Post entry

Phase Holographic Imaging- Från mitt perspektiv

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Innan ni fortsätter att läsa mitt första blogg inlägg på Redeye så vill jag att ni ska veta att handel med värdepapper är väldigt riskfyllt och kapital insatsen man lägger in kan både öka och minska i värde. Försöka att ta in informationen från min blogg med ett kritiskt tänk och jämför med dina egna tankar och värderingar. Den här bloggen riktar sig till både nya och gamla investerare som har funderingar på att positionera sig i PHI som handlas på Aktietorget.

Kort fakta om bolagets affärside

Phase Holographic Imagings affärs område är cytometri. Cytometri (Cyto: cell, Metri:mäta) är en metod där man både ser och mäter cellernas olika egenskaper tex storlek, cellcykler, proteiner på ytan av cellern etc

Finns olika sorters maskiner som tillämpas till detta.

  • Bild cytometri är när man använder sig utav ett optiskt mikroskop där man oftast också färgar cellerna för att kunna observera dom. Och man då tar bilder på cellerna. En av flera nackdelar är ju att cellerna blir förgiftade och dör ut när dom blir färgade av ett fluorescent ämne som återger ljus, en annan är skärpan och informationen man får ut av en bild är väldigt begränsad.

  • Flödes cytometri använder man sig kortfattat utav när man ska räkna cellerna eller sortera dom. Cellerna läggs in en vätska där dom passerar en elektronisk detektor och laser stråle som kan upptäcka fysiska och kemiska egenskaper på en stor skala och relativt fort men man kan inte studera hur cellerna förändras över tid.

  • Timelaps eller Intervalls fotografering. Det är här PHI har sina produkter. M4an och den kommande M5an. Man använder sig utav en digital lins och laser stråle som delar sig som sedan sätts ihop som ett hologram där man sedan kan spela in som en film man kan granska på som gör att man kan studera cellerna hur dom utvecklas över tid. Mjukvaran kan ta fram all den data som en bild och flödescytometer kan och mycket mer därtill. Tekniken har vidareutvecklats till "Quantitative phase contrast microscopy" av PHI och fått med sig 12st patent för att säkerställa sin teknologi. Med den nya tekniken så kan man kvantifiera cellerna i 4 dimensioner och ta fram ny information som inte varit möjlig innan och man kan göra detta utan att markera cellerna med ett fluorescent ämne som kan påverka cellerna negativt. Kallas för labelfree. Den spelar in två separata bilder, en så kallad bright field och ett phase shift image.

Källa och länkar till er som vill läsa mer

http://phiab.se/technology/technology-overview

https://en.wikipedia.org/wiki/Cytometry

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_phase-contrast_microscopy

Hur ser efterfrågan ut? Användnings områden? Marknaden? Uppköp? Triggers?

Man får fråga sig vad är dom här forskarna ute efter? Dom vill ju kunna studerna sina celler så bra som möjligt och få så verklighets trogna resultat som möjligt så dom kan göra framsteg inom sin forskning.

Ed Luther från Northeastern University i USA tycker

"The expansion of our existing collaboration with PHI is the result of productive utilization of HoloMonitor technology for non-invasive real-time cell cycle analysis in living cells. We are now developing state-of-the art applications multiplexing cell cycle and cell motility. The HoloMonitor platform offers unique 4-dimensional imaging capabilities that greatly enhance our understanding of both functions, which was previously unachievable by other technologies."

Även tiden är viktig för en forskare.

Ett citat från en professor i kina (Prof. Yunping Dai, China Agricultural University) säger

"The HoloMonitor has reduced the time to collect 3D images with high resolution from days to a few minutes. It has accele­rated our research, allowing us to perform projects we could only dream about in the past."

Och självklart kostnaden för sin forskning vill man ju hålla så billigt som möjligt.

Dr. Alain Geloen, National Institute of Applied Sciences från Lyon i Franrike.

"HoloMonitor M4 is a fantastic tool, easy to use, non-invasive, giving very clean 3D cell images. Time-lapse results are fascinating. HoloMonitor carries the researcher in the close vicinity of cells. The software is also very impressive and intuitive, giving unique values on cell morphology (volume) and behavior (mobility). It is easy to rapidly obtain original cell information in response to many treatments. Price is very affordable. It is one of my best investment so far. The spectrum of applications are endless. I am fully convinced that this is the beginning of a new era for research."

Källa:http://www.phiab.se/publications/testimonials

Just kostnaden tycker jag är en viktigt fråga för att om budgeten inte går runt så kommer deras forskning förmodligen att läggas ner. Det man får tänka på också är att många av dessa forskare oftast hyr tid i labb där man använder väldigt dyra maskiner för att kunna göra sin forskning.

Flera exempel på hur dyra maskiner kan vara kan ni se på länken nedan. Här är några inom flödes cytometri där den billigaste är runt 49k dollar upp till 200k dollar.

http://www.biocompare.com/Editorial-Articles/146008-Cell-Analysis-at-the-Bench-Benchtop-Flow-Cytometers/

Även några intrument från den senaste marknaden som har öppnats upp för PHI. HCS (High Content Screening) från 200k upp till 750k dollar

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33382/title/High-on-High-Content/

Så om man jämför kostnaden för PHIs produkter som M4 ligger på 18k euro (30k euro med motoriserat bord M4,5) och den kommande M5 kommer hamna på 60k euro så är dom relativt billiga och man kan få fram bättre och mer korrekta resultat genom att man behöver inte markera cellerna med giftiga proteiner som man tagit från maneter. (GFP, green fluorescent protein) som till slut dödar cellen. Ett exempel på om man skulle studera en människa nykter eller påverkad av alkohol skulle ge olika resultat beronde på vad man letade efter. En påverkad kan ju knappt gå så man kan ju bara undra hur en cell reagerar i sina sista timmar som levande.

Ett exempel på hur viktigt det kan vara att ha ett bra intrument som kan särskilja viktiga detaljer som annars ser nästan obetydliga ut kan ju vara att se skillnad på Apoptosis eller Necrosis när en cell dör.

När fingrar och tår separar i ett mänskligt embryo så sker en apoptosis där cell fragment skapas så fagocytiska celler kan snabbt "äta" upp så innehållet inte sprider och skadar andra celler. Det är alltså en positv effekt som gör att cellen tyvärr dör men gör så at fingrar och tår kan skapas dvs en programmerad död.

Necrosis är när en cell dör okontrollerat och sprider ut sitt innehåll som skadar andra celler i sin omgiving och skapar fruktansvärda skador på kroppen.

Hade man nu inte vetat om den här skillnaden så hade det varit lätt att tro att när celler dör så är det nånting negativt och farligt men nu idag så vet man att mellan 50-70 miljarder celler dör varje dag i en vuxen människa genom apoptosis.

Använder man sig utav den äldre metoden med infärgningen så kan man ju förgifta cellerna och starta en necrosis och få en oänskad effekt och resultat av sin forskning blir helt fel och då har ju hamnat tillbaks till ruta 1 och slösat en massa tid och pengar och oftast vet ju inte forskarna om att dom har gjort fel. Man tror ju att utgången blir ju samma och man missar den stora chansen att tex utveckla ett botemedel för en sjukdom

Här nedanför så använder man sig utav PHIs produkter att mäta en Apoptosis.

Källa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Apoptosis

https://en.wikipedia.org/wiki/Necrosis

http://www.phiab.se/technology/time-lapse-microscopy

Jag själv som lekman tycker att det verkar har varit ett fruktansvärt slöseri med tid och pengar om man nu har studerat cellerna när dom i princip varit döda för att ta fram ett läkmedel.

Tänk hur många miljoner som har samlats in vid tex cancer galor och så har pengarna gått till sån forsking. Inte undra att det tar sån tid att utveckla effektiva botemedel då. Tänk tanken om PHIs intrument fanns tillgänglig för forskarna för 20år sedan. Hur hade behandlingarna vid cancer fall skötts idag i så fall? hade den ens varit dödlig idag?

Finns en artikel inom barncancer där tack vare PHI så har man kunnat ta fram avgörande information som har förbättrat behandlings metoden för sjuka barn

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=75702

Man kan inget annat än att bara hålla med den kommentaren som en rådgivare i styrelsen gav i den intervjun.

“Vi alla vill att de bolag vi jobbar med blir framgångsrika. Det är dock alltid något extra då tekniken leder till något riktigt speciellt. Jag är stolt över att vara en del av PHI, både som rådgivare och aktieägare” – Ron Lowy, Denver.

Jag tror att PHIs produkter kommer vara ett självklart val för dagens och framtidens forskining. Dom kommer att minst sagt revolutionera forskar världen om dom inte redan gjort det. Från AACR ( American Association for Cancer Research,) i år så var det besökare som kom dit bara för att se Holomonitor med sina egna ögon.

källa:

http://www.phiab.se/commentary/commentary-150428 och http://www.aacr.org/Meetings/Pages/MeetingDetail.aspx?EventItemID=25#.Vmc0MuJrh8F

Förutom forsknings marknaden för olika former av cancer, toxikologi så har PHIs produkter växt mer och mer ju mer tiden går. Från förra årets uppskattning på runt 70k labb runt om i världen till dagens 126k. Man har klivit in i nya områden så som

Även om marknaderna där ovan är stora så är den framtida marknaden för stam celler förmodligen den största om jag inte har fel. Vi säger nu att jag nyligen har fått en viss form av hjärn blödning (Subdural blödning, man utvecklar glömska, huvudvärk). Jag går till läkarn och läkaren tar ut hud celler som sedan programmeras om till stamm celler. Nu eftersom jag har problem med hjärnan och den behöver repareras så programmeras stamm cellerna till hjärnceller och transplanters in i mig.

Det är nu PHI kliver in i bilden. PHI kommer fungera som en oförstörande och kvalitets säkrande kontroll där man ser till att rätt celler bildas för rätt organ. Som Peter nämner i den här videon man vill inte ha en hjärt cell i hjärnan.

http://sedermera.media.fnf.nu/1/sedermeradagen_lund_26_mars_2015/11

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rnbl%C3%B6dning

Man pratar om att stamcell är den fjärde pelarn inom hälsovården och hur man ska gå till väga till att implementera cell terapi inom vården. Vanliga frågor som kostnad och metoder håller förmodligen just nu på att diskuteras. Här är länkar om man vill veta mer.

http://www.celltherapysociety.org/

http://www.eurostemcell.org/story/italy-meets-uk-discuss-future-stem-cells-clinic

PHI tror jag kommer spela en avgörande roll i när det gäller att ta fram metoder som kommer att kunna bota miljontals människor runt om i världen.

Det kommer PHI inte lyckas med att göra själva. Peter har sagt redan från dag 1 att målet med bolaget är att sälja det för en större aktör. Förmodligen inom läkdemedels eller labb utrustnings branchen.

Dom största bioteknik bolagen hittar man i USA eller i Schweiz

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_biotechnology_companies

även en lista här på hur stort kapital läkemedelsbolagen har om man är nyfiken.

http://www.pmlive.com/top_pharma_list/global_revenues

Konkurrensen kan jag tänka mig är stenhård på den marknaden och alla letar efter ny teknik som kan förbättra deras forskning som kan leda till bättre medicin och självkart bättre vinster.

Just nu pågår en utvärdering av holomonitor M4,5 av ett "Big Pharma" bolag (eller ett flertal rättare sagt som nämts vid senaste delårs rapporten http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID_News=76077&Language=1)

Blir den godkänd så tror jag att den utvärderingen kommer starta en stor våg av företag som kommer vilja ha samma teknologi för att kunna hinna med framstegen som label free HCS kan ge.

Företag med stora fickor och små ideer kommer leta upp småbolag med stora ideer och små fickor. Det är en bättre ekonomisk plan att köpa upp bolag med en lovande produkt som fungerar än att börja från "scratch" och riskera förlora hela sitt investerande kapital pga misslyckade i att ta fram liknade produkter.

En sida som kan vara intressant att läsa när det gäller uppköp. Där tar man upp patent som tar slut där bolagen slåss om dom mindre med phase 2-3 läkemedel.

http://www.thelifesciencesreport.com/pub/na/the-best-biotech-takeover-targets-for-2014

Peter nämnde i en presentation att PHI är som en leverantör av spadar och hackor till guldgrävarna vilket i det här fallet är forskarna i bio-tech och läkemedels bolagen i sin jakt efter nya mediciner. Vissa kommer att stöta på guld, andra kommer att missa men PHI kommer att ha dom alla som kunder som genererar inkomster.

Den globala marknaden för PHI var beräknad till 8,7 miljarder dollar 2013 och förväntas öka med 11% per år upp till 2018.

2015 nu så marknads värdet borde ligga på 10.6miljarder dollar om jag inte räknat fel.

http://www.phiab.se/reports/2015/CompanyPresentation-eng-150922.pdf

Det finns nog en hel del life science bolag som skulle kunna tänka sig att köpa upp PHI och försöka skära till sig en bit av dom 10,6 miljarderna men jag tror att det finns ett speciellt bolag som säkert redan nu har ögonen på PHI och det är Thermo Fisher Scientific.

Dom är en utav världens största leverantörer av labbutrustning och jag har väldigt svårt att tror att dom inte skulle vara intresserade utav PHIS teknik.

Tidigare uppköp på deras lista kan man se här

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermo_Fisher_Scientific

Alfa Aesar för 405 miljoner dollar, Advanced Scientific 300 miljoner dollar och ett svenskt bolag från upsala Phadia för hisnande 3,5 miljarder dollar.

Så vad kan man förvänta sig för pris på PHI om det nu blir sålt? Det är inte det lättaste att förutsäga.

Men ett bud mellan 500-1000 miljoner dollar är inte omöjligt om man ser till dom tidigare uppköpen jag nämnde där ovanför men då måste börsvärdet upp om man ska nå upp till dom nivåerna. Avsevärt mycket mer upp.

PHI håller på och ökar sitt varumärke med att få vetenskapliga artiklar publicerade som kan skapa vågor i forskar världen. Dom hade som mål att nå 50st instrument i drift och 8st KOL (key opinon leaders) och det har dom lyckats med iår. Det gäller att ha så starkt varumärke som möjligt så man kan locka fler kunder till att köpa sina produkter. Tex när du går in i en affär och vill köpa choklad så köper du inte den blåa asken där det står "Pelles choklad" utan du leter efter det märket du såg på tv och som du ser alla andra äter.

Marknadsvärdet spelar en väldigt stor roll. Ju högre värdet på bolaget är desto mer kan du begära i pris när du vill sälja det. Dagens värde (2015-12-08) måste jag säga är väldigt lågt på 298miljoner (30.40kr/aktie).

Att locka till sig många potentiella köpare kan skapa ett budkrig som kan öka priset ytterligare.

Eftersom användnings områderna ökar hela tiden och nya marknader öppnas upp så blir PHIs produkter väldigt svåra att värdera rättvist. Dom ökar i värde hela tiden ju mer oumbärliga dom visar sig vara för kunderna.

Det enda man kan säga ganska så säkert är att Peter och co kommer göra allt för att öka bolags värdet. Pris lappen kommer inte att vara billig. Tror väldigt starkt på att PHI kommer ersätta alla dom här gamla metoderna för att göra preklinisk forskning så som mp3 har ersatt cd skivor eller för dom som minns kasset band spelarna.

PHI har idag en kapacitet att bygga 1000st instrument per år. Tillverkaren Optronic färdigställde nyligen Holomonitor M4 nr 100 med en ganska så värdig lackering.

En potentiell köpare vill ha en så stabil produktions linje som möjligt med så billig tillverknings kostnad som möjligt. Med PHIs 80% bruttomarginal mot slut kund så ligger man väldigt bra till.

Man har också nämt att en RE (Riktad emission) kan vara aktuell med ett eventuellet lockup avtal men det har inte framkommit några mer nyheter om detta från den senaste delårs rapporten. Man har valt att stå på sina egna ben och har tagit ett lån från Almi vilket kan vara ett bra drag då man då håller dörren öppen för mer aktörer som kan tänka sig att köpa upp dom istället för att ge ett bolag en stor plats inom PHI ganska så billigt om man ser på det låga börsvärdet på 298 miljoner kr. Den raden jag gillar mest från rapporten är denna

"In summary, the M4 has by itself raised the market’s attention far beyond our original expectations."

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=76078

Jag brukar oftast investera i företag med hög risk för det är där man kan tjäna dom största pengarna men jag måste säga i PHIs fall så är risken i princip obefintlig.

Dom har sin produkt färdigutvecklad med en andra på ingång under 2016. Dom har en expanderarnde marknad med nya använindnings områden (nästan var tredje mån om man ser på deras nyhets lista under 2015,http://aktietorget.se/QuotesInstrumentNews.aspx?ISIN=SE0005504636&Language=1 )

Dom har nått sina mål för 2015 och nu väntar som Peter säger dom 3 M. Marknadsföring, marknadsföring och självklart marknadsföring för att göra företaget mer attraktivt för köparna. Finns väldigt få bolag med den här kalibern och jag tror att uppköp redan under 2016 är fullt möjlig och för ett pris som kommer få framtida investerare att skriva "Den här aktien kan bli nästa phase"

När det gäller kursutveckligen eller så kallade triggers så blir nog den största och närmaste triggern när marknaden får veta vilket "big pharma" bolag som håller på och utvärderar sina 3 holomonitors. Novartis och Roche är populära förslag men vi får se.

Den här 30krs nivån tror jag inte kommer att hålla speciellt länge så om man har funderingar på att ta en position och kliva på PHI tåget så tror jag man inte kan hitta ett bättre läge. Blir nog tresiffrigt under 2016 om framgångarna fortsätter levereras som dom gjort under 2015.

Jag kan med ett rent samvete säga att det finns inget bättre case än PHI. Dom som beslutar sig för att bli aktie ägare och ha ett långsiktigt tänk kommer få en enorm avkastning när uppköpet blir av. Det är inte en fråga om det blir ett uppköp utan bara när och för hur mycket.

Peter har ju nämnt att det bästa vore att få flera kandidater intresserade så det blir ett slag budkrig och det är just därför den kommande marknadsföringen är så viktig för PHIs framtid.

Ska nog inte bli svårt att övertyga dom stora bolagen när man ser på vårt "track record"
tex äggstocks cancer där man inte har kunnat göra några framsteg på över 40år men nu tack vare M4 lyckats överkomma dom barriärerna.(http://www.omicsonline.org/open-access/macrophage-polarization-and-the-effect-of-microrna155-administered-in-waterinoilinwater-multiple-emulsion-formulations-2155-9899-1000326.php?aid=52372)

2016 kommer nog bli ett fint år för PHI och om du beslutar för att köpa en plats på PHI tåget så tror jag att du inte kommer ångra dig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?