Post entry

Småspararna spelar rysk roulette i Petrogrand

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag sysslar med oljeaktier i min aktietrading. Shamaran, Africa Oil, Enquest, Lundin Petrolem och PA rescourses är aktier jag ägt och tjänat pengar på. Africa Oil är den som överlägset gett mest vinst. Men trots det är det ett litet bolag som prospekterar i Ryssland som blivit småsparnas favorit efter AOI och LuPe.

Det är företaget Petrogrand som jag gjort korta swingtrades i ibland och tjänat några tusen. Men skulle aldrig köpa aktier i det bolag.

Jag har följt Petrogrand ända sedan Malka Oil tiden. Nu är Petrogrand ett nytt bolag enligt småspararna. Men omfattande prospektering i en licens de fått överta gratis i Tomsk området.

I höst släppte Petrogrand ett PM att de femdubblade C3 reserverna när de studerat de seismiska studier som gjorts tidigare av bolaget som skänkte licensen gratis till Petrogrand. Dessa seismiska studier samt 40 år gammal sovjetisk låg till grund för femdubblingen av C3 reserverna.

I ledande Petrogrand aktieforum kom kommentarer att PG femdubblar sin mängd olja, varför stiger inte kursen. En sådan fråga visar hur dålig kunskap flera småsparare har om oljebolag och köper på rykten och verklighetsfrånvända scenarier än vad neutrala bedömare säger.

C3 reserver är en extremt osäker kategorisering av oljereserver. Det är en mycket grov uppskattning. Marknaden värderar C3 resurser till 0$ per fat. Eftersom det betyder just ingenting.

I Feb började PG borra tre hål i sin licens. Och några månader kom en efterlängtad nyhet. Att PG hittat indkationer på fynd av kolväten. Då kan man fråga sig vilka indikationer. Själv forskade jag lite i detta kort och kom fram till i en rapport från årstämman drygt en månad senare. Att indikationerna var lukt. PG hade hittat borrkärnor som luktade olja. PG släppte tre PM om fynd av kolväten för man kände oljelukt i borrkärnor med vår näsa. I vilket seriöst företag släpps PM att det finns starka indkationer på kolväten när endast när man känner lukten. Det som är intressant är visuella fynd av olja, samt vetenskapliga tester sk. loggningar.

I Maj kom två PM till. Att man sett flera spår av kolväten och att kondensat flödat upp ur ett borrhål. Ni som läser detta inlägg har säkert redan läst det. Sedan går VD ut och säger att de med mycket stor sannolikhet hittat komersiell olja. När kondensat flödat upp till ytan.

I alla seriösa oljebolag gör man förts omfattande loggningar och tester av oljeförande zoner. Sedan går man ut och säger hur stor denna är i netto Z meter. Jag aldrig läst så diffusa borr resultat som PG skriver. Att de nu efter fyra månaders borrtid inte kan bestämma om de hittat en payzone. Utan kallar det för reservoarer och annat trams och pumpar kursen med diverse händelser som saknar betydelse vid borrhålet.

Dessutom har de hittat vatten och lera i flera borrhål. Och att VD går ut och säger att det är komersiell olja när inget resulat av loggningar presenterats.

Vi som inte äger PG och ser utifrån det som skrivs på PG forum och hur apflocken som jag kallar dem resonerar. Är det skrattretande. Mängder med teorier om oljefynd, en miljard fat olja, offshore borrning, pipelines har dragits av olika aktörer. Och småsparare via främst AVA är nu en av de största ägarna bakom PG.

I de fyra månader jag följt företaget har storägare efter storägare sålt åtskilliga miljoner aktier. Bara senaste veckan har aktörer via NDS, RBS, CAR och JYB sålt uppemot en miljon aktier. När antalet avslut hoss en aktiemäklare är extremthögt med inget köp alls så är det ganska tydligt vilka som säljer.

Alla dessa aktier som storägare säljer ut särskilt panikartat senaste veckan. Kastar sig apflocken över och kallar de kap och att storägare säljer för att trycka ner kursen. Är apflocken som handlar aktier i petrogrand helt blåsta. Har inga av dessa haft aktier i andra oljebolag och kan jämföra ett PM där det står tydliga resultat om oljefynd. Inte den värdelösa pumpar text som Petrogrand släpper. Samt att det är skandalöst dåligt att de hittils inte kan redovisa ett resultat som bygger på vetenskap. DVS loggningar. Varför tror ni det inte inkommit några resultat alls. Medan ex AOI direkt släpper info om fynd av olja baserade på fynd av olja samt loggningar.

Det är några funderingar jag sett i PG samtidigt nu som bolaget är på väg ned i en starkt fallande trend. Orsakat troligen av storägarnas aktiemiljon försäljning under fem börsdagar. De aktier som apflocken av småsparare kastar sig över och gör ett "kap" i.

Mina skriverier om PG gör jag för att jag är intresserad av oljebolag. Men den kritiska analys som krävs samt kritikers röst tystas helt av de värsta haussarna i petrogrands apflock. Som kallar saklig kritik för kursmanipulation och drar sitt mantra att FI ska det.

Petrogrand tror jag inte blir Petro"grand". Företaget släpper när de har positiva resultat genast ett pumpar PM. Så har de gjort tidigare och fortsätter nog så. I senaste borruppdateringarna släppte de den info som var positiv som fanns tillgänglig. Och jag tror att om det fanns någon komersiell olja i brunnarna skulle det meddelats för länge sedan. Nu gör PG något annat och kallar det för reservoarer och flödande av kondensat till ytan. Något som apflocken kallar för oljefynd.

Vi får se vad det hela tar vägen. Om PG mot min förmodan hittar en hygglig mängd komersiell olja sticker kursen iväg. Men vilka tecken på det finns efter alla diffusa PM och dumpning av storägares aktier???

Jag är skeptisk med rätta till detta bolag. Och att jag uppfattar det synnerligen knäppt av vissa signaturer på BS och placera att skriva sina mantran. Att idag kommer ett PM. Eller att nu sker det här osv. Hela PG forumet i Placera och en stor del av inläggen på BS är rena spekulationsteorierna om PG faktiskt. Jag undrar seriöst vilka som köper PG och jämför resultatbeskrivning och fynd med internationella oljebolag. Inte många iallafall. De som gjort det har säkert redan sålt.

Jag gissar att PG hamnar på kursen 11-12 kr framöver eller till och med lägre om det visar sig nu med mycket stor risk är torrborrning i brunnarna.

Då mina vänner i AVA apflocken blir det SLAKT, slakt i Petro "GRAND".

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?