Post entry

Veckobrev

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har som en liten målsättning att försöka plita ned ett litet veckobrev med mina egna små reflektioner över vad som har hänt inom våran lilla "snäva" aktievärld senaste veckan och här kommer den första.

Det började med en riktigt stor nyhet. DNO, noterat på Oslobörsen, med stor verksamhet i Irak och då främst i den Kurdiska delen av Irak. Det hela rör en aktietransaktion som den Kurdiska regeringen har varit inblandat som mellanhand i och där DNO har hålt detta hemligt. Oslobörsen valde att "avslöja" detta och som en följd blev DNO "utslängda" från Irak. HAndeln med aktien stoppades och då handeln togs upp igen på torsdag rasade aktien med närmare 50%. Själv hade jag inte mycket DNO kvar i portföljen, enbart 2000 st. Detta visar klart risken med denna typ av aktier. Personligen tror jag dock att det löser sig till slut för DNO och inom några veckor har kursen gått upp ytterligare.

Sedan har vi vårat eget lilla Malka Oil där nyheter i förra veckan i rysk press gjorde gällande att Alliance Oil skulle vara intresserade av att köpa hela eller delar av Malka. (varje gång jag skriver ett a efter en stor bokstav blir även a'et stort....). Alliance valda att lägga locket på medans MAx (där kom den igen) på Malka meddelar att intresse finns och att gemensamt pm skall komma från bolagen. Vi vänta med spänning ennu...

Jag lägger även märke till nyheterna kring "skrotande" av PPM till årskiftet och en liten stilla undran i mitt eget lilla sinne är; vad kostar alla dessa statliga och kommunala ändringar och omorganisastioner mm. PPM ändras, vårdval i Västra Götaland, ändring til transportstyrelsen mm mm. Är det enbart för att gamla "avdankande" polirikrer måste ha någonting att hitta på eller vad beror det på tro?

GamlaGöran har varit i farten ser jag också i Privata affärer. Överskiften är som vanligt missvisande men läsar man lite mer så tycker jag Görans uttalande är mycket bra. Så här säger han:

"Hela fondvärlden tar betalt för hur man tar hand om pengar och ändå lyckas man ofta inte slå index. Alltså just det som man tagit betalt för att göra. Det här är något som folk kommer att reagera på tror jag. Särskilt om man satt sig ned och kryssat och valt och sedan ser man att det ändå bara blir trams av alltihop"

På andra sidan kom nyheter om en sämre orderingång på varaktiga varor, sjönk med 2,4% jämfört med månaden innan. På detta är sämre försäljning av hus än väntat gjorde att en dragning nedåt på börsen kom.

Idag på dagens industri så möts vi av "Koenigseggs köp av Saab på väg att spricka". Vad säger man egentligen.....hur många trodde på det från början och vem är överaskad?

Det var väl lite smått och gått som jag har fått med mig under veckan, andra har säkert snappat upp annat som har varit mer intressant som att tillväxten i Sverige beräknas bli 3% nästa år eller att Nordea anses övervärderat. Vi syns och hörs nästa vecka och trevlig helg från frefec.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?