Post entry

Petrogrand – Oljan är bevisad, nu återstår hur mycket!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I fredags förmiddag var spänningen på topp. Man hade lovat från Petrogrands håll om att en borruppdatering skulle komma i mitten av juni, vilket de flesta tolkade som senast 15e juni. Klockan blev 16.30 och vår borruppdatering kom. Reaktionen blev kaotisk, då uttalandet blev feltolkat enligt Styrelseordförande Sven-Erik Zachrisson. Det var nog inte enbart jag som satte kaffet i halsen när jag såg kursslakten som uppstod, och men slarvar man med ett sådant meddelande kan det uppstå kraftiga rörelser, likt det vi fick se i fredags!

Maks Grinfeld förtydligar borruppdateringen
Det var många upprörda på de större forumen, framför allt de som hade köpt in sig och sålt av i paniken, men sålt för att alla andra sålt. Igår, innan öppning, gick VDns Maks Grinfeltd ut i ett pressmeddelande för att förtydliga fredagens pressmeddelande, som var mycket uppskattat för i dessa spännande tider!

Maks var noga med att betona att: "Det fanns absolut ingen negativ information i det. Vi har inte sagt något dramatiskt positivt eller något dramatiskt negativt", säger vd.

Även om materialet inte var dramatiskt positivt eller något dramatiskt negativt så är jag mer åt det positiva hållet, eftersom man tillsammans med det och tidigare pressmeddelanden faktiskt kan hitta flera godbitar som jag kommer presentera nedan!

De tre prospekteringsbrunnarna
Den sista av de tre prospekteringsbrunnarna nådde vecka 24 måldjupet, likt de två tidigare och nu har samtliga brunnar nått måldjupet. Testningen är klar i en brunn och påbörjad nu på de andra två. För dem som inte förstår hur prospekteringsprocessen går till, klicka på denna länk och se filmen! .

Det som även jag tror skapade förvirrig är det som sker 3:40 in i filmen när man ska penetrera cementet i borrhålet för att få ett flöde, som sedan vid tryck öppnar kanalerna i reservoarerna för att få ut oljan. Att flödet är begränsat är nu önskvärt, eftersom det är i dagsläget är tre prospekteringsbrunnar och är inte redo för några större flöden, men kan om man önskar bli produktionsbrunnar om resultaten visar på att det vore gynnsamt.

Hur vidare man kommer använda dagens tre prospekteringsbrunnar som produktionsbrunnar är för tidigt att avgöra, och kräver mera studier som kommer pågå under sommaren. Men det man redan idag kan säga är att man kommer gå vidare genom att använda VSP-teknik (vertikal seismisk profilering), vilket kommer enligt mig ske i samtliga brunnar för att se hur stor strukturen är, och även beräkna C1+C2-reserverna.

N-232
I borruppdatering nr 2 sa man att man hade testat 5 nivåer, där man fått upp olja till ytan från en uppskattningsvis 10 meter tjock sandstensreservoar från Jura-6 nivån. Om man återvänder till filmen som jag tidigare hänvisade till så visar den att man börjar längst ned i brunnen för testningen. Ser man till den senaste borruppdateringens förklaring, kan man konstatera att man istället har flera oljeförande zoner. Ser man tillbaka på den tredje borruppdateringen vet vi nu att dessa oljeförande zoner är Jura-1, Jura-6 samt Bazhenov.

Om vi tar en snabb återblick till presentationen från Öhmans Råvarudag, sida 9 ser vi att under loggningen bestod dessa nivåer, Jura-6 (med Jura-10) av 51 meter potentiell olja, Jura-1 av 35 meter potentiell olja samt Bazhenov (med A-nivå) med 50 meter möjlig olja. Att man inte gått ut med mer information kring de två övre lagren av olja, som nu bevisligen finns där kan vara av taktiska skäl!

Z-6
Även i den andra borruppdateringen kunde man se att 6-7 nivåer skulle testas i brunn Z-6 och redan här kunde man se att man såg ut att ha en 20 meter tjock sandstendsreservoar. Det man även kunde konstatera i brunnen var att man till skillnad från N-232 har en annan typ av olja, s.k. gaskondensat som är en lättare typ av råolja (s.k. högre API-värde. Olja med lägre API än 10 sjunker i vatten och högre än 10 flyter). Denna olja är enligt Petrogrands egen definition en mycket lätt olja.

Fördelen med denna råolja är att den är dyrare än "vanlig olja" och därför blir reserverna således också mer värdefull!

När förtydligandet från i förrigår, 18e juni kom så hade man testat de lägsta nivåerna Jura-14 samt Jura-15 i brunn Z-6, där man påträffat gaskondensat, men tyvärr icke kommersielld mängd. Dock är de intressanta nivåerna högre upp i Jura, vilket man fortsätter att testa.

Återvänder vi återigen till Öhmans Råvaro-material så kan man se på sida 14 att man från Jura-3 ned till Jura-15 består av potential upp till 67,7 meter potentiell olja och ovanför där finns Jura-1, likt N-232 i ett eget ensamt lager om potential om 44,3 meter potentiell olja. Även Z-6 kan ha olja i Bazhenov-nivå då den tillsammans med lager A1 består upp till 21,9 meter potentiell olja. Vid förtydligandet hade man enbart nått ned till Jura-14, men man testar sig uppåt och vilket kommer inom snar framtid visa sig!

Det ska dock belysas VDns egna uttalande kring brunn Z-6 (I samband med dessa 20 meter tjock sandstensreservoar):

" STOCKHOLM (Direkt) Petrogrand bedömer med ganska stor sannolikhet att den mycket lätta oljan vid brunn Zapadno-Ambarskaya 6 kommer att vara kommersiellt utvinningsbar. /.../ Det är ganska stor sannolikhet och den bedömningen har stärkts jämfört med tidigare då vi nu har fysiska bevis", säger vd."

R-3
Brunn R-3 på Muromsky-2 licensen blev vecka 24 klar och gjorde att samtliga brunnar nått måldjupet. Brunnen blev något försenad på grund utav det milda vädret i Tomsk-regionen. Testningen ska börja och man ska undersöka tre nivåer där det har påvisat att det finns kolväten.

Mellan 10e maj till 23e maj stod borrningen nästan still, vilket jag tror kan bero på att man nått Bazhenov-nivån som i de lägre krita kan ha 6 meter potentiell olja och i det övre jura kan ha 32,6 meter potentiell olja.

Jag tror personligen att det är anledningen till att Maks gick ut med uttalandet, fast man inte nått måldjupet:

" "Borrproverna är så pass intressanta att vi skickade dem till analys", säger Maks Grinfeld."

Det möjliga förvärvet - Nikolsky-3?
Något som har glömts bort och hamnat lite i skymundan, då vi inväntar alla spännande resultat från borrningarna är att Petrogrand ska stå på flera ben, och ett är produktion utöver prospektering.

Förvärv av bolag med bevisade reserver har varit uppe på tapeten tidigare, senast i juni förra året så var man inne på att förvärva ett oljebolag i Orenburg-regionen, men avstod. Anledningen ska vara att det fanns vatten blandat med oljan, vilket skulle kräva en rening som skulle således öka kostnaderna vid produktion och därför avstod man.

Nu i maj 2012 valde man att ge sig in på detta område igen, genom att försöka förvärva grannlicensen Nikolsky-3, som ligger granne med vår egen Nizhnepaninsky som har både infrastruktur och bevisade reserver. Licensen gick ut på auktion för 273 miljoner ruben, vilket motsvarar strax över 60 miljoner kr, men då har licensen 0,74 miljoner ton C1-reserver, 2,55 miljoner ton C2-reserver och 8,18 miljoner C3-reserver. Tyvärr så ställdes denna auktion in på grund utav att det var enbart Petrogrand som lämnat in en ansökan som godkänts. Dock gick man direkt ut med kommentaren:

"Vi kommer att invänta nytt auktionsdatum och planerar att deltaga i denna då vi fortsatt ser detta block som intressant för oss", skriver Petrogrand i ett pressmeddelande."

Även på stämman tog man upp Nikolsky-3 som licens, fast man hade fått en inställd auktion, vilket visar att Petrogrand har ett starkt intresse för just denna licens och Maks säger själv att man vill ha just denna licens på grund utav dess synergieffekti förhållande till Nizhnepaninsky.

Senast igår, den 18e juni pratade Maks ut mot pressen att man tittarseriöst på fyra ryska oljebolag som är intressanta och jag kan nästan sätta en peng på att ett av detta är just Nikolsky-3. Det som stärker detta är ovanstående inslag där man återkommer till Nikolsky-3 och det billiga priset licensen gick för.

Licensen skulle kosta ca 60 miljoner kr, men har omkring 24,5 miljoner fat C1/C2 reserver. Skulle man räkna på ett värde om 4 $ / fat med en dollarkurs på 7 kr så får vi värden på närmare 700 miljoner kr och då utesluts C3-reserverna från beräkningen samt den befintliga infrastrukturen.

Det som ytterligare stärker att det är ett av dessa bolag man tittar på är att jag har en källa på att Nikolsky-3 är återigen ute på marknaden sedan den 28e maj, men denna gång så går den inte via auktion. Detta tror jag beror på att Petrogrand får den om man ger det pris som önskat. Detta pris kan mycket möjligt vara det startpris som önskades i auktionen.

(För ett förtydligande är sidan på ryska, och kan översättas. Se då Del V, och Tomsk-regionen. Kolväten. Krävs dock behörighet för att nå hela vägen.)

Summering av det som komma skall
Att det är spännande tider i Petrogrand kan ingen ta ifrån oss aktieägare! Vi har mycket som väntar, och inom snar framtid!

Ovanstående uttalanden tyder på att Petrogrand har fått en 100 % träffsäkerhet på sina prospekteringsbrunnar, vilket är riktigt bra siffror och bör också öka ledningens förtroende.

Okritike bank är det första börshus som gått ut med en uppskattning, men befinner sig på den ryska marknaden och räknar med att Petrogrand bör uppnå i bevisade reserver 113 miljoner fat i C1/C2-reserver. Skulle man räkna på att Petrogrand bevisar dessa reserver och vi räknar på 4 $ så har vi värden på 3164 miljoner, eller ett aktievärde på ca 79 kr per aktie.

Då får vi inte glömma bort att vi kanske även förvärvar Nikolsky-3 som tillför 17,5 kr / aktie samt att 340 miljoner kvarstår i kassan (Om Nikolsky-3 kostar 60 miljoner kr) som motsvarar 8,5 kr / aktie.

Hur stora våra C1/C2-reserver är kommer vi få se under sensommaren säger VD Maks Grinfeld, men han som ser allting med egna ögon är enligt gårdagens uttalande "Mycket optimistisk"

Att fynda Petrogrand till dagens låga 19 kr / aktie när vi inom kort tid kan uppnå värden som uppnår värden på 105 kr / aktien kan bara ses som ett riktigt bra fynd! Och då bortser vi även small cap-registeringen som också lurar under hösten!

Jag rekommenderar aktien mer än någonsin till köp, då riskerna blir mindre och värdena stiger för varje analys!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?