Post entry

PetroGRANDE gör en Imperial?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I augusti 2008 lade indiska oljebolaget ONBC Videsh ett bud på Imperial Energy värt 2,58 BUSD. Fyra år tidigare befann sig Imperial i samma läge som PetroGrand är idag.

Idag pressmeddelade PetroGrand att de funnit kolväten i brunn N-232 samt spår av kolväten i brunn Zapadno-Ambarskaya vid licensområdet Nizhnepaninsky. Fynd av kolväten innebär att bolaget hittat olja, gas eller gaskondensat men det krävs dock fortsatta tester, bl a loggningar och produktionstester för att fastställa att det rör sig om ekonomiskt utvinningsbara fyndigheter.

Loggning innebär att elektroniska sensorer förs ner i hålet för att mäta eventuella kontaktzoner av t ex gas/olja samt zonernas tjocklek och man får en uppfattning om porositeten och kolvätehalten. Produktionstest innebär att man tillåter eventuella olje- och gaszoner flyta in i hålet och upp till ytan för mätning och analys. Via loggningen och produktionstestet kan man beräkna produktionstakt och storlek på fyndigheten.

Via dagens pressrealease kan vi således konstatera att PetroGrands prospekteringsborrningar varit framgångsrika vid Nizhnepaninsky där spår av kolväten hittats i såväl Krita- som Jura-lagret vid brunn N-232. Zapadno-Ambarskaya ligger några veckor efter men även här ser det lovande ut då spår av kolväten hittats i Jura-lagret. Borrningen vid Muromsky-2 har dock ännu inte nått de första målnivåerna pga förseningar vilket innebär att det dröjer någon vecka innan resultat annonseras.

Då dagens pressmeddelande innehöll en ”klumpnyhet” är jag ganska övertygad om att PetroGrand ursprungligen inte hade några planer på att kommunicera något från prospekteringsborrningarna innan loggningen och produktionstesterna genomförts. Jag misstänker nämligen att många aktieägare hört av sig till bolaget med frågor då det via en rysk artikel, via avslöjandet från en rysk myndighetsperson, gått att räkna ut att kolväten bekräftats vid PetroGrands licensområde vilket nu tvingat bolaget att skicka ut en uppdatering. Vi kan dock glädjande konstatera att utvecklingen går i rätt riktning och att PetroGrands resa nu ser ut att börja på allvar samt att det är dags att fortsätta på rubriken till detta blogginlägg.

Imperial Energy - raketfärden från Tomsk till stjärnorna

Imperial Energy grundades 2004 med syfte att förvärva intressanta oljefält i Ryssland. De två första åren köptes tillgångar för 55 MUSD i fem olika block i ryska Tomskregionen där företaget valde att påbörja prospekteringsborrningar. Under 2004 -2005 borrades och testades totalt åtta brunnar och genomsnittskostnaden per brunn låg på 3 MUSD. Fem borrningar blev framgångsrika och enligt det oberoende konsultföretaget TRACS bedömdes 2P-reserverna till totalt 228 miljoner fat, där reserverna per brunn låg mellan 32 – 62 miljoner fat. TRACS gav tillgångarna ett potentiellt värde av 664 MUSD.

I februari 2006 släppte Hulf Hamilton en analys där de med ett beräknat långsiktigt pris på Brent-oljan av 40 USD/fat ansåg att Imperial var värda 345 MGBP. De räknade med en produktion på 1 576 fat per dag för 2006 samt en dryg fördubbling för 2007 för att slutligen nå drygt 40 000 fat under 2010. När ONBC Videsh i augusti 2008 lade ett bud på Imperial hade oljeproduktionen nått 10 000 fat per dag och försäljningen för det första halvåret uppgick till 67,5 MUSD. I december samma år skrevs 2P-reserverna upp med 718 miljoner till 946 miljoner fat och de registrerade C1 + C2-reserverna noterades till den djävulska siffran 666 miljoner fat.

Kommer PetroGrand att göra samma resa?

Sträckan mellan Imperial Energy:s sydligaste och nordligaste block är ca 300 kilometer. Däremellan finns PetroGrands licensområden Muromsky-2 och Nizhnepaninsky tillsammans med andra oljebolags intressen. Direkt gränsande till Nizhnepaninsky finns block som tillhör Gazprom, Rosneft, TNK-BP samt Imperial Energy och det gränsliggande blocket i öster kommer nu, av ryska myndigheter, att auktioneras ut under maj.

Det råder alltså inte någon tvekan om att det finns olja i Tomskregionen. Under sovjettiden på 60-talet upptäcktes de flesta blocken och i såväl Muromsky-2 och Nizhnepaninsky hittades kolväten. Dagens pressmeddelande om träff kommer således inte som någon större överraskning.

Problemet är att oljan i huvudsak finns i övre Jura-lagret, kring 2 500 meters djup, och att det är svårt att få igång flödena. Detta problem genomsyrar i praktiken hela Tomskregionen. Med nyare teknik har dock förhållandena avsevärt förbättrats och idag används t ex hydraulisk sprängning, s.k. fraccing, framgångsrikt för att öka flödena i brunnarna. Det är givetvis dyrt men å andra sidan har marknadspriset för oljan rusat i höjden och tillsammans med införda skattelättnader ser framtiden ljus ut för oljebolag verksamma i Ryssland.

Enligt PetroGrands utvecklingsplan för licensområdena siktar bolaget på att inleda oljeproduktion redan i år, via prospekteringsbrunnarna, för att under nästa år nå ca 1 500 fat per dygn. Eventuellt går det också att öppna upp gamla brunnar(4 st från 60-talet) för att öka produktionen eller för att använda dem till vatteninjicering för att öka flödena. För 2015 spås dock en möjlig produktion på ca 6 300 fat per dag för att fem år senare överstiga 20 000 fat per dag. Med ett par ytterligare licensblock på fickan skulle PetroGrand alltså kunna matcha Imperial Energy:s nivå och agenda när mångmiljardbudet kom.

PetroGrands utveckling kommer dock naturligtvis inte att vara gratis då drygt 100 produktionsbrunnar enbart vid befintliga block spås färdigställas innan 2026. Det är dock de initiala kostnaderna som är intressanta i dagsläget och som kan ge vägledning huruvida man vågar sig på aktien eller inte.

Under perioden 2013 – 2014 spås 10 exploateringsbrunnar kunna färdigställas. Ytterligare spås 3D-seismik skjutas över licensområdena vilket är dyrt men framgångsrikt då, enligt statistik, 60 procent av borrningarna utgående från 3D-seismiken resulterar i producerande brunnar.

Kostnaden för de pågående prospekteringsborrningarna (3st) har bedömts till 115 MSEK. Ytterligare tre borrningar kan dock bli aktuella i år, förutsatt att de inledande borrningarna blir lyckosamma, vilket skulle öka de totala kostnader till 225 MSEK. Inkluderar vi kommande exploateringsbrunnar under 2013 - 2014 landar vi på 608 MSEK. Huruvida kostnaden för exploateringsborrningar är lika hög som prospekteringsborrningar återstår att se men troligtvis inte. Inför 2011 räknade t ex PetroNeft med investeringskostnader på 53 MUSD för att färdigställa 17 produktionsbrunnar och 5 exploateringsbrunnar.

Med en befintlig kassa på 500 MSEK vid årsskiftet kommer PetroGrand däremot att kunna färdas rätt långt, även fastän vi beaktar övriga rörelsekostnader. Bolaget är dessutom skuldfritt vilket kommer att möjliggöra att en stor del av utbyggnaden kommer att kunna lånefinansieras och blodflödet kommer naturligtvis även att dämpas i takt med att brunnarna blir kassaflödesgenererande.

Det krävs dock investeringar i infrastruktur men även här ser det ganska ljust ut. Det är nära till kraftledningar och längs i praktiken hela västra sidan av Nizhnepaninsky går statliga Transneft:s huvudledningar för olja och gas, pipelines som alla oljebolag har rätt att utnyttja. Avståndet från Muromsky-2 till samma pipelines är ca 30 km. Detta är givetvis värdefullt och en enorm skillnad jämtemot t ex Africa Oil:s äventyr.

PetroGrands inledande ryska äventyr påminner således om Imperial Energy:s resa och kommer bolaget att delta och vinna auktionen i maj börjar snart antalet block närma sig Imperial:s andel. Det är således inte otänkbart att förvänta sig att det i framtiden kommer att dyka upp ett bud från en internationell oljejätte med liknande plånbok som indiska ONBC Videsh visade upp. Dagens pressmeddelande signalerar att resan startat och den snabba färd som Imperial Energy fick uppleva ger förhoppningar om att det går att lyckas i Ryssland. Nu gäller det att hålla tummarna inför sluttesterna av prospekteringsborrningarna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?