Post entry

Späckat nyhetsflöde för PetroGrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nyhetsflödet för Petrogrand ser späckat ut. I morgon publiceras årsredovisningen. Inkommande måndag är det rapportdags samtidigt som bolaget håller kapitalmarknadsdag. Före den 6 juni kan det dessutom dyka upp förvärvsnyheter och innan månadens slut bör vi dessutom ha fått ta del av uppdaterade seismiska data från det lovande licensområdet Nizhnepaninsky.

Eftersom jag i morgon faktiskt kommer att besöka Ryssland passar det ypperligt med en kort uppdaterad blogg om Petrogrand, trots att skribenterna Cheborashka och Tsardinverne nyligen bloggat om bolaget. Den främsta anledningen är att Petrogrand just nu förtjänar lite extra utrymme eftersom nyhetsflödet förväntas vara starkt framöver.

Redan i morgon får vi en aptitretare då årsredovisningen för 2010 publiceras. Visserligen kommer inte denna att innehålla så värst mycket kursdrivande material men VD-ordet kan ju ge en hint om vad vi har att vänta framöver. På måndag, 30 maj, dyker däremot delårsrapporten upp samtidigt som Petrogrand anordnar kapitalmarknadsdag. I rapporten kommer investerarnas ögon sannolikt att riktas mot bolagets kassa som vid periodens slut torde ha varit i nivå med dagens börsvärde. En bekräftelse på detta skulle eventuellt kunna elda på aktien. Då Petrogrand dessutom är underanalyserat tror jag att kapitalmarknadsdagen kommer att bidra till ökat intresse och förhoppningsvis även ge fortsatt kursuppgång. Ytterligare finns det skäl att pricka av 6 juni i almanackan eftersom det är sista dagen i den due diligence-process som ger Petrogrand förköpsrätt till det oljeproducerande bolaget i Orenburg-regionen som Petrogrand gav info om för två månader sedan. Ett köpavslut här kommer sannolikt att stärka aktien då vi förhoppningsvis kommer att få ta del av mer information kring förvärvet.

Den stora potentiella ögonöppnaren till aktiemarknaden kan dock bli de preliminära seismologiska data som Petrogrand bedöms presentera i maj/juni för licensområdet Nizhnepaninsky. Det kan alltså dyka upp färska data i morgon bitti eller senast i slutet av nästa månad vilket ger en lite kittlande stämning. Som bekant är licensområdet beläget nära Samotlor som är Rysslands största oljefält. Naturligtvis kommer inte Nizhnepaninsky att kunna matcha detta men med lite tur hittas några nya strukturer vilket medför en rejäl höjning av reserverna. Under 60-talet bedömde den statliga kommittén av naturresurser C3-reserverna till 65,2 miljoner fat. Dessa data har med hjälp av Integra Geophysics nu reprocessats och dessutom har ytterligare seismologiska undersökningar av 618 kilometer utförts med modern teknik vilket talar för att reserverna kommer att kunna uppjusteras.

En ytterligare potentiell kurstrigger är naturligtvis licenområdet Muromskij-2 som Petrogrand tilldelades gratis för en tid sedan tack vare att bolaget taktiskt utmanövrerade den konkurrerande budgivaren. Enligt gamla sovjetiska data, utförda på 60-talet, bedöms området innehålla C3-reserver om 295 miljoner fat. Det är självfallet en hel del men det kan finnas betydligt mer som vi inte känner till. Den forne licensinnehavaren utförde nämligen seismologiska undersökningar med modern teknik mellan 2005-2008, alltså före finanskrisen satte käppar i hjulen för de ryska oljebolagen, vilket sannolikt även medverkade till att licensinnehavaren blev av med rättigheterna. Petrogrand verifierar just nu statusen och kvalitén på dessa data inför ett eventuellt förvärv av materialet, vilket självfallet kommer att bli högintressant att ta del av om det blir en affär. Priset bör dessutom bli förmånligt då det knappast finns någon annan intressent som är motiverad att förvärva data till ett område de inte besitter rättigheterna till.

Återgår vi till kapitalmarknadsdagen kan det givetvis dyka upp avslöjanden huruvida fler förvärv är att vänta i närtid. I bokslutsrapporten avslöjade VD att de gått vidare med förvärvsprocessen av ett ytterligare oljeproducerande bolag, förutom ”Orenburgförvärvet”. I kallelsen till stämman framgår även tydligt att Petrogrand positionerar sig för ytterligare förvärv och att de avser att finansiera dessa, åtminstone delvis, med hjälp av nyemitterade aktier eller konvertibler. Detta är sannolikt en strategi som kommer att lugna aktiemarknaden då jag gissar att många är rädda för att det kan dyka upp ett emissionsprospekt i brevlådan om man köper aktien. Kapitalmarknadsdagen har naturligtvis också en roll i detta då det är uppenbart att Petrogrand nu fokuserar på att få upp börsvärdet för att t ex minska utspädningseffekten vid förvärv. Slutligen är det värt att påpeka att utöver kostnader relaterade till eventuella förvärv och seismologiska undersökningar så kommer sannolikt inte kassan att dräneras i någon märkbar hög takt förrän i vinter då provborrningarna börjar. Detta innebär tillsammans med det förväntade nyhetsflödet att investeringsläget ser fortsatt gynnsamt ut. Na zdorovje!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?