kölvattnet av att flera andra bolag inom miljöteknik reviderade ner sina prognoser sjönk även förtroendet och aktien parkerade på en nivå som närmast kan beskrivas som halvt konkursmässig.
Pilum hade misslyckats med sina projektberäkningar i samband med att nickelpriset steg kraftigt och då förskjutningar i ett större projekt därtill dök upp som ett oväntat brev på posten blev bolagets förluster överraskande stora. Dessa problem har i sin tur inneburit att bolaget varit pressat såväl finansiellt som kapacitetsmässigt vilket medfört svårigheter i konkurrensen om större orders. Svidande och passiviserat har lilla Pilum således sett sig bli omsprungna av större spelare bl.a. Radscan som lyckats håva hem den ena storordern efter den andra bl.a. den attraktiva ordern från Fortum och deras projekt i Värtan.
Detta har alltså varit kännbart för bolaget men i samband med onsdagens pressmeddelande att Pilum nu förvärvar Bravida Industrifilter tar bolaget i med hårdhandskarna för att åter placera sig som en av huvudkonkurrenterna i fighten om de större orders som finns tillgängliga inom affärsområdet Rökgaskondensering. Förvärvet är alltså strategiskt riktigt och innebär att Pilum nu blir heltäckande inom rökgasrening och på pappret ser även förvärvet förmånligt ut.
Köpeskillingen uppgår till 18,5 Mkr och betalas via en företrädesemission samt lån. I förhållande till att Bravida ifjol omsatte 58 Mkr och hade ett rörelseresultat på 4,1 Mkr ser detta billigt ut, särskilt med tanke på att såväl omsättning som resultat spås fortsätta att förbättras kraftigt under innevarande år. Sett till fjolårsboksluten ökar Pilum omsättningen med ca 80 procent till ca 128 Mkr och koncernen blir alltså en betydligt större aktör än tidigare, särskilt inom rökgasrening.
Förvärvet ökar alltså Pilums konkurrenskraft och kommer sannolikt att bidra till ett kraftigt förbättrat resultat under detta år. Men det finns även förutsättningar för en kraftig organisk tillväxt eftersom det andra affärsområdet Vattenrening fortsätter att få substansiella orders internationellt. Ytterligare har Pilum även framgångsrikt utvecklat en rökgaskondensor för mindre anläggningar samt kommit en bra bit på väg mot kommersialisering av ett lovande FoU-projekt kring en tekniklösning för öppen absorptionsvärmepump. Detta ger förhoppningar om att Pilum nu är på rätt väg och att koncernen kommer att ha tillräckligt med kraft för att lämna de tidigare problemen bakom sig. Då förvärvet av Bravida dels kommer att betalas via en företrädesemission räknar jag med att det kommer att ske en utspädning med 3,5 miljoner aktier och att ca 8 Mkr lånefinansieras. Detta innebär ett börsvärde på drygt 80 Mkr vilket inte känns skrämmande i förhållande till den potential som uppkommer främst tack vare förvärvet av Bravida. Men aktien är trots allt inte något självklart köp utan först måste Pilum bevisa att de klarar av att nå lönsamhet inom befintliga projekt. Kommande rapport blir avgörande för detta och kommer sannolikt även att bli vägledare för framtida kursutveckling. Eftersom bolaget vidtagit åtgärder för att få upp lönsamheten inom befintlig verksamhet samt då affärsområdet Vattenrening haft en överraskande god orderingång finns det möjligheter att rapporten infriar mina förväntningar om lönsamhet. Lyckas Pilum finns det sannolikt även en betydande uppsida i aktien. Den 8 maj vet vi svaret och om detta blogginlägg kan kategoriseras som en solskenshistoria.
Ha en trevlig helg!
kim