Mannerheim belägrar Pilum?
2009-03-15 22:15, Edited at: 2010-06-11 12:08Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
I fredags kom förklaringen till varför HQ Bank varit så dominanta på köpsidan i Pilum de senaste veckorna. Orsaken var att Mannerheim Invest valt att investera i bolaget och via fredagens flaggningsmeddelande avslöjades att riskkapitalbolaget nu köpt cirka 4,5 miljoner aktier, vilket motsvarar cirka 10 procent av bolaget. Vad har vi då att vänta oss av denna plötsliga ägarförändring?
Mannerheim Invest kontrolleras av Gunnar Mannerheim som uppmärksammades då Ratos köpte upp klimatanläggningstillverkaren Mobile Climate Control (MCC), som var Mannerheims stora livsprojekt, och som efter försäljningen ökade riskkapitalistens förmögenhet med nästan 1 miljard kronor. Förmögenheten gav sedan upphov till starten på en ny karriär som riskkapitalist, en rätt så äventyrlig sådan, eftersom Mannerheim ifjol gick in som storägare i skandalomsusade VKG och räddade bolaget undan konkurs. Ytterligare dök Mannerheim upp som ägare i bemanningsföretaget Zerolime och i kommunikationskoncernen Intellecta och ifjol köptes även fondkommisionären Remium. Nyligen under februari fortsatte förvärvsvågen då datahallsbolaget Enaco köptes och i och med fredagens flaggningsmeddelande finns nu även alltså en minoritetspost i Pilum i Mannerheims händer. Att stoppa pengar under madrassen är alltså inget för Gunnar Mannerheim och frågan är om han kommer att nöja sig med minoritetsposten i Pilum eller är det så att riskkapitalisten är ute efter hela bolaget?
I en artikel publicerad på realtid.se avslöjas att Gunnar Mannerheim är intresserad av ingenjörsinriktade bolag och att målet är att bygga upp en företagsgrupp inom energi, som kommer att omsätta cirka 2 miljarder efter 3 år. Efter intåget i VKG och i Pilum har resan således startat men det krävs även mycket mer för att nå målet, vilket innebär att vi med ganska stor säkerhet kan tro att Mannerheim kommer att vara en aktiv tillväxtfokuserad ägare.
För Pilums del måste således Mannerheims intåg ses med positiva ögon. Pilums VD Jan Törner har också tidigare uttryckt en önskan om att få in en större industriell ägare i koncernen och tack vare Mannerheim Invest intåg har sannolikt önskemålet nu uppfyllts då Pilum alltså fått en kapitalstark ägare i ryggen. Läser vi mellan raderna från vad ledningen tidigare kommunicerat har Pilum stora planer på att växa relativt snabbt, både organiskt samt via förvärv. Med nuvarande balansräkning begränsas dock tillväxten men med hjälp av Mannerheim kan den dock snabbas på då riskkapitalbolaget sannolikt mer än gärna kommer att ställa upp som garant vid eventuella nyemissioner och därmed även möjliggöra ett ökat ägande. Aktieägarna bör således göra sig förberedda för nyemissioner, eller eventuellt vara förberedda på att bli utspädda ifall Pilum beslutar sig för att inledningsvis göra en mindre riktad sådan till Mannerheim och eventuellt till också någon annan intressent.
En medelstor riktad emission kan också snabbt bli verklighet ifall Pilum skulle få några större orders i storleksordningen 80 - 150 Mkr, vilket tillsammans med den pågående kommersialiseringen av bolagets hygroskopiska kondensor, snabbt skulle öka rörelsekapitalbehovet. Ytterligare har Törner haft radarn igång en tid och sonderat terrängen efter nya förvärvsobjekt eftersom han tidigare avslöjat att såväl mindre som större förvärv kan bli aktuella, vilket idag endast skulle kunna förverkligas via en nyemission, ifall det rörde sig om något större förvärv.
Inledningvis kommer det dock att bli synnerligen intressant att se ifall HQB fortsätter att dyka upp på köpsidan, vilket alltså skulle innebära att Mannerheim eventuellt fortsätter att öka sitt ägande. Personligen tror jag dock att han kommer att avvakta utvecklingen ett tag och istället passa på ifall en nyemission i offensivt syfte blir aktuell. Denna strategi har han deklarerat att använda sig av förr, bl a efter att han förvärvade 10 procent av aktierna i bemanningsföretaget Zerolime. Ytterligare har han även tidigare avslöjat att strategin inledningsvis är att köpa minoritetsposter i bolag som befinner sig i utvecklingsskedet och har stor tillväxtpotential. Sett till världsmarknaden befinner sig också Pilum där, även fastän rökgasrening och rökgaskondensering redan är etablerade teknologier i Sverige. Framförallt kanske det dock är den stora potentialen inom den hygroskopiska kondensorn som lockar, som nu är redo för en kommersialisering mot en miljardmarknad. Å andra sidan svaldes dock Remium och Enaco som hela munsbitar vilket inte gör det otänkbart att misstänka att Mannerheim även skulle kunna tänkas svälja hela Pilum, särskilt eftersom dagens börsvärde knappast överensstämmer med den potential som finns inom Pilums tre affärsområden.
Den nya ägaren i Pilum bör således inledningsvis ses som en relativt trygg livväst för bolaget, vilket minskar risken i aktien. Om min profetia besannas gällande att Mannerheim Invest är nöjda med nuvarande ägarandel, finns det dock stor risk för att aktien initialt kommer att rekylera tillbaka då den i princip dubblats tack vare Mannerheims aggressiva köp över börsen under de senaste veckorna.
De senaste veckorna har dock inte varit händelselösa i bolaget, då Pilum totalt kammat hem orders på 27,6 Mkr. Räknar vi ytterligare med den orderbok som fanns vid årsskiftet samt beräknar värdet till 10 Mkr för den kommande genombrottsordern för den hygroskopiska kondensorn som spås realiseras i närtid, har Pilum idag en orderstock på nästan 90 Mkr, vilket nästan redan är i nivå med fjolårets omsättning på 120 Mkr. Pilum befinner sig således i ett spännande läge och med ett börsvärde på cirka 45 miljoner kronor känns inte aktien dyr. Det finns dock skäl att studera vad HQB har för sig de närmaste dagarna, för dyker de inte upp på köpsidan finns det stor risk för vinsthemtagningar och som aktieägare bör man även alltså vara förberedd på eventuella nyemissioner framåt vårkanten - dock i offensiva syften.