Post entry

PetroGrand köper av Gazprom?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag vaknade förargligt tidigt i morse och funderade hur jag skulle spendera tiden en söndagsmorgon medans familjen sover? Givetvis landade jag på soffan vardagsrummet med laptopen i knät och började googla efter intressant info i väntan på morgonljuset och papegojornas morgontjut från rummet bredvid.

Jag spekulerade i ett tidigare blogginlägg om PetroGrand, att det bakom kulisserna i försäljningen av dotterbolaget STS Service till Gazprom Neft kan ha funnits en dörröppning av en försäljning i motsatt riktning, alltså att "dealen" kan ha innehållit en överenskommelse att Malka/PetroGrand, skulle få köpa tillgångar som befann sig utanför den ryska jättens kärnverksamhet.

Den 29 mars publicerade Bloomberg en artikel där vice premiärminister, Igor Shuvalov avslöjade att den ryska staten planerar sälja tillgångar till långsiktiga strategiska investerare. Det intressanta var att tillgångarna skulle säljas utan ett auktionsförfarande, alltså direkt försäljning utan budgivning och att regeringen kommer att uppmuntra statligt dominerande bolag såsom Russian Railways, Russian Technology Group samt Gazprom att sälja "non-core assets". Regeringens målsättning var att effektivisera de tillgångar som inte längre behöver statligt stöd och intressant var även att priset på tillgångarna inte var det viktigaste, utan att regeringen hellre prioriterar kompetens och innovation hos köparen. Vi skall således kanske inte helt utesluta min spekulation om att PetroGrand kanske just nu förhandlar med Gazprom om en returaffär. För bolaget bör ju befinna sig i ett fördelaktigt förhandlingsläge tack vare den kompetens som finns i styrelse och ledning, som förutom mångårig erfarenhet av den ryska oljemarknaden även sitter på innovationskraft med bl a storägaren Svenska Petroleum Exploration i ryggen.

Russia Today, som för övrigt är en intressant nyhetskanal som jag brukar snegla på via satellit-TVn när jag seglar på Biscaya, rapporterade i torsdags att Rysslands största bank, Sberbank, är på väg att sälja ut panttillgångar som de sitter på sedan finanskrisen. Bankens VD Hermann Gref avslöjade även att banken nu aktivt börjat leta köpare till de "problem assets" som i oktober rapporterades vara värda 4 miljarder dollar. Tillgångarna utgörs av bla guld-, mineral- och oljefyndigheter och VDn för Sberbank Capital informerade så sent som i februari att de satt i diskussion med huvudbanken om försäljning av ytterligare tillgångar värda 10 miljarder dollar. Förutom Sberbank så sitter säkerligen många andra banker med liknande tillgångar som de sannolikt nu försöker avyttra i takt med att världsekonomin vänder upp.

Via avanza:s aktieforum snappade jag även upp i en AOIL-sträng att Sberbanks tillgångar bl a utgörs av aktier i oljefälten Dulisma och Taas Yuryakh där Dulisma bedöms reas ut kring 50 MUSD och Taas Yuryakh till 300 MUSD. Dulisma är ett producerande fält och bedömdes 2006 nå en "peak" på 29 000 bopd år 2011. Priset på 50 MUSD väcker således frågetecken men sannolikt rör det sig om en del i fältet - som ju givetvis PetroGrands kassa skulle kunna användas till. Det som talar emot en affär är dock att tillgångarna finns i östra Sibiren, vilket är utanför PetroGrands planerade fokusområde.

Det viktigaste med denna blogg är dock det intressanta att försäljningsaktiviteten av oljetillgångar nu ökar i Ryssland och förutom att de reas ut av bankerna så kan priset bli förmånligt även från statens utförsäljning. Således kanske det inte är bara aktieägarna som studerar PetroGrands affärsplan just nu där det framkommer att PetroGrands mål är att bli det ledande svenska oljebolaget på den ryska marknaden. Kanske även dokumentet finns på vice premiärminister Shuvalovs bord? Det är i alla fall upplagt för spekulation vilket kan bli ett fullgott tidsfördriv tills bolagsstämman om ett par veckor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?