Post entry

Phonera - Rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Phonera kom idag med sin rapport för första kvartalet, och det var blandande reslutat som VD Henric Wiklund presenterade. Omsättningen hamnade strax under mina estimat på 100 miljoner (94,6), och rörelsemarginalen vart klart sämre än mina förhoppningar på 7,5-8,5% (6,5%). Glädjeämnet var telefoni som visade en EBIT-marginal på ca 17% vilket är anmärkningsvärt högt, men detta tyngdes av fortsatta struktureringskostnader i Manages Sevices som dock visar upp en mycket stark tillväxt. Enligt VD så tror man dock att marginalen inom MS kommer att stärkas löpande under 2008, och det är ju faktiskt i MS man hoppas på de riktigt fina marginalerna (mål om bruttomarginal på 70%) längre fram. Han skriver om MS:

_"__Affärsområdet redovisar ett lägre resultat medan såväl nettoomsättningen som antalet aktiva kunder ökar. Initialt har integrationsarbetet medfört högre kostnader. De identifierade kostnadsbesparingarna börjar få effekt först under det **andra kvartalet** för att sedan **successivt öka under 2008**. Detta kommer att bidra till ökade marginaler för affärsområdets tjänster och därmed förbättrad lönsamhet för Phonera._

Året har inletts med fortsatt mycket bra marginaler för fast telefoni samt goda försäljningsresultat för IP-baserade tjänster. Phonera kommer att fortsätta växa under 2008, främst inom affärsområde Managed Services. Lönsamheten förbättras successivt under året då de identifierade kostnadsbesparingarna får effekt."

Kassaflödet från den löpande verksamheten var under perioden starka 9,4 miljoner (6,6), och soliditeten har stigit till 36,1% (31,2). Jag tror att man är på helt rätt spår, och det verkar som att man har vägen väldigt klart utstakad för sig. Fokus ligger på att låta fast telefoni agera "cash cow", för att bygga upp det nya högmarginalsegmentet MS, inför 2009. Hur mycket detta arbete kommer att tära på marginalerna framöver är mycket svårt att estimera men jag väljer ändå att räkna med att man kommer att klara ca 7,5-8% för helåret. Det borde ge en vinst per aktie på ca 0,19 kr vilket åtminstone borde motviera en kurs kring 2 kr, speciellt med tanke på den enormt spännande framtid företag står till mötes. Phonera är ett marginalcase utan dess like, som åtminstone är väl värda en plats på beavkningslistan. En längre analys kommer om några veckor...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?