Post entry

Petrogrand vs Shelton Vad hände? – Räfst och rättarting

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att hålla räfst och rättarting är ett svenskt gammalt uttryck för att ställa gamla oförrätter till rätta. Det är vad som nu pågår i rysk och svensk domstol. Shelton Petroleums tidigare styrelseledamöter är stämda att solidariskt betala 140 miljoner kronor plus lagstadgad ränta på beloppet sedan maj 2015. Stämningen är i högsta grad ovanlig och med ett högt belopp. Part i målet är ett privat ryskt bolag som i april 2015 köpte rätten av Petrogrand AB att stämma Shelton Petroleums sju dåvarande styrelseledamöter för lagstridiga beslut som dessa styrelseledamöter fattade hösten 2013. Inlägget motiveras med att om stämningen lyckas kan bolaget Petrogrand AB tillföras betydande belopp.

Bakgrunden är tvisten mellan Petrogrand och Shelton Petroleum som startade hösten 2013 när Shelton Petroleum vägrade att lämna ut aktier till Petrogrand enligt det konvertibelavtal som bolagen hade avtalat om.

Här är ett inlägg på Redeye från mig från tid då tvist om konvertibel pågick i Stockholms tingsrätt.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/petrogrand-vs-shelton-vad-hande-en-analys-av-laget

Petrogrand hade via en advokatbyrå påbörjat en rättsprocess 2014 mot Sheltons dåvarande styrelseledamöter och gick ut med stämningar 2 april 2015 till respektive styrelseledamot i Shelton Petroleum.

Vid denna tidpunkt hade Sheltons allierade Mysteel Ltd begärt en extrastämma som skulle hållas lite senare i april.
I detta läge stod det klart för Petrogrands dåvarande styrelse att man skulle bli ut kuppade av Shelton som hade aktiemajoritet tillsammans med Mysteel och att den nya blivande styrelsen i Petrogrand skulle komma att domineras av personer med nära anknytning till Shelton och flera av dess ledamöter. De skulle givetvis omgående dra tillbaka stämningar och helt mörka troligen lagstridiga beslut man tidigare beslutat om i Sheltons styrelse.

Därför sålde Petrogrand materialet för stämning till ett privat ryskt bolag Marudo Plaz med helryskt ägande för att driva stämningen vidare.

Petrogrands nya styrelse med ordförande, advokaten Cheddi Liljeström i spetsen började omgående efter att man tillträtt i april 2015 att försöka riva upp avtalet (cassation) i rysk domstol men har efter ett antal domar och därefter överklaganden inte lyckats. Det märkliga är att Petrogand fortfarande verkar vara involverad i det ryska målet, och om det visar sig att Petrogrands nuvarande styrelse motarbetar möjligheten att få in skadestånd till bolaget kan det i sin tur bli förenål för grupptalan av aktieägare mot Petrogrands nuvarande styrelse. Det vore verkligen ett dåligt senario nu när konflikt mellan Petrogrand och Petrosibir tycks vara över.

http://sudact.ru/arbitral/participant/prqYcIFsb1JE/

Första domen blev en tredskodom och avtalet mellan Petrogrand bolaget Marudo som ägde rätten till stämning ogiltigförklarades. Tredskodom betyder att den ena parten vinner målet då den andra parten inte inställt sig till rättegång.

Marudo fick aldrig någon kallelse till förhandling i rätten och dök då inte upp i rätten eftersom man inte visste att rättegångsdatum var bestämt.

Det visade sig senare att kallelsen som domstolen utfärdat av mystiska omständigheter försvunnit i postgången på sin väg till Marudo Plaz kontor.
Rättegången gjordes senare om och tredskodomen revs upp.

Senaste dom i målet i rysk domstol Kassationsrätten i Moskva, är från 31/1 2017 där domstolen konstaterar att Sheltons tidigare 7 ledamöter inte är behöriga att överklaga i kassationsmålet som handlar om att riva upp ett avtal mellan bolaget Petrogrand och bolaget Maruda Plaz.

Кассационная инстанция

Ф05-17101/2016 АС Московского округа

Судебное заседание по делу завершено в 12:35.

31.01.2017

Информация о принятом судебном акте

Нечаев С. В.

Оставить определение без изменения, жалобу – без удовлетворения

Дата публикации: 31.01.2017 г. 12:35:46 МСК

Bolaget Marudo Plaz har under 2016 sålt avtalet med Petrogrand vidare till det cypriotiska bolaget Lemerdo Limited. Villkoren är desamma som tidigare. Vid vinst i målet delas beloppen efter avdrag för omkostnader mellan Lemerdo Ltd och Petrogrand.

Ägare till Lemerdo Ltd är enligt uppgift bland annat några tidigare aktieägare i Petrogrand som i syfte har att hålla Sheltons tidigare styrelse personligen ansvariga för förlust som drabbat Petrogrand. Utöver dessa ägare lär det finnas även ryskt ägade i Lemerdo, som inte ägt Petrogrand aktier men som har andra affärsmässiga skäl till att vara med om att stämma före detta styrelseledamöter i Shelton Petroleum.

Ansökan om stämning inkom till Stockholms tingsrätt 25/11 2016. Målet har uppskov till den 9/2 2017 för att de stämdas advokater kan inlämna sina partsinlagor.

Lemerdo Ltd har expertis stöd av en av Sveriges främsta experter på aktiebolagsrätt

Även detta inlägg ger information om vad tvisten handlar om.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/petrogrand-vs-shelton-del-2-girighet

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?