Post entry

Photocat - 250% Omsättningstillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Photocat tillverkar en efterfrågad produkt som hjälper till att lösa ett stort miljöproblem.

Bolaget tecknar avtal på löpande band och omsättningen ser ut att växa med ca 250% i år till ca 28 mkr, trots det så är bolaget ett av dom minst omtalade på First North.

Börsvärdet är ca 40 mkr och med en bruttomarginal på 70% så anser jag att bolaget är rejält undervärderat.

NOxOFF

Som dom flesta känner till så sitter det en katalysator i varje bil som har en förbränningsmotor, katalysatorns uppgift är att omvandla skadliga ämnen i avgaserna till oskadliga ämnen innan avgaserna släpps ut.

Enligt samma princip så tillverkar Photocat en genomskinlig fotokatalytisk vätska baserad på titanoxid (TiO2).

Vätskan säljer man sedan till kunder som efterbehandlar sina produkter med den fotokatalytiska vätskan och blandar in den i ytskiktet i en mängd material som t.ex betong, stenplattor, asfalt, takpapp, skifferplattor m.m.

När sedan ytskiktet utsätts för solljus så omvandlas bl.a. skadliga ämnen som kväveoxid (NOx) som finns i luften till ofarligt nitrat och det som är så bra är att inget av titanet i vätskan och materialet förbrukas och processen kan fortgå under hela produktens livslängd.

Vätskan man säljer till tillverkare av utomhusprodukter heter NOxOFF.

Actifloor

Den fotokatalystiska vätskan kan även omvandla andra skadliga ämnen som formaldehyd (vanligt i byggmaterial inomhus), vätskan kan även oskadliggöra virus, mögel, bakterier och lukter och därmed förbättra luften inomhus.

Photocats produkt för inomhusbruk heter Actifloor och riktar sig mot golvtillverkare och köper man golv med Photocats fotokatalytiska vätska så har man en automatisk luftrenare i sitt golv.

Golvet är även lättare att rengöra då smuts ej fastnar lika lätt.

Här kan ni se en kort film med Photocats Kanadensiska kund Lauzon som visar hur ett golv med fotokatalytisk vätska fungerar.

https://www.youtube.com/watch?v=1CA6CuDlEYA

Bilden visar titanoxidens verkan i den fotokatalytisk vätska

Photocat Garden

Photocat har även en till produkt som heter Photocat Garden, produkten är en vätska för efterbehandling av betongsten m.m. för den privata marknaden.

Photocat Garden används för att t.e.x. efterbehandla betongsten på villatomter, betongstenen kan sedan omvandla kväveoxid m.m. och den hindrar även påväxt av mossa och andra organismer vilket minskar behovet av underhåll.

Photocat Garden har än så länge bara sålts på Bauhaus i Danmark men kommer nu i år att börjas att säljas i Sverige, Norge, Spanien, Tyskland och Österrike.

ShineOn

Photocat har ytterligare en produkt som heter ShineOn vilket är en produkt som är till för att efterbehandla fönster så att dom blir självrengörande och även kan omvandla kväveoxid.

Man har idag inget avtal för denna produkt.

Photocats fyra olika produkter och marknad

Miljöproblem

Kväveoxid bildas vid all förbränning och största delen av utsläppen kommer från dieselbilar.

Kväveoxid är ett stort miljöproblem i många städer och är skadligt för oss människor det bidrar även till försurningen av våran natur och sjöar vilket leder till övergödning och algblomning i sjöar och hav.

Så här skrev DN för 5 dagar sedan angående problemet med kväveoxid.

"Stockholmsluften är förorenad och överskrider kraftigt kvävedioxidgränserna. "

"Alla storstäder brottas i dag med skyhöga halter av kvävedioxid från dieselbilar. Oslo har nu tillfälligt förbjudit dieselbilar från samtliga innerstadsgator och hotar med 1.500 kronor i böter."

http://www.dn.se/sthlm/smutsig-luft-men-inget-dieselforbud/

Bara i Sverige så beräknas ca 3000 människor dö förtidigt från trafikens luftföroreningar.

"Trafikens luftföroreningar uppskattas på ett år totalt orsaka omkring 3 000 förtida dödsfall, varav cirka 2 800 dödsfall beräknas bero på avgaser (partiklar, kvävedioxid med mera) och cirka 200 på slitagepartiklar."

http://www.trafikverket.se/om-oss/var-verksamhet/sa-har-jobbar-vi-med/miljo-och-halsa/halsa/luft/vagtrafikens-utslapp/

Volkswagen-skandalen

Alla har troligtvis hört talas om skandalen med Volkswagens dieselbilar som kom fram den 18 September år 2015, denna skandal skulle lika gärna kunnat att kallats för "Kväveoxid-skandalen" då det var just kväveoxidhalterna som VW manipulerade under testerna så att det såg ut som att bilarna släppte ut ca 40 gånger mindre kväveoxid än dom egentligen gjorde vid normal körning.

Detta var väldig dåligt för miljön men har varit väldigt bra för Photocat då kunskapen om kväveoxidens skadliga effekter har ökat i hela världen.

Detta har troligtvis bidragit till att Photocat har tecknat 8 st nya försäljningsavtal senaste 14 månaderna.

Utvärdering

År 2012 och 2013 utfördes en utvärdering av Photocats fotokatalytiska vätska på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Man monterade takpapp och betongsten som var behandlade med Photocats katalytiska vätska och Kastrup flygplats mätte sedan halterna av kväveoxid före och efter och man kunde efteråt uppmäta en minskning av kväveoxidhalten med 24% under dagtid.

Bolag som var inblandade i testet och försåg takpappen och betongstenen var Icopal, IBF, Quandt och Gammelrand.

Photocat har efter testet tecknat försäljningsavtal med samtliga bolag.

Omsättningsutveckling

Photocat bildades år 2009 och var fram till ca år 2013 ett utvecklingsbolag och år 2014 startade försäljningen.

Nedan kan ni se utvecklingen av omsättningen sedan år 2014 och då har jag dragit av konsultintäkter för att man ska kunna bedöma försäljningsutvecklingen av den fotokatalytiska vätskan.

2014 - 1,2 mkr

2015 - 3 mkr - 150% omsättningsökning

2016 - 8 mkr - 167% omsättningsökning

2017 - 28 mkr - 250% omsättningsökning - Uppskattning

Som ni kan se ovan så har omsättningen växt väldigt snabbt sedan år 2014 och nu år 2017 med 8 nya avtal så ser tillväxten ut att ta fart ordentligt.

Q4 rapporten för år 2016 har ej kommit ännu men i Q3 rapporten så hade man order på ca 2,5 mkr klart för Q4 vilket ger ca 8 mkr i omsättning för år 2016.

Årets uppskattning av en omsättning på 28 mkr har jag baserat till största del på siffror från Photocat.

I dom flesta nya avtal man tecknat så har man angett ett spann på hur mycket man kommer omsätta på avtalet under år 2017 och jag har utgått från mitten av spannet man angett.

I dom avtal Photocat inte har angett något spann eller i dom gamla avtalen så har jag utgått från omsättningen från förra året eller att man kommer att omsätta 1 mkr per avtal vilket får anses vara lågt räknat om man ser till vad dom nya avtalen förväntas omsätta år 2017.

Sen har jag uppskattat att man under året får in nya avtal som ger en omsättning på 5-10 mkr i år och har då utgått från 7,5 mkr i min uträkning.

Nedan kan ni se omsättningen för dom olika avtalen.

Omsättning år 2017

Nya avtal sedan november år 2015

Stonetreatment - 2,5 mkr - Photocat Garden - Danmark

Quandt Dachbahnen - 4 mkr - Takpapp - Tyskland

Quandt Dachbahnen - 2 mkr - Photocat Garden - Tyskland och Österrike - (Uppskattning)

Binné & Sohn - 1 mkr - Takpapp - Tyskland (uppskattning)

Ledande Europeisk Takpappstillverkare - 1 mkr (uppskattning)

Asak Miljösten - 2 mkr - Betongsten - Norge

Pica AB - 1 mkr - Photocat Garden - Sverige

Prefabricados Roda S.L - 1 mkr - Betongprodukter - Spanien

Prefabricados Adybor SA - 1 mkr - Betongplattor - Spanien

Nya avtal - under år 2017 - 7,5 mkr - (Uppskattning)

Tidigare Avtal

Gammelrand - 1 mkr - Betongplattor - Danmark - (Uppskattning)

Lauzon - 2 mkr - Laminatgolv - Kanada - (Uppskattning)

Icopal - 1 mkr - Takpapp - Danmark - (Uppskattning)

IBF - 1 mkr - Betongplattor - Danmark - (Uppskattning)

Totalt - 28 mkr

I Q3 rapporten så skriver Photocat att man nu förhandlar om nya stora avtal i Spanien, Mexiko, Norge, Tyskland och Sverige.

Man förväntar sig nya betydande avtal under första halvan av år 2017.

Sjukhus i Mexiko City där fasadens element är täckt med Photocats fotokatalytiska vätska

Marginaler och Vinst

Bruttomarginalen ligger på ca 70% vilket innebär att när man väl täcker sina fasta kostnader och omsättningen ökar så kommer även EBIT och vinstmarginalen efter skatt att öka snabbt.

Vid en omsättning på 100 mkr så bör man kunna ha en EBIT-marginal på ca 30-35% vilket ger en vinst efter skatt på 23-27 mkr.

Kollar man på dagens omsättning och kostnader så når man break even vid en omsättning på ca 6 mkr per kvartal, detta bör man kunna nå i Q2 då en stor del av intäkterna från årets försäljning av Photocat Garden kommer in.

Grundarna

Photocat grundades som sagt år 2009 av vd Michael Humle och CTO Henrik Jensen och produktchefen Theis Renberg.

Dom tre grundarna äger 47% av aktierna och övriga insiders och styrelse äger 14% av aktierna, tillsammans äger insiders 61% av aktierna.

Att det är dom tre grundarna som styr bolaget känns riktigt bra och att dom äger nästan 50% av avktierna lär inte göra dom mindre motiverade att bolaget ska lyckas.

Marknaden

År 2015 omsatte marknaden för fotokatalytisk vätska ca 14 mdr kr och år 2020 bedöms marknaden omsätta 23 mdr kr.

Konkurrenter

Fotokatalytisk vätska har funnits sedan 70-talet och uppfanns i Japan.

Det Photocat har gjort är att ökat effektiviteten i vätskan och patenterad den, enligt Photocat så är deras vätska 10 gånger mer effektiv än konkurrenterna.

År 2012 så gjorde konkurrenten Monier ett testa av Photocats vätska och jämförde med sin egen och kom fram till att Photocats vätska var 40 gånger så effektiv.

År 2014 så gjorde konkurrenten Toto som kan beskrivas som den globala ledaren inom området också ett test och kom fram till att Photocats vätska var 4 gånger så effektiv på att reducera kväveoxid.

Photocat har ca 30 godkända patent och ca 50 patentansökningar.

Kassan

I slutet av Q3 så hade man en kassa på 4 mkr och eftersom det då var ca 2-3 kvartal kvar innan man troligtvis når break evan så kan det var så att man behöver göra en emission till.

Ifall det blir en till emission så bör det bli en mindre riktad emission till ett antal nuvarande eller nya investerare som man gjorde i april år 2016.

Uppskattningsvis så blir det en utspädning på runt 10-20% beroende på aktiekurs.

Analys

Redeye själva har analyserat Photocat och enligt deras Base Case scenario så är aktien värd 41 kr (börsvärde 118 mkr) och då har dom räknat inklusive en kommande emission på 0,5 miljoner aktier och totalt 2,86 miljoner aktier, idag finns det ca 2,36 miljoner aktier vilket ger en Base Case kurs på 50 kr med dagens antal aktier.

Danmark

Photocat är ett Danskt bolag noterat på First North i Stockholm så siffrorna i rapporterna är i danska kr och ovan har jag för enkelhetens skull räknat i svenska kr ifall ni undrar varför siffrorna i rapporterna avviker.

Anledningen till att ett flertal danska och finska bolag har noterat sig på den svenska börsen de senaste åren beror på att Sverige har ett mycket hetare börsnoteringsklimat och det är därför enklare att få in pengar och notera sig i Sverige.

Sammanfattning

Patenterad och effektivare produkt jämfört med konkurrenterna som hjälper till att lösa ett stort miljöproblem.

Stor marknad som bedöms vara värd ca 23 miljarder kr år 2020.

Efterfrågad produkt med 8 nya avtal senaste 14 månaderna och fler stora avtal på gång.

Omsättningstillväxt på ca 250% i år.

Uppskattad omsättning i år på 28 mkr och bör nå break even i Q2.

Bruttomarginal på 70%.

Motiverad ledning då bolagets styrs av dom tre grundarna som äger 47% av aktierna.

Redeye base case värde på 41 kr per aktie räknat på nyemisison och 2,86 miljoner aktier, (50 kr vid dagens antal aktier).

Lågt börsvärde på ca 40 mkr.

Lycka till med investeringarna!

Ovanstående text är ingen köprekommendation och är inte en heltäckande beskrivning eller analys av bolaget utan är endast en sammanfattning av min egen nuvarande syn på bolaget.

Jag äger aktier på både kort och lång sikt och mitt ägande och syn på ett bolag kan förändras snabbt när ny information kommer.

Gör alltid en egen analys innan ni köper aktier.

http://photocat.net/wp/wp-content/uploads/2016/10/PCAT-Company-description-2015.pdf

http://photocat.net/wp/investor/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?