Post entry

PetroGrand laddar för kraftig uppgång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

PetroGrands mål enligt affärsplan är att inom 12- 24 månader bli Sveriges största oljebolag i Ryssland och vägen dit börjar nu närma sig. Aktien är idag väldigt undervärderad. De ca 580 miljoner sek som finns i kontanta medel på banken, motsvarar 14,50 kr aktien. På detta har företaget nu byggt upp stora värden som ännu inte synts på aktie kursen. Men en ändring på kursen kan komma att ske redan nu i veckan. Värt att tilläggas är att enbart avkastningen på kassan idag täcker driftkostnaden för hela bolaget med god marginal.

Aktiekursen för PetroGrand har under senaste månaderna sakta fallit tillbaka från topp noteringen 19,50 kr i maj, ner till nuvarande kurs 12,20 kr. Detta då bolaget haft en period av nyhetstorka.

Detta kan det nu komma att bli ändring på då marknaden väntar en hel del nyheter framöver. Provborrningar kommer även att ske under vintern, och senast till våren vet vi om PetroGrand finner olja på de attraktiva licenserna man förvärvat.

Vad som väntas närmast, och som kan få aktien att stiga kraftigt är licens uppdatering som skall komma senast den 31 augusti. Bolaget skall då komma med licens uppdatering för licensområdet Nizhne-Paninsky i Tomsk regionen. Denna licens köpte PetroGrand på aktion 10 december 2010 för 44,9 miljoner sek. Staliga kommittén för naturresurser hade då faställt att reserverna uppgått till 8,7 miljoner ton olja enligt den ryska klassificeringen. (ca 65,2 miljoner fat)

Reserverna för Nizhne-Paninsky kan nu komma att öka kraftigt vilket kan få aktiekursen att rusa. Då PetroGrand i januari ingick ett avtal med Integra-Geophysics som sedan dess utfört omfattande seismiska undersökningar på området. Man har undersökt de redan befintliga 470 löpkilometerna med modern teknik, på detta har man gjort ytterligare 618 löpkilometer seismiska undersökningar även då med modern teknik.

Rapporten för dessa undersökningar skall komma i slutet på augusti. Vad som talar för att volymen kan komma att öka väldigt kraftig är följande: Licensen Nizhne-Paninsky ligger mitt i smeten bland flera av Rysslands största oljefält. Endast 150 km norr om licens området Nizhne-Panisky ligger världens 6e största oljefält Samotlor. Samotlor har likadan geologisk förkastning som Nizhne-Paninsky.

Vad som gör det hela mycket spännande är att VD Maks Grinfeld satt tidigare som Vice VD på TNK-BP som äger rättigheterna att pumpa olja på licensen Samoltor. TNK-BP är idag Rysslands tredje största oljebolag. Maks var även aktiv i Tomsk regionen då han var verksam inom Yukos i flera år, att Maks Grinfeld besitter god kunskap om Tomsk Regionen är det idag inget tvivel om.

PetroGrand har redan i maj månad gått ut med ett PM om att det med stor sannolikhet finns mycket större reserver en de 65,2 miljoner fat man betalat för i december. Frågan är nu hur mycket mer. I flera liknade fall så har man både fem dubblat och även tio dubblat det tidigare undersökningarna från 60-talet, så det skall bli mycket spännande att få se resultatet från rapporten.

PetroGrand kommer under vintern 2011/2012 att utföra borrningar på Nizhne-Paninsky och för att ge en finger visning på vad värdet kan bli så kan man räkna 4 USD per fat, vilket gör att finner man 100 miljoner fat så har du ett värde på 400 miljoner USD och det är ca 2,5 miljader sek eller 63 kr aktien enbart på licensen Nizhne-Paninsky. Skulle man finna 200 miljoner fat, så talar vi om enorma värden. Och en aktiekurs på över 120 kr eller en tio dubbling från dagens nivå.

PetroGrand har idag även licensen Muromsky-2 som enligt ryska klassificeringen har ca 295 miljoner fat C3 reserver. Det finns även spekulationer kring att licensen Muromsky-1 kan gå PetroGrand tillhanda. Skulle detta inträffa så har PetroGrand enbart på dessa två licenser M1 och M2 4600 kvadratkilometer yta, större en hela Bohusläns landskap att bearbeta.

PetroGrand har och håller på att bygga upp enorma värden. Jag anser att det bara är en tidsfråga innan detta avspeglas på aktiekursen. Vad som även kan komma ske i närtid är att fonder och större handlare börjar få upp ögonen kring denna aktie, följden av detta kan bli en köp rekommendation. Vilket bäddar för ytterligare uppgång.

Avslutningsvis kan tilläggas att PetroGrands ledning samt storägare är ett dreamteam av sällan skådad art. Bland storägarna finner man personer som Mohammed Al-Amoundi, Stena ,Länsförsäkringar fonder, Metroland med finansmannen Bo Wahlström i spetsen. VD Maks Grinfeld har gjort affärer på elit nivå i Ryssland under de senaste 20 åren, platsen som styrelseordförande besitter Sven-Erik Zachrisson som också är styrelseledamot i Preem, även Sven är en väl etablerad affärsman i Ryssland.

Alla förutsättningar finns där för att nå sitt mål att bli Sveriges största oljebolag i Ryssland inom 12-24 månander.

Min rekommendation är Starkt Köp. Med första mål 35 kr under 2011.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?